Jump to content

Prigovor ili ... na ovrhu


MirkoP

Preporučene objave

18.10. , u četvrtak, su mi blokirani računi, tekući i devizni na iznos od cca 1500 kuna. Blokirani su jer je falilo ukupno još 100njak kuna. U ponedjeljak sam na tekući uplatio 150 kuna, tako da su računi odblokirani.

U E-građanin pretincu sam našao da je račun blokiran zbog A1 (Vip) potraživanja od 264 kune. Danas sam bio na FINAi, dobio specifikaciju potraživanja gdje se navodi, između ostalog, potraživanje od ovrhovoditelja A1 a po oponumoćeniku Zec i partneri odvj.dr., na 1500 kuna; troškovi ovrhe na nekih 900 kuna + nekih 250 kuna kamata. Pozivaju se na račun 12/2016, što bi bio točan mjesec kad sam ugovorio uslugu kabelske TV (bnet).

Ono po čemu sam se ja ravnao jest napomena na dnu njihovog računa za kabelsku a kojeg svaki mjesec dobijam, koja je za zadnji mjesec glasila: Nepodmireni iznos Vaših računa na dan 30.09.2018 iznosi: 250,00 kuna (što je iznos računa od prošlog mjeseca). Mogu li na tom temelju pobiti dug za koji me se teteti, a nakon toga i troškova ovrhe ? Ili postoji neka druga osnova ? Nisam još dobio specifikaciju od VIPa po uplatama, a čekam isto i od moje banke preko koje su išle sve uplate.

Ono što me zanima jest prigovor ili neki drugi način žalbe. Odn. rok da to učinim. Zanima me potpuni povrat sredstava. Što mi je potrebno prvo učiniti ?

 

uređeno: od MirkoP
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod drugom osnovom ne znam da li:

- neobavještavanje pretpostavljam da ne (nisam dobio nikakvu obavijest o dugu ili ovrsi).
- možda to da nisu uplaćenim sredstvima namirivali zadnji dug, što je stavka koja stoji u njihovim Općim uvjetima poslovanja ili nekom sličnom dokumentu (sjećam se te naznake, ali u trenutku pisanja ne znam točno koji dokument)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Vašem slučaju je već došlo do prisilne naplate putem računa, a što znači da ovrhovoditelj raspolaže sa ovršnom ispravom (prošao je rok za dobrovoljno plaćanje i za prigovor na rješenje o ovrsi).

Za točan odgovor, da li bi imali uspjeha u postupku povrata naplaćenih sredstava, trebali bi napraviti isključivo uvid u rješenje o ovrsi (sve ostalo je nedovoljno), pa usporedno sa Vašim plaćenim računima, vidjeti ima li osnove za novi postupak u kojemu Vi tražite povrat novčanih sredstava.

Naime, ovdje Vam ne pomaže ni prigovor ni žalba, već ukoliko smatrate da imate mogućnosti ostvariti povrat, trebate ići protuovrhom. To je postupak koji se provodi pred nadležnim sudom i gdje prema Ovršnom zakonu imate pravo tražiti od ovrhovoditelja koji se neosnovano naplatio da Vam uz naplaćenu glavnicu, plati i zakonske zatezne kamata od dana naplate te glavnice. Uz to, u slučaju ako prije pokretanja sudskog postupka pozovete ovrhovoditelja da Vam vrati plaćen iznos izvan ovrhe i to u roku od 8 dana od poziva na povrat, a on to ne učini, tada imate i pravo i na posebnu naknadu u visini od 400,00 kuna.

Svakako pazite na rok, jer prijedlog za protuovrhu  može se podnijeti u roku od 3 mjeseca od dana kad ste saznali za razlog za protuovrhu, a najkasnije u roku od 1 godine od dana provedbe ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li sigurni da samo protuovrha vrijedi, da nije još neki od pravnih lijekova ostao ? Bojao sam se da mi je ostao samo (neki) rok od 8 dana ... dakle nije da još danas moram poduzeti nešto ? Ako imam više vremena onda super :)

Zanima me taj poziv da ovrhovoditelj vrati sredstva ... koliko precizno trebam navesti razloge radi kojih osporavam ovrhu ? ili da osporavam sam dug. ovo kažem a još nisam dobio ispis po tekućem a niti od Vipa specifikaciju uplata

Pitanja još imam : kod koga tražim rješenje o ovrsi ? ili uvid ?

 

I pretpostavljam da, pošto je već ovrha provedena, se nisam mogao žaliti na zastaru (računi za telekomunikacije 1 godina ?) . A na zastaru se nisam mogao pozvati jer nisam bio obaviješten. Ne znam je li i tu povrijeđena kakva zakonska stavka ?

uređeno: od MirkoP
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podmirivanjem duga i činjenicom da ste odblokirani, Vaš postupak je dovršen, nema ga više. Tako da je kasno za pravne lijekove kao što su prigovor i žalba.

Još ne možete ići sa dopisom prema ovrhovoditelju dok ne budete imali više informacija o samom predmetu.

Rješenje o ovrsi možete naći da odete do javnog bilježnika (nadležan je onaj koji djeluje na području gdje imate prijavljeno prebivalište). A ukoliko je više ovakvih javnih bilježnika na Vašem području, tada možete od Fine ili ovrhovoditelja tražiti poslovni broj rješenja o ovrsi i ime javnog bilježnika koji ga je donio.

Vezano za prigovor na zastaru, potrebno je opet vidjeti spis i način na koji su Vam dostavili rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 da, račun sam platio.
pretpostavljam da se ne može napisati ime. notorne j.b. za koju i novine znaju. :) 

moja je pretpostavka i bila da se radi o prevari. otezalo se s obavijestima, dostavama i komunikacijom da bi se moglo ovako isplatiti. Dakle, uopće nema naznake računa od VIpa, nego sam u FINAi dobio korespondenciju između odvj.društva i j.b.

uređeno: od MirkoP
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija