Jump to content
Tokic

Predbilježba u zk

Preporučene objave

, Tokic je napisao:

Može li se predbilježiti u zemljišnoj knjizi pravo vlasništva temeljem predugovora?

Izdvajam odluku Županijskog suda u Varaždinu, broj Gž-1021/2010-2, od 18. studenoga 2010., koja je donesena u žalbenom postupku u kojem se raspravljalo o tome može li se u zemljišnu knjigu upisati zabilježba predgovora o kupoprodaji nekretnina. Taj sud rekao je da to nije moguće i kao argument naveo sljedeće obrazloženje:

„Materijalnopravno stajalište žalbe da za takve slučajeve propisima koji su na snazi nije predviđen upis zabilježbe, odnosno da bi u konkretnom slučaju bilo osnovano podnijeti prijedlog za predbilježbu prava vlasništva na predmetnim nekretninama, umjesto upisa zabilježbe postojanja Predugovora o kupoprodaji nekretnina, kao pravilno prihvaća i ovaj drugostupanjski Sud. (…) Kada se ima u vidu sadržaj odredbe čl. 39. Zakona o zemljišnim knjigama kojom je propisana svrha takvog upisa, to i ovaj Sud smatra da u toj zakonskoj odredbi nema osnove za zabilježbu zaključenog Predugovora o kupoprodaji nekretnina...

 

S tim u vezi u prilogu vam se prosljeđuje prijedlog za upis predbilježnog prava;

 

REPUBLIKA HRVATSKA

OPĆINSKI SUD U _____________

ZEMLJIŠNO-KNJIŽNI ODJEL

Zemljišnoknjižni predmet:

Predlagatelj: _______, _____________, (OIB ___________________ )

Protustranka: _____________________________(OIB _____________ )

PRIJEDLOG

Radi upisa predbilježbe prava vlasništva na nekretnini upisanoj u z.k.ul. br. XXXX k.o. ______, z.k.č. XX/YY k.o. ______, u naravi ______________

____________________________________________________________

Predlagatelj predlaže da sud temeljem Predugovora o kupoprodaji nekretnina, ovjerenog od strane prodavatelja kod Javnog bilježnika, dozvoli da se temeljem odredbi Zakona o zemljišnim knjigama (članka 32. stavka 4. i članak 56.) u zemljišnim knjigama koje se vod kod Općinskog suda u _________, temeljem ovog predugovora, bez svake daljnje suglasnosti upiše predbilježba prava vlasništva na zemljištu, upisanog u z.k.ul. br. _____ k.o. ______ a koja se sastoji od: z.k.č. _____ k.o. _________, u naravi______________., u cjelosti.za korist i na ime:, ____________iz ____________ul.________OIB _____________ )

Predbilježba će biti upisana sve dok se naknadno ne opravda konačnim ugovorom, a najkasnije u roku od dvije godine od podnošenja ovog prijedloga.

Slijedom navedenog, te temeljem priloženih isprava predlagatelj predlaže da naslovni sud donese odgovarajuće rješenje.

Prilog:   Predugovor o kupoprodaji nekretnina,

Dokaz o uplaćenoj sudskoj pristojbi na prijedlog i rješenje.

 

 

Za predlagatelja:

 _____________

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav. 
Da li je moguće upisati predbilježbu prava vlasništva ako bi se išlo odmah na ugovor o kupoprodaji zemljišta jer kupac želi odmah ići na opciju ugovora jer ne želi plaćati ovjere za PU I UP ako se predbilježba može izvesti sa ugovorom o prodaji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o zemljišnim knjigama, čl.56

(1) Ako isprava na temelju koje se zahtijeva upis ne odgovara svim posebnim pretpostavkama za uknjižbu (članak 52., 53., 54. i 55.), ali ispunjava opće pretpostavke za zemljišnoknjižni upis (članak 43. i 44.), na temelju te isprave dopustit će se predbilježba, ako ju je moguće provesti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×