Jump to content

Iz obrta u d.o.o.


kbepina

Preporučene objave

Možete raditi prijenos gospodarske cjeline s obrta na pravnu osobu; međutim, prvo provjerite s poreznim savjetnicima i knjigovođom isplati li Vam se to sa stajališta poreza koje biste eventualno morali platiti. Ako ne, onda morate ići "pješice" - prvo osnovati pravnu osobu d.o.o., pa onda jednu po jednu stvar unositi u d.o.o.

Ili možete napraviti treću opciju - osnovati d.o.o. bez ikakve imovine, osim TK u obveznoj visini od 20.000,00 kn, a vozila, radni stroj i alate zadržati za sebe kao fizička osoba (bivši obrtnik) te navedeno iznajmljivati d.o.o.-u i od toga ostvarivati prihod da si ne morate isplaćivati ne znam kakvu plaću.

Planirate li zadržati i obrt ili ga gasiti? Imate li i zaposlene?

Ovo je kompleksno pitanje, pa morate prethodno razmotriti sve aspekte da Vas negdje iza ugla ne bi dočekao neki neočekivani porez ili trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav i hvala na odgovoru.

Planiram paralelno otvoriti d.o.o. i prebaciti zaposlenike (ukupno nas 3), te uskoro obrt ugasiti. Prijenos gospodarske cjeline kao takav mi zasad nije opcija.

 

Zanimljiv mi je vaš prijedlog sa zadržavanjem imovine kao fizička osoba, ali me zanima kakvom je oporezivanju podložan takav postupak kada ja kao bivši vlasnik obrta preuzimam tu umovinu u svoje vlasništvo kao fizička osoba? Također, kako bi se oporezivali moji prihodi kao fizičke osobe od tog iznajmljivanja opreme firmi?

Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je ovdje mutna - kažete da se radi o vozilima i radnom stroju - jedno vrijeme su u prometnim dozvolama i knjižicama vozila MUP-ovi inzistirali da se piše isključivo ime vlasnika obrta (jer "obrt" kao pravna osoba ne postoji, a imovina obrta je ustvari imovina obrtnika), u kojem slučaju ne morate raditi niti nove prometne dozvole, a ako je suprotno, tada morate, pretpostavljam uz rješenje o zatvaranju obrta. Koliko znam, to prebacivanje s obrta na obrtnika podliježe oporezivanju kroz porez na promet motornih vozila (5%), ali ne znam da li još kojemu. Što se tiče alata, na njemu ne piše čiji je - Vaš je.

Za iznajmljivanje vlastite imovine biste plaćali porez na dohodak od imovine, kao i za iznajmljivanje nekretnina - mjesečni iznos najma minus 30% za porezno priznate izdatke, oporezovan stopom od 12%. Dakle, na 1.500,00 kn mjesečnog najma, oduzmete 30% (450,00 kn), pa je porezna osnovica 1.050,00 kn, a porez na to je 126,00 kn mjesečno.

Ali kao što vidite, komplicirano je, pa ako imate knjigovođu koji Vam vodi poslove u obrtu, svakako se oko ovoga posavjetujte i s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 sati , drot13 je napisao:

Nije moja domena, ali jedna kratka misao... U slučaju da poduzeću krene nizbrdo (neka nova kriza i sl.), za dugove se može ovršiti i imovina (vozila), a ovakvim iznajmljivanjem se od toga moguće zaštititi.

Slažem se, ima tu niz prednosti - porezne, imovinske i sl. (nešto je kompliciranije knjigovodstvo i porezno opterećenje je različito, ali svemu se mogu naći prednosti i nedostaci).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija