Jump to content

obiteljska mirovina


anton887

Preporučene objave

poštovani,

umro je otac prije dva dana. Majka ima svoju mirivonu koja je niža od pokojnog oca. Htjela bi prebaciti na sebe njegovu mirovinu a ujedno i pitanje kako ide postupak prema HZMO? Kome se prijavljuje, banci ili HZMO činjenica smrti? Koliko dugo se jop može podizati mirovina pokojnog oca'?

evo ljubazno se moli za savjet

 

hvala unapirijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Činjenica smrti se prijavljuje matičnom uredu u kojem se vodi umrla osoba i tamo se prijavljuju pokretnine i nekretnine te novčana sredstva na računima. Isto tako se nose primjerci smrtnog lista u HZMO i HZZO. Nakon ostavinske rasprave se u ostavini određuju nasljednici i oni po tom rješenju nasljeđuju sve nekretnine i pokretnine kao i novčana sredstva. Kroz sve će vas voditi javni bilježnik koji će biti određen za vođenje postupka.

Mirovinu pokojnog oca možete podignuti ako ima sredstava na računu, ako ima više nasljednika to ne biste smjeli raditi do okončanja ostavinske rasprave.  Pošto mirovinsko isplaćuje mirovinu i za onaj mjesec u kojem je osoba umrla ona će vam biti, (ako već nije) isplaćena poslije ostavinske rasprave umanjena za porez. Ako podignete cijelu mirovinu računajte na povrat sredstava prema mirovinskom.

U banku nemate što ići jer nemate rješenje o nasljeđivanju, nego tek po okončanju postupka.

Ovo sve pišem iz vlastitog iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje otići u najbliži ured HZMO i tamo će dobiti sve informacije. Što se tiče podizanja mirovine ili novčanih sredstava s računa, može podići ako smatra da poslije neće biti problema. Za ovaj mjesec će nasljednicima biti isplaćena zaostala mirovina tek po rješenju o nasljeđivanju koje dostavlja u HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija