Jump to content

solemnizacija-hitno!


anonimno

Preporučene objave

Solemnizacija je postupak kod javnog bilježnika kad javni bilježnik provjerava da li ugovor odgovara propisanoj formi te objašnjava sudionicima u kreditu smisao kao i posljedice tog posla. Kod ovjere potpisa, javni bilježnik potvrđuje da su sudionici u kreditu osobno potpisali ugovor i pritom ne pojašnjava sadržaj ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nije dovoljno precizno objašnjeno što je solemnizacija, jer nedostaje objašnjenje da je solemnizacija različita od obične ovjere potpisa. Dakle: Solemnizacija ugovora je postupak potvrde ugovora kod javnog bilježnika kod kojeg javni bilježnik provjerava da li ugovor odgovara propisanoj formi te objašnjava sudionicima u kreditu smisao i posljedice tog pravnog posla. Po tome se solemnizacija ugovora uvelike razlikuje od javnobilježničke ovjere potpisa na ugovoru. Kod ovjere potpisa, javni bilježnik samo potvrđuje da je sudionik u kreditu osobno potpisao ugovore i pritom ne pojašnjava sudionicima u kreditu sadržaj ugovora.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Dakle javni bilježnik solemnizira privatne isprave koje sadrže ovršnu klauzulu (izjava dužnika po čl. 54. st. 1) i to su obično ugovori o kreditu, zajmu i sl. i tada one nakon solemnizacije imaju snagu ovršne javnobilježničke isprave, ali postoje privatne isprave koje ne sadrže ovršnu klauzulu ali se moraju solemnizirati jer moraju imati takvu formu budući da određeni zakoni to propisuju a solemnizacijom isprave dobivaju snagu javnobilježničke isprave. Npr. Društveni ugovor kod d.O.o. ugovor o doživotnom uzdržavanju itd.

Da li je sada jasnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

U slučaju sklapanja sporazuma između dvije stranke u kojoj one potvrđuju da nemaju međusobnih potraživanja iz nekog pravnog odnosa, ima li utjecaja je li takav sporazum solemniziran ili je samo ovjeren?

Dakle, koliko je solemnizacija takvog sporazuma pravno sigurnija od obične ovjere potpisa? Radi se o običnom dobrovoljnom sporazumu između dvije stranke.

Postoji li razlika u postupanju suda ako bi jedna od stranaka i pored činjenice sklopljenog sporazuma odlučila tužiti drugu radi isplate ili bi se na jednak način dokazivalo nepostojanje obveza.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija