Jump to content

Molim za pomoc


Ariele

Preporučene objave

Postovani,

ukucavah u google neke rijeci vezano za moje nedoumice i nadjoh ovu stranicu/forum. malo sam procitala postove i odlucih se registrirati kako bih pokusala dobiti odgovor ili pomoc od prisutnih.

Naime,reci cu samohrana sam mjka,mada sam na tu rijec bila ostro ispravljena u Centru za soc.skrb kako nisam samohrana dok je otac djeteta ziv,ali ja cu i dalje tu rijec koristiti jer mi je adekvatna za majku koja zivi za dijete, hrani ga, odgaja, brine o njemu i njegovim potrebama, koja mu je na raspologanju svo svoje vrijeme,a otac je samo "tu negdje", u istom gradu..

Razveli smo se sporazumom, dakle, tek malo vise od nicega na papiru,a i kako bih znala sto cu i kako,te sto me ceka,kad se prvi puta razvodim?!

vidjanja smo takodjer dogovorili sporazumno - onako,kako je njemu odgovaralo, na sto sam pristala jer se radilo o tada jako malom djetetu. vidjanja su neredovita, ne u skladu sa presudom,a daleko od potreba djeteta. da nenabrajam da su definitivno iskljucena vidanja u vrijeme prehladice/virozice,a o temperaturi ili slicnom (citaj:normalnom stanju dvoipolgodisnjaka) stanju djeteta. odgovor ili obrazlozenje za takva stanja je "cendrav je". dobro, ionako mi je draze da sam tada ja uz njega,da ga pratim i nadgledam. Bolovanja kod privatnika su drugi par carapa ove price. prilikom rastave smo dogovorili iznos od 25% njegove place na ime alimentacije. e sad, u ovih godinu i pol izostala je 1 alimentacija, za koju sam ga nekoliko puta pitala,ali odgovor je uvijek isti"nemam para",a ja sam mislila da je glupo pokretati ikakav postupak za 950kn. u medjuvremenu sam saznala da mi alimentacija nije isplacivana u postotku,nego iznosu,za sto je dijete "zakinuto" za 50etak kn mjesecnoX18 mjeseci..dakle,ako to sve zbrojim, ostetio je dijete (nas oboje jer ako mi alimentacija nije dovoljna za nesto u tom mjesecu(a nije),zna se na ciji "teret" to ide) za cca 2000 kn. buduci da je moja placa jednaka tom togu, trebam il isticati ista drugo?

Jos nesto,buduci da je razvod bio sporazum, tako je i sa alimentacijom - on mi sam uplacuje na tekuci lovu,u presudi pise do 15.og u mjesecu,ali to nebude nikad prije 25-29-og.

sad pitanja:kome se obratiti, kako pokrenuti nekakav postupak, kako to sve srociti(ako netko ima spranzu)da to lici,i postoje li troskovi ovakvih izmjena rjesenja i tko ih snosi?sto uciniti da mu alimentacija ide administrat.zabranom koju on nemoze maknuti s primanja, i mogu li sve to obuhvatiti odjednom,tj.jednom izmjenom presude,a ne da to rjesavamo u nekoliko odvojenih postupaka? (da se sto manje srecemo)

kakva su vasa iskustva oko postotka alimentacije, dali je realno ako bih trazila povecanje sa 25 na 30%?

unaprijed hvala na odgovoru i na razumjevanju dusama koje znaju kako je to biti sam..

 

Dodat cu i to da dijete pohadja vrtic,a nas dvoje zivimo u (vlastitoj) garsonijeri koju sam nam kupila nakon razvoda na kredit od 30 godina. i da,primam i djeciji doplatak koji iznosi 166 kn . samo da bi nesretni ocevi razumjeli kuda mi (majke) sa svim tim silnim parama nakon razvoda..

ali cast iznimkama,koje se trude.. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje bi bilo sudu podnijeti prijedlog za ovrhu (za dio koji vam duguje) i svakako navedite da redovito kasni s uplatama te da tražite da se ubuduće alimentacija isplaćuje putem administrativne zabrane.

Što se tiče postotka iz osobnog iskustva mogu reći da je moguće dodijeliti 40% (ja imam dvoje djece). Ako imate saznanja da su njegova primanja porasla podnesite zahtjev za povećanjem alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaostatke mozete normalno potrazivati sudskim putem..tu nema spora: uzdrzavanje mora biti na vrijeme.Ako postoji kasnjenje, jedino kada ga ne biste trebali suditi je ako je uplatio i kamate za kasnjenje (15% na godisnjoj razini, linearnom metodom).Naravno, i to se ne bi smjelo dešavati često.

Postotno gledajući nemate realne šanse za povećanje..25% je pristojan postotak. Naravno, ako dokažete da su potrebe izrazito visoke, mozda mozete povecati...ali, iz prakse bih rekao da je 25% pristojno.

Bez namjere da budem zajedljiv, kako ste uspjeli s 2000 kn kupiti stan, uz normalan redovan život?

 

svako dobro

m.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

sto se tice stana, manji dio na ime kapare,a ostatak stambenim kreditom na 30god sa hrpu osiguranja placanja. rata mi je trecina place,sto je i dalje manje nego da placam podstanarstvo.Nije li tako bolje?a to dal uz ta primanja imam normalan zivot,prosudite sami,no negdje moramo dijete i ja zivjeti,zar ne?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

neznam sta reci ali predpostavljam da si sami mozete pogrsati situaciju sta ako izgubi namjerno posao ili si prijavi na manje zavisi koliko su 25 posto u ostalom gdje dijte provodi mjesec dana koji vam nije platio - sigurno da mora da plati ali su novci za potrebe djeteta a odvjetnik kosta sud kosta probaj te se dogovoriti sa njim za taj mjesec bez suda a ako malo kasni dali dobijate mjesec unaprijed ili unazad - mozda dogovor vise postignete

Ariele je napisao:

Hvala na odgovoru.

sto se tice stana, manji dio na ime kapare,a ostatak stambenim kreditom na 30god sa hrpu osiguranja placanja. rata mi je trecina place,sto je i dalje manje nego da placam podstanarstvo.Nije li tako bolje?a to dal uz ta primanja imam normalan zivot,prosudite sami,no negdje moramo dijete i ja zivjeti,zar ne?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino da odete ovrhom za razliku koju vam nije platio. E sad da li znate da je to točno 25 % od plaće? Da li vas je zakinuo ili ne , ne možete znati sa sigurnošću, to trebate provjeriti, a kako mi izgleda za sve vam ne gine sudski postupak, bilo ovršni , a potom i parnični...sigurnoa će prigovarati ovrsi ako je plaćao .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija