Jump to content

Zastara- plin


anonimno

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Ne, za prekid zastare nije dovoljno da vjerovnik pozove dužnika pisano ili usmeno da obvezu ispuna. Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom pred sudom ili drugim nadležnim tjelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarnje tražbine. Isto tako zastara se prekida kad dužnik prizna dug.

Sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti već se ona mora istaći u postupku, odnosno ako dođe do ovršnog postupka, zastara se mora istaći u prigovoru.

No, budući da se radi o monopolistima, neki od njih traže da izmiriš dug bez obzira što je u zastari ili isključe dovod plina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima jedan detalj u vezi sa izbjegavanjem zastare kod komunalnih poduzeća.

 

Ako npr. ne platite jedan račun u siječnju i nakon toga nastavite plaćati, oni to knjiže tako da uplatu za veljaču knjiže kao da ste platili dug iz siječnja, a vode vas kao dužnika za veljaču, isto s uplatom za ožujak i tako dalje. Dakle, po njihovom vaš dug se odnosi uvijek na zadnju ratu.

 

Po mojem mišljenju to je nezakonito, jer ako plaćate njihovim uplatnicama, na svakoj točno piše za što ste platili. Dakle, ako platite trošak za veljaču, onda se to treba tako i knjižiti, a ostajete dužni za siječanj.

 

Zanimalo bi me kakva je sudska praksa s tim u vezi.

 

Ako vas terete izrijekom za dug u 2003. onda možete računati na zastaru, ali ako ne, mogli bi vas pokušati izvozati na opisani način, odnosnoda to prikažu kao svježi dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kamatu na kamatu rade i vodovod i čistoća i grad zagreb na uplatnicama za zemlju ili sto god...vec...

 

naime kada god dobijem opomenu,kulturino ima je glavnica svi racuni ( na nekima je vec zaracunata kamata ), te na to jos dodaju z. kamatu.....

 

Ja sam neki dan dobila ovrhu gjde mi je obracunata kamatu na kamatu, racun je placen prij ohoo vremena i naravno podnjela prigovori spomenula sam im tu kamatu na kamatu....

 

Cekam da vidim kaj ce biti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima još bisera.

 

Naime, prema zakonu se naplaćuje i 22% PDV-a. Na nekim uplatnicama je to doista 22%, na nekima je približno 22%, razlika je nekoliko lipa koja s obzirom na broj računa koji se izdaju nije zanemariva.

 

Strogo formalnopravno gledano, račun na kojem nije iskazan pravilni PDV i nije račun u pravom zakonskom smislu, već samo neka vrsta podsjetnika na dug.

 

Ali 920 nezaposlenih pravnika ne zanima privatno poduzetništvo, da recimo investiraju u postupke protiv države i paradržave zbog takvih kršenja prava potrošača i građana, nađu načina i istjeraju stvar na čistac i naplate se (daj bože kraljevski) od odgovornih za takav nered.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija