Jump to content

GOdišnji odmor


Igor12

Preporučene objave

Poštovani,imam jedno pitanje vezano za godišnji odmor.

Nedavno sm saznao da svaki radnik Republike Hrvatske ima pravo zakonom o radu na četri tjedna odnosno dvadeset radnih dana godišnjeg odmora.

poslodavac me nije uputio na moje zakonsko pravo,več mi je prve godine dao 5dana,druge godine mi je dao 10dana,i treče godine takođe 10dana.

Zamima me da li imam pravo na naknadu štete i kako da se zaštitim od mogučeg otkaza ako ga prijavim inspekciji rada.

 

unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro pitanje. Naknada za neiskorišteni godišnji odmor se isplaćuje u slučaju da radniku prestaje radni odnos kod poslodavca, a nije uspio iskoristiti godišnji odmor. To nije slučaj kod Vas, pa nisam sigurna da biste mogli, i u kojoj visini, ostvariti pravo na naknadu štete. A i pitanje je kako je poslodavac vodio evidencije radnog vremena i kako biste svoje navode dokazali. Vi biste trebali prijaviti poslodavca radnoj inspekciji, ali bojim se da se ne možete apsolutno zaštititi od mogućeg otkaza, jer poslodavca sigurno neće razveseliti posjet inspekcije rada i izvjesna prekršajna kazna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam dosad čuo za ovakav slučaj, ali razmišljam teoretski - ukoliko bi se utvrdila prekršajna odgovornost poslodavca (a što bi, barem po meni, bio neoboriv dokaz njegova propusta), smatram da biste po toj osnovi mogli onda ići i sa zahtjevom za naknadu štete, jer takvim postupanjem, vama je nedvojbeno pričinjena šteta.

 

Dobra stvar ovdje je i činjenica da se kod potraživanja naknade štete prema poslodavcu, radnik ne mora prethodno istome obratiti sa zahtjevom za zaštitu prava.

 

Glede zaštite od otkaza, Ruby je rekla sve - apsolutne zaštite nema i nije preteško pogoditi kako će poslodavac reagirati, ako stigne inspekcija. No, i otkaz mora biti obrazložen i imati valjan zakonski temelj, no danas se to relativno lako "posloži".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija