Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Damaiondie

suvlasnici mi osporavaju zajednicke dijelove zgrade

Preporučene objave

Stan sam kupila na sudskoj drazbi, predan mi je slobodan od osoba i stvari. Bivsi vlasnik u zgradi je na zajednickim dijelovima godinama drzao otpad koji suvlasnici meni pripisuju, tvrde da sam ga naslijedila i traze od mene da financiram uklanjanje. Prijete mi inspekcijama, kaznama, mijenjanjem brava i lokota. Kako odbijam o svom trosku uklanjati tude stvari (jer sam kupila stan, a ne i stvari, a kamo li otpad) i jer ne smatram da imam ikakvo pravo mimo neke sudske odluke icije stvari bacati - pa makar to neki smatrali smecem, traze me da im predocim sudsko rjesenje da bi dokazali da sam kupila samo stan, a ne i s njime i zajednicke dijelove zgrade.
Postoji ugovor o uspostavi etaznog vlasnistva potpisan navodno prije nego sam kupila stan i poslali su mi samo nepotpisanu sprancu u kojoj jasno stoji koji su dijelovi zgrade i koji posebni dio ima koju povrsinu. Etazni elaborat koji bi trebao biti sastavni dio mi odbijaju pokazati, a kako etaziranje jos nije provedeno nema ga ni u ZK. U toj spranci ne pise tko ga je radio.
Stan je u KPU, tamo se ne spominju zajednicki dijelovu. U Glavnoj Knjizi je nekoliko stanova i pp-a i tamo su navedeni kao: suvlasnicki dio s neodredenim omjerom, a nekima pise i povrsina. Jos je jedan stan u KPU, kao i kod mog se ne spominju zajednicki dijelovi.

1. Da li mi kao vlasniku stana pripadaju i zajednicki dijelovi zgrade?

2. Da li imam kakvih obveza uklanjati tude stvari iz tih zajednickih dijelova?

3. Ja se vec skoro god i pol borim sa sudom da me oslobodi cuvanja ovrsenikovih stvari uklonjenih iz stana (organizira drazbu), a ovi bi bacali tude stvari mimo ikakve pravomocne sudske odluke. Vec su mu dosta toga i pobacali, od cega sam se ja ogradila i odbijala sudjelovati i financirati.
Da li mi stvarno nekakva inspekcija moze narediti da to moram o vlastitom trosku ukloniti?
4. Spominju nekakve zakone (naravno ne znaju reci koji su to) prema kojima je zabranjeno drzati ikakve stvari na tavanu. Postoji li zakonska odredba koja ide toliko u dubinu da odreduje vlasnicima sto smiju ili ne smiju drzati u vlastitoj imovini? Tamo nema pirotehnickih ni eksplozivnih sredstava, nuklearnog niti slicnog otpada. Radi se o ropotariji koja ne smrdi, ne curi, ne trune i nije moja.

Naljepse zahvaljujem!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Borbena7 je napisao:

Nemate apsolutno ništa s tim stvarima, pa tako nemate ni manje ni više, obveze ili ovlasti od drugih suvlasnika za njihovo uklanjanje. 

Postovana,
Hvala Vam na brzom odgovoru.
Da li mi kao vlasniku stana pripadaju i zajednicki dijelovi zgrade ili mi to mogu osporiti? 

Ako mi ospore, ispada da ni stubiste ne smijem koristiti. Kako da dodem do stana? Da li sam im duzna predati rjesenje suda kojim sam kupila stan? Imam vlasnicki list, sve je cisto, ne vidim zasto bih ikome i to nakon vise od 2 godine trebala dokazivati kako sam kupila stan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 9 sati , Damaiondie je napisao:

Da li mi kao vlasniku stana pripadaju i zajednicki dijelovi zgrade ili mi to mogu osporiti? 

Kao suvlasnik imate pravo koristiti sve zajedničke dijelove zgrade.

prije 9 sati , Damaiondie je napisao:

Da li sam im duzna predati rjesenje suda kojim sam kupila stan?

Niste, dapače imate pravo na privatnost, a ako ih nešto zanima neka iskoriste načelo javnosti zemljišnih knjiga pa neka izučavaju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×