Jump to content
brederode666

razvrgnuće suvlasništva nekretnine etažiranjem

Preporučene objave

Postovani,

oporukom mi je ostavljen stan a specificirana je i kvadratura i polozaj stana u kuci te pravo na parkiranje na odredenom dijelu okucnice. Kod ostavinske rasprave medutim to se je provelo kao odredeni postotak cijele nekretnine i okucnice tako da sam ja upisan kao vlasnik 40 % kuce i okucnice.  Ja zelim prodati stan te sam predlozio da etaziramo stan dodijeljen oporukom ali i nesto zemljista ispred stana koji je u prizemlju i gleda na vrt u straznjem dijelu kuce (trazio bi puno manje nego 40% ukupne povrsine navedeno u vlasnickom listu, tek toliko da se osigura privatnost stana). Obzirom da je stan na straznjem dijelu kuce i ima poseban ulaz to ne bi narusavalo cjelinu ostalim suvlasnicima.  Medutim suvlasnici se ne slazu i pozivaju na oporuku u kojoj se zemljiste ne spominje. Ako se ide na postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem, da li se postupak temelji na prvobitnoj oporuci (= vlasnistvo iskljucivo samo stana ali ne i dijela okucnice) ili na vlasnickom listu (40% kuce i okucnice). 

Lijep pozdrav i unaprijed hvala,

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , brederode666 je napisao:

Ako se ide na postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem, da li se postupak temelji na prvobitnoj oporuci (= vlasnistvo iskljucivo samo stana ali ne i dijela okucnice) ili na vlasnickom listu (40% kuce i okucnice

40% nekretnine kako stoji upisano u zemljišno knjižnom izvadku. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Problem je u tome sto u ostavinskoj raspravi stoji....naslijednik 1 (ja) dobiva ''2/5 kuce, u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce''. Naslijednik 2 dobiva ostali dio kuce i okucnice.  Dakle tih 40% u vlasnickom listu ne znaci nista; po lokalnom advokatu mi smo se prihvacanjem ostavinskog rjesenja (po njemu odlucujuce: ''u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce'') vec na neki nacin podijelili.  Navodno, cak i kad se etaziranje provede po obrascu stan + parking, u vlasnickom listu ce jos uvijek stajati 40%. Po njemu postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem nece nista promijeniti u moju korist. Jel to sve zaista tako?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Promijenit će se izgled zemljišnoknjižnog izvatka - više neće stajati suvlasništvo u odmjerima 2/5 u Vašu korist, a 3/5 u njegovu korist, već će biti zasnovane zasebne etažne cjeline, jedna (stan + parking) gdje ćete Vi biti 1/1, i druga s ostatkom kuće i okućnice gdje će on biti 1/1. Možda će biti zasnovani i zajednički dijelovi okućnice kako biste Vi mogli prilaziti svom stanu i parkingu, ili će na okućnici biti zasnovana Vaša služnost prolaza i korištenja radi prilaza stanu i parkingu, to sad ovisi o tome kako će to tehnički biti riješeno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala. 

Da li je advokat u pravu kada kaze da je prihvacanjem ostavinskog rjesenja ( ''u naravi stan u prizemlju i parkirno mjesto ispred kuce'') definitivno a 2/5 vs. 3/5 kao sto pise u vlasnickom listu (i daleko od stvarne istine jel stan je max 1/5) jednostavno predstavljalo  ''tehnicko rjesenje'' kod ostavinske rasprave koje zapravo ne znaci nista.  Lijep pozdrav i hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×