Jump to content

Održavanje okućnice


akecheta13

Preporučene objave

Susjed uz ogradu u svom dvorištu ima badem cca 6-7 m visine koji se skroz osušio,svaki put kada zapuše otpadaju grane i kora a prilikom jače bure cijeli se naginje i škripi,kako mi je odmah u neposrednoj blizini parkiralište za goste i kuća,pitao sam susjeda da ga ukloni(dolazi na 15ak dana svako ljeto,živi u Belgiji)odgovor je bio da je njemu to skupo  i da ga se ne tiče,a u općini su mi rekli da ne mogu ništa jer je to privatni posjed.Kome se obratiti prije nego se neizbježno dogodi  nesreća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite odredbu čl. 105. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Vi imate pravo otrgnuti korijenje tuđeg drveta koje ulazi u Vaše zemljište, kao i odsjeći grane tuđeg drveta koje ulaze u Vaš zračni prostor. Za štetu koju prouzroče grane i korijenje tuđeg drveta na Vašoj nekretnini, a koja se ne bi dogodila da je vlasnik drveta bio dovoljno obziran, imate pravo od njega tražiti naknadu.

Ako se problem može riješiti time da Vi posiječete grane koje idu u Vaše, onda se primjenjuje ta odredba, no ako ne, tek ako se dogodi šteta, naknadu možete potraživati od susjeda čije je drvo prouzročilo štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probajte se dogovoriti da drvo uklonite o svom trošku, a ako ni na to ne pristaje ili to nije ni vama u interesu imate mogučnost zahtjevati od susjeda da otkloni izvor opasnosti od kojeg prijeti znatnija šteta i prema odredbama čl.1047 Zakona o obveznim odnosima,

(1) Svatko može zahtijevati od drugoga da ukloni izvor opasnosti od kojega prijeti znatnija šteta njemu ili drugome, kao i da se suzdrži od djelatnosti od koje proizlazi uznemirivanje ili opasnost štete, ako se uznemirivanje ili šteta ne mogu spriječiti odgovarajućim mjerama.

(2) Sud će na zahtjev zainteresirane osobe narediti da se poduzmu odgovarajuće mjere za sprječavanje nastanka štete ili uznemirivanja ili da se ukloni izvor opasnosti, na trošak posjednika izvora opasnosti, ako ovaj sam to ne učini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija