Jump to content

Ugovor o najmu poslovnog prostora 2 vlasnika


Atman

Preporučene objave

Otvaram d.o.o. kojem će biti sjedište u stanu u kojem živim. Stan je u vlasništvu mene i supruge. Zanima me na koji onda način mogu napraviti ugovor o najmu ako su dva vlasnika stana. Je li mogu napraviti ugovor npr. samo sa jednom osobom pošto se ne iznajmljuje cijeli prostor nego dio prostora? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da nisam shvatio. Ovaj post na iusinfo samo je link, a nikakav odgovor. Dakle, mogu li ja kao jedan suvlasnik stana potpisati ugovor o najmu dijela prostora stana mojoj firmi ili ne? Ako ne mogu ja sam iznajmiti, onda dakle trebam imati dva ugovora (jedan za mene, drugi za suprugu koja je suvlasnik) ili što?

uređeno: od Atman
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Ugovor o najmu poslovnog prostora 2 vlasnika

Za poslovni prostor sklapa se ugovor o zakupu, a ne najmu. Zakupodavac možete biti i samo Vi, predmnijeva se da imate suglasnost drugog suvlasnika za zakup (a vjerujem da Vam neće biti teško istu pribaviti ako netko bude pitao, mada nitko neće pitati; osim ako ste supruga i Vi razvedeni ili u postupku razvoda pa se ona tome protivi). Načelno, svaki suvlasnik može izvršavati pravo vlasništva glede cijele stvari bez izričite suglasnosti drugih suvlasnika, osim ako time ne vrijeđa prava drugih suvlasnika (čl. 38. ZV).

Dakle, sastavite ugovor o zakupu poslovnog prostora gdje ćete Vi osobno biti zakupodavac, Vaša firma zakupoprimac, a u uvodnim odredbama ugovora navedite da imate suglasnost drugog suvlasnika na zakup. Taj ugovor sa samim sobom ne morate ovjeravati, već odnesite u Poreznu upravu da Vama kao zakupodavcu razrežu porez na zakup poslovnog prostora, koji ćete plaćati dok god ugovor traje, a koji se određuje po visini zakupnine koja se plaća. 

Sada Porezna uprava traži da društva koja u vlasništvu nemaju nekretnine, imaju ugovore o zakupu poslovnog prostora u kojemu imaju registrirana sjedišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija