Jump to content
spec151

Sanacija dimnjaka u stambenoj zgradi

Preporučene objave

Poštovani,

Kupio sam starograđanski stan u stambenoj zgradi u centru Zagreba sa 10tak stanova (prizemlje+3kata).

Planiram napraviti adaptaciju stana koji se nalazi na 1. katu. Postojeći plinski bojler planiram zamijeniti sa kondenzacijskim.

Svi stanovi imaju kalijeve peći koje uopće niti u jednom stanu nisu u upotrebi, niti kalijeve peći, niti njihovi dimni otvori (svi stanovi imaju svoje dimne otvore za svoje kalijeve peći).

Problem je što je postojeći bojler i njegova dimna cijev horizontalno provedena kroz zid prema van (dužine cca 1m). Jednostavnim pregledom iz vana ostalih stanova vidi se kako 50tak % sustanara ima izveden dimnjak na isti način kao i ja trenutno u svom stanu (prema izvođačevim tvrdnjama protuzakonito).

Izvođač mi je rekao kako je to protuzakonito i kako bi trebao napraviti sanaciju dimnjaka kroz jednu od postojećih dimnih cijevi u svom stanu i kako se taj trošak pokriva iz pričuve.

Napomenuo mi je kako dodatno trebam projekt/plan plinske instalacije koji se pokriva iz pričuve, jer bi novi bojler morao staviti na novu lokaciju na poziciju postojeće kalijeve peći jer je tamo lokacija starog dimnjaka kojeg bi sanirali.

Morao bi povući novu plinsku cijev od plinsko brojila do novog bojlera i potom samu izvedbu sanacije dimnjaka dužine cca 14m i da se kompletni troškovi pokrivaju iz pričuve.

Moja pitanja:

1. Da li je izvođač u pravu, tj. da li stvarno moram napraviti sanaciju dimnjaka, jer sam u prekršaju iako sam tako zateko postojeće stanje kupnjom stana ili ne? 

2. Svi stanovi imaju svoje vlastite dimne cijevi/dimnjake, pa da li se sanacija tih dimnjaka pokriva iz pričuve (da/ne/možda u nekom postotoku i sl.) i isto pitanje za projekt/plan plinske instalacije?

3. Ako je potrebno napraviti sanaciju kome da se javim za pokretanje postupka sanacije dimnjaka?

 

Lijep pozdrav

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Najbolje bi bilo da se obratite Upravitelju zgrade i da vidite njihovo pravno tumačenje s obzirom na zatečeno stanje u zgradi, a tom prigodom da kao jedan od suvlasnika tražite uvid u stanje pričuve tj. koliko ima raspoloživih sredstava za sanaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Teško ćete ostvariti da ćete iz pričuve u koju uplaćuju svi stanari uzeti novac za sanaciju samo svojeg dimnjaka jer je sanacija vjerovatno potrebna i za ostale dimnjake bez obzira jesu u uporabi ili nisu. Bilo bi idealno da su svi stanari priključeni na jednu dimovodnu cijev, ali obzirom da ih ima desetak sumnjam u takvu mogućnost.

Ali sa tim problemom suočeni su svi koji stanuju u starim zgradama i nije to baš jednostavno riješiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×