Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  5377
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  82

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan travanj 13

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

8 pratitelja

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

7561 pregleda profila
 1. Brisanje tvrtke bez likvidacije

  Kod javnog bilježnika date izjavu o brisanju društva, trošak bi bio vjerojatno javnobilježnički trošak prijave i sastava potrebnih izjava.
 2. Zastupnik strane trgovine u Hrvatskoj?

  Hm. Po mom mišljenju, mogli biste na temelju nekakvog ugovora o zastupanju, ugovora o trgovačkom posredovanju i slično, koji bi imao karakter ugovora o djelu i za Vas predstavljao oporezivi drugi dohodak (pa čak i ugovor o radu bi dolazio u obzir ako biste radili kao strani radnik za tu njemačku firmu). Tada na temelju mjesečnog obračuna, Vama ta firma isplati dohodak umanjen za dužne poreze i doprinose (po hrvatskim propisima to bi bilo sada 24%). Sve je to govoreći po hrvatskim propisima, i kako biste mogli to činiti unutar Hrvatske. Međutim, malo je kompliciranije ako se radi o stranoj državi i stalnoj trgovačkoj djelatnosti: podliježe li ta roba carinjenju, primjerice, je li sukladna hrvatskim normama, može li se uopće prodavati na hrvatskom teritoriju? Na sva ta pitanja bi trebalo odgovoriti prije nego što se upustite u tu djelatnost, i veliko je pitanje biste li na koncu ipak morali osnovati obrt ili trgovačko društvo da biste se mogli baviti tom djelatnošću kod nas.
 3. Prednost pri najmu zakupu gradskog zemljišta

  Iako mislim da takva obveza ne postoji (niti bi bilo fer da se bilo kome daje prednost na natječaju na taj način, rekla bih), ja bih isticala svoju prednost na taj način u natječaju.
 4. Proizvodnja i prerada industrijske konoplje

  Prekršaj nije kazneno djelo. Je li Vas osudio prekršajni ili općinski sud?
 5. Paušalni obrt i porodiljni

  Koliko znam, ne biste smjeli istovremeno raditi i primati naknadu zbog nesposobnosti za rad zbog korištenja porodiljnog i roditeljskog dopusta. To nije izričito napisano, ali ili ste sposobni za rad, ili niste. Ako ste na porodiljnom, trebali biste zaposliti osobu u svom paušalnom obrtu, koja bi obavljala posao umjesto Vas. Ako ste stalno zaposleni u jednoj firmi, možda biste otvaranje paušalnog obrta mogli odgoditi za nakon korištenja roditeljskog dopusta (ili barem porodiljnog, prvih šest mjeseci, jer roditeljski možete koristiti bilo kad do osme godine života djeteta). Mnoge obrtnice uopće ne odu na porodiljni, osim onog obveznog dijela, 28 dana prije termina poroda i 70 dana poslije poroda.
 6. Zahtjev za prestanak placanja uzdrzavanja

  S obzirom da će postupak radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju trajati neko vrijeme, vjerujem da će se dug dotle barem djelomice još dodatno namiriti, a Vi računajte je li tako, pa povucite ovrhu nakon što ova nova odluka postane pravomoćna.
 7. KAKVA PRAVA IMAM KAO OTAC DJETETA

  Kao što Vam je Željac predložio, u postupku radi dodjele djeteta, možete tražiti kombinirano vještačenje roditeljskih kompetencija oba roditelja, koje može provesti Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, na taj način se mišljenje centra može diskreditirati.
 8. Alimentacija

  Morate podnijeti tužbu radi izmjene odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti (s obzirom da se nastavlja redovito školovati) i radi izmjene odluke o uzdržavanju, jer sada Vi imate pravo da ako dijete živi s Vama, bivša supruga doprinosi uzdržavanju. Alternativno, možete podnijeti tužbu radi prestanka uzdržavanja protiv sina, a on mora priznati tužbeni zahtjev. Oboje morate poduzeti pred sudom koji je i donio tu odluku. Predlažem da angažirate odvjetnike u RH koji bi umjesto vas obavili navedeno, ako nećete dolaziti u Hrvatsku radi toga. Alternativno, ako mislite da bivša supruga ne bi provodila ovrhu radi neplaćene alimentacije po Vašim računima, ne biste morali ništa poduzimati, jednostavno obustaviti plaćanje alimentacije, ali uvijek postoji rizik da se druga strana neće držati dogovorenog, i da će prisilno ovršiti na temelju odluke koja više nije na snazi, iako nikad nije formalno stavljena izvan snage.
 9. Dječji doplatak

  Vjerojatno im je neobično to što su roditelji razvedeni, a ipak žive u zajedničkom kućanstvu, pa se traži osobna iskaznica za dijete da se vidi gdje mu je prijavljena adresa (pretpostavljam da možete izvaditi i uvjerenje o prebivalištu ako dijete nema osobnu iskaznicu). Naravno da možete povesti odgovarajuće postupke protiv bivšeg supruga zbog neplaćanja, odnosno neredovitog plaćanja alimentacije; zatim, možete tražiti privremeno uzdržavanje od centra za socijalnu skrb ako su i inače ispunjeni uvjet za to.
 10. obiteljsko pravo

  Ako žive i imaju boravak u Švedskoj, tada se glede održavanja osobnih i obiteljskih odnosa i skrbi nad djecom primjenjuju švedski zakoni. Mogu reći da situacija nije ništa različita i kod nas, ako je obitelj konfliktna, da bi bila stavljena pod nadzor centra za socijalnu skrb i da bi se ocjenjivali uvjeti života djece. Naravno da se kao hrvatski državljani mogu obratiti našem konzulatu radi pravne pomoći i posredovanja, ali mi se čini da je situacija vjerojatno gora nego što Vam otac tih roditelja prikazuje i da djeca žive krajnje neuvjetno, no to ne možemo znati. Naravno da je dobrobit djece na prvom mjestu i da nema govora o nikakvom terorizmu, otimačini i trgovini ljudima, jer ako djeci s roditeljima nije dobro, ako su mučena ili zlostavljana, tome treba stati na kraj odmah, pa bilo to u Švedskoj ili Hrvatskoj. Možda Vam se čini da je moj komentar pregrub, ali u svjetlu svega što se događa u Hrvatskoj i u svijetu prema djeci, radije pušem na hladno.
 11. Isplata iz tude kuce

  Tko je upisan kao vlasnik u druge dvije trećine kuće? Ono što Vam je Željac rekao stoji, imate pravo na povrat uloženoga u tuđe, uz poštovanje zastarnog roka, ali ako njegova majka postavi takav zahtjev, svakako i ona ima pravo na povrat najamnine za Vaše stanovanje.
 12. Eu doplatak i zasticeni racun

  Neću sad tvrditi, ali postoji li mogućnost da bivši suprug ostvaruje taj doplatak za sebe, on ga prima na svoj račun, a onda prosljeđuje Vama? S obzirom da Vi, koliko shvaćam, niti ne živite u Irskoj? Malo mi je teško tvrditi o propisima o dječjem doplatku druge države, moram priznati, morao bi Vam bivši suprug objasniti sve o tome i on se raspitati o tome kako to ide.
 13. Eu doplatak i zasticeni racun

  Po hrvatskom ovršnom zakonu, primanja po osnovi doplatka za djecu su temeljem čl. 172. st. 1. toč. 5. izuzeta od ovrhe. Ja bih dala taj zaštićeni račun radi isplate u cijelosti.
 14. Moral i zakon

  Ja zbilja ne znam tko čita Narodne novine radi zabave. Čisto sumnjam da biste dobili odaziv koji tražite, a savjest ćete morati očistiti na drugi način. Ne vjerujem da bi bilo kaznenog progona protiv Vas, s obzirom na malu štetu i nepoznatog oštećenika.
 15. SRETAN USKRS

  Također kasnim, sve najbolje svima!
×