Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  6042
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  94

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan srpanj 29

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

8479 pregleda profila
 1. Možete zaposliti nekoga drugoga u roku od 6 mjeseci od otpuštanja te radnice, samo je morate zaposliti na drugim, a ne na istim poslovima (dakle, na svojim, ne na njezinim), možete njezino radno mjesto i drugačije nazvati, i svakako se osigurajte da Vam ta radnica prethodno potpiše da u slučaju da se prije isteka šest mjeseci pojavi potreba za zapošljavanjem na poslovim njenog radnog mjesta, ona nije zainteresirana za to radno mjesto. Ja bih tako napravila da vuk bude sit i koza cijela, ionako ta radnica ne želi više raditi kod Vas, izašli ste joj u susret, a sebi ostavljate prostor da nekoga zaposlite. Druga opcija je da joj promijenite ugovor na određeno vrijeme na tri mjeseca, pa kada joj istekne, imat će pravo na biro. Opet vuk sit i koza cijela. Treća opcija je da joj date otkaz nakon što se ne pojavi na radnom mjestu nakon isteka porodiljnog dopusta, i da ona snosi posljedice svoje nesuradljivosti.
 2. Isplaćen regres koji poslodavac traži nazad

  Jedno s drugim nema veze, čini mi se. Pravo na isplatu regresa po čl. 59. KU za javne službe (koji ima prednost u primjeni pred ZOR, koji pitanje regresa uopće niti ne regulira) zaista kaže da pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora, kao što ste citirali. Dakle, regres biste morali vratiti. Ali, teoretski biste mogli tužiti školu za naknadu štete u visini regresa što ste izgubili pravo na regres time što Vam nisu dali koristiti godišnji odmor iako ste tražili i iako su trebali donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora do 30.06. i u odnosu na Vas, već su Vas primorali sklopiti sporazum o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. Po meni, zaobilaznim putem biste mogli doći do toga da ne morate vratiti regres. Meni ovo zvuči logično, a za podebljavanje Vašeg stava prema školi, ja bih angažirala odvjetnika da odgovori školi dopisom u tom smislu.
 3. Rješenja s hzzo-a

  Da bi nešto bilo rješenje na koje se ima pravo žalbe, na njegovom kraju mora stajati uputa o pravnom lijeku. Ako nema upute o pravnom lijeku, tada se radi o dopisu, obavijesti ili nečemu sličnome. Na takve obično nemate pravo žalbe.
 4. Prava iz radnog odnosa - beskonačan postupak?

  https://uprava.gov.hr/odbor-za-drzavnu-sluzbu-1129/postupanje-i-nacin-rada-odbora/1134 Upravnim sporom ako odbor za državnu službu ne donese rješenje u zakonskom roku, inače u žalbi tražiti da odbor rješenje poništi, preinači, odnosno da samo riješi stvar jer se u nekoliko navrata već predmet s istim obrazloženjem vraćao pred odbor.
 5. Zabrana natjecanja

  Ako je tako kako kažete, onda ćete morati plaćati temeljem čl. 106. ZOR-a, kao ugovornu kaznu, i ta odredba nije ništetna. Doduše, ništetnost se može procjenjivati i unutar sudskog postupka (ako ne planirate dobrovoljno plaćati), i ovisi o svakom pojedinačnom slučaju, odnosno svim elementima - je li konkurentska tvrtka zaista u natjecanju s Vašim poslodavcem, kojih bruto plaća, je li ograničenje Vašeg prava na rad sukladno šteti koju poslodavac ima gubitkom Vas kao zaposlenika i slično. Pronađite način da radite za konkurenta, a da ne stupite u radni odnos.
 6. Povrat imovine

  Poštovana, premjestila sam Vašu temu u odgovarajući PF Tražim odvjetnika. Zainteresirani Vam se mogu javiti putem privatne poruke.
 7. Promjena centra za socijalnu skrb

  Možete se na postupanje djelatnika centra pritužiti ravnatelju centra, a ako ravnatelj ne odgovori ili ne odgovori zadovoljavajuće, možete uputiti pritužbu ministarstvu demografije, obitelji i socijalne politike, no koliko mi je poznato, to je sve. Možete u tijeku postupka, ako niste zadovoljni mišljenjem centra, tražiti vještačenje roditeljskih kompetencija od strane poliklinike, a koje vještačenje ima značajniju pravnu snagu od mišljenja centra i sudovi više drže do njega. Za to, doduše, morate imati značajna novčana sredstva.
 8. KRAĐA DRVA

  Policija će voditi kazneni postupak protiv onoga koji je rušio šumu u Vašem vlasništvu, te ćete unutar kaznenog postupka moći potraživati štetu u visini koja Vam je nastala. Ako Vas kazneni sud uputi u parnicu, tada ćete pokrenuti parnicu. Očekivani troškovi ovise o visini štete koju ste pretrpjeli, bit će tu vjerojatno potrebno provesti i vještačenje po vještaku šumarske struke koji će utvrditi visinu štete, to može biti nekoliko tisuća kuna, ali koji će Vam se troškovi vratiti u slučaju uspjeha u sporu.
 9. Problem je što digitalna platforma ne posluje u Hrvatskoj preko svoje centralne kompanije, nego preko svojih partnera. Ipak, možete prigovoriti sukladno njihovim internim pravilima, ali se bojim da postupak radi eventualne diskriminacije ili naknade štete nećete moći voditi po hrvatskom pravu, ako uopće.
 10. Preraspodjela radnog vremena

  Ta odluka nije ništa posebno: poslodavac taj i taj, dana tog i tog, u skladu s čl. 67. Zakona o radu, donosi sljedeću ODLUKU O PRERASPODJELI RADNOG VREMENA ZA RADNIKA TOG I TOG 1. Radnik taj i taj će počevši od dana tog i tog raditi po sljedećem radnom vremenu na način... (opisati koje dane koliko sati će raditi). 2. Poslodavac je radnika upoznao s radom u preraspodijeljenom radnom vremenu i RADNIK potpisom ove odluke potvrđuje da je s istom upoznat i da je na istu pristao. Potpis poslodavca, potpis radnika i datum. Jedino ne znam trebate li sukladno zakonu odluku dostaviti inspektoru rada, to provjerite s Vašom lokalnom ispostavom inspekcije rada.
 11. sporedna djelatnost psihoterapija

  Taj "privatni" recept nema nikakvu pravnu snagu prema HZZO-u ili nikome sličnome, pa moguće da je prestala da ne bi došlo do zloupotrebe njezinog žiga od strane pacijenata.
 12. Prezentacije

  PPT-ovi su autorska djela, zaštićeni su kao književna ili likovna djela, samim činom stvaranja, ove agencije koje postoje, uploadaju Vaša djela samo kao registrar koji će zabilježiti da je Vaše djelo ranije od nekog drugog istog djela, pa time potvrditi autorstvo. Nije loša opcija ako se bojite da će višestrukim preuzimanjem doći u pitanje tko je prvi autor. Kod autora, ja bih na hrvatskom jeziku rekla: uz dopuštenje autora i ime autora, odnosno na engleskom: with the permission of the author XY.
 13. Prijetnja

  Zbog sadržaja prijetnje, vjerojatno će je posjetiti policija, uzet će njezinu izjavu, te postoji mogućnost da će podići optužnicu protiv nje radi prijetnje. Ako ranije nije osuđivana, dobit će uvjetnu osudu.
 14. Promjena centra za socijalnu skrb

  Jedino ako postoje razlozi da jedno ili drugo radite u tom centru ili slična konkretna stvar, postoji mogućnost izuzeća centra za socijalnu skrb koji je nadležan po mjestu vašeg posljednjeg zajedničkog prebivališta. U drugim slučajevima traženje izuzeća centra ne uspijeva, po mom mišjenju.
 15. ugovor o radu

  Nema nikakvih sankcija za poslodavca, jedino je pitanje na koji način se regulira staž nakon utvrđenja kod HZMO-a.
×