Jump to content

Nametljivo ponašanje


tiha78

Preporučene objave

Imam dijete s bivšim partnerom, razišli smo se prije 9 godina i bivši partner je zasnovao brak u kojem je dobio još jedno dijete a ja sam svih ovih godina ostala sama s djetetom.
Razlog mog javljanja što godinama trpim seksualno i psihološko zlostavljanje od strane bivšeg partnera u vidu neumjesnih komentara i pozivima da mu budem ljubavnica kao i da će naći načina da me uništi ako budem zasnovala novu vezu ili brak. Alimentaciju ne plaća dobrovoljno, tj plaća polovicu iznosa ovrhom na mirovini. Sa strane prima sportsku naknadu za izvrsnost koja je u cijelosti zaštićena od ovrhe, a koju dobiva pod uvjetom da nije kažnjavan.
Kako sve to prekinuti na pravni način jer se s njim ne može normalno komunicirati? 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zadnje vrijeme nisu pisane poruke nego verbalne, u pocetku je slao poruke da se nadjemo na kavi bez djeteta na koje nisam odgovarala. Verbalno je poceo prilikom preuzimanja djeteta, zadnje se dogodilo jucer jer je saznao da sam prekinula jednu vezu te je cerekajuci komentirao da zeli da rijesimo moju 'usamljenost' i kad bi mogli na kavu. Vise puta sam mu rekla da prestane s time, a jucer sam mu pismeno rekla da cu ga prijaviti za uznemiravanje. Rekao je ok, oprosti na smetnji. Meni to nista ne znaci jer ceka da prodje neko vrijeme i opet ide tortura. Stvarno mi je vec dosta, nakon svakog puta se osjecam 'silovano'. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ne postoji pisani trag kontakata (SMS, mail, Face), biti će teško dokazati tvrdnje o uznemiravanju, jer će ispasti vaša riječ protiv njega, a tu će onda on ispričati priču da mu se svetite zbog novog braka i slično. Također, telefonski kontakti (ukoliko doista nisu na svakodnevnoj bazi) mogu se pojasniti i vezano uz zajedničko dijete.

Moja sugestija vam je da na te verbalne "ponude" reagirate udaljavanjem odnosno prekidanjem telefonskog razgovora. Ako će uslijediti pisane "ponude", onda će se moći reagirati prijavom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima.

Sve mi je to jasno, ali zar nakon toliko godina ne bi trebalo prestati? Barem radi djeteta? Općenito radi normalnih odnosa? Zbilja sve poduzimam da izbjegnem ovakve situacije, a on zbilja nađe načina da me zaskoči i ne mogu si pomoći - loše se osjećam zbog toga. Nije se sve to dogodilo "jučer". Ovdje se radi o godinama konstatnog maltretiranja. Kako to prekinuti, ali ono zbilja da prestane? Mjesec dva je blaženi mir, i evo njega opet...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što ističete, naravno da ljudski nema opravdanja, ali pravno gledajući nema osnove ni za kakav kazneni postupak (barem prema opisanome). To je stvar kakav vam je bivši čovjek, odnosno "čovjek". Najbolja opcija je izbjegavati, iako obzirom na zajedničko dijete to nije moguće u potpunosti provesti, zato je i Drotova sugestija dobra glede susreta, a kod telefonskih kontakata je barem lako stisnuti crveni gumb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svu komunikaciju obavljati smsovima, watsap, emailovima...

u slucaju da vas zove, poklopite i posaljete poruku da na vam smsom kaze sto ima za reci...

ako zove opet, isto napravite...

ako pak zove treci put (recimo da je hitno...) i ponasanje ne bude korektno imate osnove prijaviti za nametljivo ponasanje...

ili instalirajte aplikaciju za snimanje poziva (ili nemojte), ali njemu prilikom svakog zapocetkog razgovora napomenite da se razgovor snima radi eventualne prijave za nametljivo ponasanje...

pa ce te vidjeti kako ce se doticni u ovome slucaju ali i bilo koja druga osoba smiriti i paziti sto prica, kada i koliko zove!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
, tiha78 je napisao:

Mjesec dva je blaženi mir, i evo njega opet...

 

pozdrav svima, kao što ste svi sugerirali - postupila sam na taj način da je prilikom preuzimanja djeteta bila prisutna druga osoba, sms poruke 'dolazim po dijete'...

i što se dogodilo? dobila sam poziv od CZSS-a radi obveznog savjetovanja tog i tog datuma, ni riječ o tome zbog čega. s obzirom da sam poziv dobila dan prije (prošli tjedan), sutradan sam javila da nisam u mogućnosti doći zbog prekratkog roka budući da radim. gospođa koja mi je poslala poziv je bila svjesna da je 'pred nosom' poslala poziv i pitala da li mogu doći 08.01.17., na što sam rekla da ne jer sam tada u bolnici. uzrujala se da su tu zakonski rokovi i da ne može prije zakazati termin jer je na godišnjem. ostavila sam broj da se sutradan dogovorimo, jer sam bila u stisci s poslom. međutim, sutradan zove pravnica jer je 'jučerašnja gospođa' otisla na godišnji da mi kaže ako se ne dogovori termin u tjednu 08.01. do 12.01., njima završava rok i slučaj ide na sud. na pitanje o čemu se točno radi mi nije htjela ništa reći.

kopanjem po internetu shvatih da me bivši prijavio, ništa drugo ne bi moglo biti. čini mi se da je ovo tipično zastrašivanje od strane CZSS-a.

 

e sad, koja su moja prava? kako se ograditi od zastrašivanja CZSS-a koji skaču na svaku prijavu od bivšeg? hoće li im išta značiti ako im kažem što sam pisala sve gore navedeno u prijašnjim postovima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

dakle, bila sam 08.01. u CZSS, u međuvremenu su zaboravile o čemu je riječ i nije im baš bilo jasno zašto sam došla i zašto je bivši pokrenuo postupak. dogovoren je novi sastanak u četvrtak, na koje smo oboje došli. bivši traži da se promijeni sudska odluka u smislu da se može vidjeti s djetetom preko skypa i rekao da to ne dam. nije me to ni pitao i to sam rekla i da se potpuno slažem s tom idejom. e sad, njegova ideja je da se preko moga mobitela komuniciraju budući da ništa drugo nemam tipa tablet/laptop. rekla sam da ako želi komunikaciju putem skypa, neka osigura djetetu potrebno na što je rekao tko zna kad će to biti i da inzistira na korištenju mog mobitela. u prvom postu sam navela njegovo ponašanje, na sastanku me optužio da ne želim imati nikakav kontakt s njim osim preko poruka, kad dolazi po dijete onda je moj otac prisutan i moj otac predaje dijete a ne ja i da time kršim sudsku odluku, da je saznao da ću nabaviti auto i da počnem dovoditi i dolaziti po dijete u dane susreta s njim (:-?:-?). jesam li ja luda ili što?

u CZSS-u su nam rekli da ispunimo plan zajedničke skrbi i donesemo na sljedeći sastanak i ako se tada ne dogovorimo, onda idemo na obiteljsko savjetovanje.

e sad, sve ovo navedeno ima li temelja da ukažem CZSS-u na njegovo neprihvatljivo i nametljivo ponašanje te da se tome stane na kraj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada da vas bivši nastoji kontrolirati, a služeći se djetetom usput. Način ostvarivanja njegovih želja je apsurdan, kao i većina želja i osobno bih skrenuo pozornost na tu činjenicu CSS-u. On nema osnove za tražiti takve stvari (kontakt s djetetom da, ali način tog kontakta i da vi dijete dovozite njemu je neosnovano).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija