Jump to content

ugovor o prodaji nekretnina


hr-purger

Preporučene objave

Moje pitanje, javni bilježnik sastavio je ugovor o prodaji nekretnina 2015.g. Kupac je prilikom zaključenja i potpisa Ugovora isplatio prodavateljici dio prodajne cijene - kaparu. Preostali iznos prodajne cijene kupac se obavezuje isplatiti prodavateljici kada ista izvrši upis brisanja tereta uknjiženog na nekretninama upisanih u zk.ul.br. k.o. Rok za izvršenje obveze brisanje tereta 6 godina. U slučaju da prodavateljica u roku od šest godina ne izvrši upis brisanja svih tereta tada je dužna vratiti kupcu kaparu, a kupac je dužan predati nekretnine  prodavateljici. Kupac je u međuvremenu ustanovio prevaru, prodavateljica je kupcu pri prezentiranju nekretnina stvarnu među nekretnina izmislila, stvarna kvadratura nekretnine ja daleko manja. Po reklamaciji kupca prodavateljica pristaje na poništavanje ugovora ali nema sredstva na vraćanje kapare. Sada je promijenila mišljenje i opoziva se na ugovor. Pitam, da li sam obvezan kao kupac ispuniti ugovor o prodaji nekretnina. Kupac je platio porez na promet nekretnina. Kupac nije koristio nekretninu - kuću, nije dobio kljućeve , kupac je održavao samo zelenu površinu nekretnina na svoj račun. Prodavateljica još uvijek ima svoje stvari u kući. Da li moram ćekati šest godina da bi dobio svoj novac - kaparu natrag ? Što mi predlažete da se poduzme za pozitivnim rezultatima ? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , hr-purger je napisao:

 Što mi predlažete da se poduzme za pozitivnim rezultatima ?

Malo je zanimljivo na koji način je mogla prezentirati manju kvadraturu i izmišljenu među kad postoji izvadak iz katastarskog plana te izvadak iz ZK. No na stranu to, što sve piše u samom ugovoru? Ima li kakva odredba o raskidu predugovora? Po mogučnosti "Ako se bilo koja od izjava i jamstava iz čl.x ovog Ugovora pokaže neistinitom ili netočnom, te ako prodavatelj povrijedi ili ne ispuni koju od odredbi i obveza predviđenih ovim Ugovorom, Kupac ima pravo raskinuti ovaj Ugovor, dok je Prodavatelj obvezan vratiti Kupcu iznos dan na ime kapare iz čl.x.y ovog Ugovora"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 sati , hr-purger je napisao:

Moje pitanje, javni bilježnik sastavio je ugovor o prodaji nekretnina 2015.g. Kupac je prilikom zaključenja i potpisa Ugovora isplatio prodavateljici dio prodajne cijene - kaparu. Preostali iznos prodajne cijene kupac se obavezuje isplatiti prodavateljici kada ista izvrši upis brisanja tereta uknjiženog na nekretninama upisanih u zk.ul.br. k.o. Rok za izvršenje obveze brisanje tereta 6 godina.

Rok 6 godina?

Zašto ste uopće pristali na takav rok?

 

Citiraj

U slučaju da prodavateljica u roku od šest godina ne izvrši upis brisanja svih tereta tada je dužna vratiti kupcu kaparu, a kupac je dužan predati nekretnine  prodavateljici.

Znači nema nikakvih sankcija za prodavateljicu ako odustane? Čak ni uobičajena formulacija da mora vratiti dvostruki iznos kapare ako odustane?

De facto ste joj posudili novac bez kamate. Na 6 godina.

 

Citiraj

Kupac je u međuvremenu ustanovio prevaru, prodavateljica je kupcu pri prezentiranju nekretnina stvarnu među nekretnina izmislila, stvarna kvadratura nekretnine ja daleko manja.

Ako je JB sastavio ugovor u formi javnobilježničkog akta,  moglo bi se postaviti piztanje njegove odgovornsti ako podati u ugovoru nisu u skladu sa vlasničkim listom.

 

Citiraj

Kupac je platio porez na promet nekretnina.

Zašto ste platili porez po predugovoru?

 

Citiraj

Kupac nije koristio nekretninu - kuću, nije dobio kljućeve , kupac je održavao samo zelenu površinu nekretnina na svoj račun. 

Ovo bolje da ne komentiram.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija