Jump to content

Vlasnistvo i posjed stana


Strunf

Preporučene objave

Postovanje

 

Javljam se iz Australije (Adelaide) sa molbom ako mi neko moze dati savjet. Evo o cemu se radi:

Moj otac je prije godinu dana preminuo u Sarajevu (BiH)u 91 godini zivota. Napravio je ugovor sa advokatom o izdrzavanju u 87 godini zivota. Taj ugovor nije ovjeren niti na sudu niti kod notara , a takodje nije potpisan niti u prisustvu psihologa koji bi trebao potvrditi da osoba koja to potpisuje psihicki zna sta radi.

Nakon njegove smrti ja nisam mogao doci na sahranu (zbog posla)te sam zatrazio od tog advokata da mi posalje ugovor koji je potpisao sa mojim ocem. On to nikada nije uradio i usao je u posjed stana.Posto u zemljisnoj knjizi nije bilo tereta (opterecenih tim ugovorom)ja sam nakon ostavinske rasprave naslijedio taj stan. Zato vrijeme je taj advokat izbacio namjestaj koji je bio u stanu te poceo ga renovirati . Trenutno je stan prazan i niko ga ne koristi stim sto kljuc od stana drzi advokat.Pravno sam ja vlasnik ali je on u posjedu stana.Da li ja smijem promijeniti bravu i uci u taj stan (ciji sam vlasnik) jer taj dokument koji ima advokat potpisan sa mojim ocem nije pravno valjan.

Posto je ovo zakonodavstvo iz BiH zamolio bih ako je ikako moguce da mi date savjet sta da uradim.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik stana je osoba upisana u gruntovnim knjigama .

onaj ko živi u stanu je i posjednik stana a ne onaj ko posjeduje ključ istog stana.

tužbom tražite da vam advokat isplati odštetu za stvari ili da ih vrati u stan.

ako u vlasničkom listu nema opterečenja u svezi stana(tužba) i prazan je tada izmjenite bravu i pustite nekoga da živi u stanu.

 

ali mišljenja sam da bi najbolje bilo da stan prodaš jer nemožeš živiti na drugom kontinentu i brinuti se o stanu u BiH.

zakoni BiH i Hrvatske imaju isto polazište pa su veoma slični.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je rekao gospodin bovu je točno.

 

Makar bi ja (moje osobno mišljenje) tužio vlasničkom tužbom radi predaje u posjed (Odvjetnik može reći da faktički uživa stan te da ga trenutno renovira, otac je mogao dati punomoć njemu da odradi određene radnje jer se punomoć odvjetnička ne ovjerava itd)

 

u svakom slučaju vi ste vlasnik ako ste upisani u vlaničkom listu ali u nekim slučajevima posjednik može imati veća prava nego vlasnik, zato pazite i ipak je to odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje

 

Hvala vam na odgovori i samo bih vas zamolio ako mozete ukratko da mi kazete koji su to slucajevi kada posjednik ima veca prava od vlasnika stana. Bez obzira sto je on advokat i ako ima neku punomoc potpisanu sa mojim pokojnim ocem i koja nije ovjerena da li je ista na snazi ako je moj otac umro.Da li pravno postoji punomoc o izdrzavanju do smrti i da se nakon toga moze ostaviti stan doticnom advokatu ,a da se zaobidje sud i ovjera.

Ocekujuci vase povratne informacije srdacno vas pozdravljam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Mora postojati ugovor o doživotnom uzdržavanju ovjeren kod javnog bilježnika , a ne punomoć .

 

Advokat ne može renovirati tuđe vlasništvo bez suglasnosti vlasnika ,posjed mora biti registriran u katastru .

Odvjetnik bez ugovora sa zakonskom formom nikada ne će postati vlasnikom .Vi imate pravo podnošenja tužbe za povrat posjeda .( možda je to bio najam a ne posjed ).

 

 

Pozdrav 1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje

 

Hvala vam na brzom odgovoru.Da taj advokat ima ugovor o dozivotnom izdrzavanju moga oca ovjeren kod notara sigurno bi bio proslijedjen u katastar za upis kao teret. Ja sam imao ostavinsku raspravu i dobio rjesenje od suda da je vlasnistvo stana preslo na mene i da se izvrsi upis u zemljisnju knjigu. Stim sto kljuceve od stana ima taj advokat i osim sto je prodao stvari iz stana poceo ga je i renovirati.

Jos jednom se zahvaljujem vama na odgovoru.

Srdacan pozdrav iz proljetne Australije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija