Jump to content

kamere na radnom mjestu


helen

Preporučene objave

Imam pitanje pa bih molila nekoga da me uputi.

Prijateljica mi radi u firmi u kojoj je poslodavac najavio postavljanje nadzornih kamera. Napominjem da nije rijec o trgovackom objektu ili necemu slicnom gdje bi potreba za takvom akcijom mozda bila opravdana ili barem razumljiva. Rijec je jednostavno o tome da poslodavac zeli znati sto mu zaposlenici rade kada njega nema.

Zanima me pod kojim uvjetima on to smije napraviti.

Odnosno da li itko zna gdje se mogu pronaci informacije vezane uz to. Nekakav zakon ili propis?

 

Unaprijed hvala na pomoci! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Trazeci po internetu o kamerama na radu, ne nalazi se nista. Trazeci po zakonima od 1995 do danas, nema formulacije "kamere na radnom mjestu", "videonadzor", i sl. TI pojmovi se pronalaze u nekim drugim propisima (npr. Zastita na radu, propisi vezani uz rad sigurnosnih sluzbi...).

 

Mozda bi trebalo pogledati nesto drugo, a to su definicije postivanja osobe, privatnosti osoblja, itd.

 

Prvi puta sam skoro napisao post u kojem sam spominjao Zakon o radu, ... blablabla. Nemres vjerovat, kamera nigdje !

 

Medjutim postoje posebni propisi koji obavezuju na isticanje cinjenice da se u odredjenom prostoru vrsi video-nadzor. Mislim da bi direktno pitanje nekom od moderatora brze pomoglo. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad pogledate silne oglase za video-nadzor, mozda cete se i sami neceg dosjetiti... npr. da ih nazovete (bilo koga), te da informativno (one koji su registrirani za postavljanje video-nadzora) jednostavno upitate ovo isto. Ako rade svoj posao kako treba tada bi morali poznavati i propise (npr. da li poslodavac ima dozvolu ili gdje ju mora ishoditi... itd.). To bi Vam bio vjerojatno najlaksi (ali mozda ne i najtocniji) put do odgovora. Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem zašto kamere smetaju? Ja radim u autoindustriji u upravi.... Cijeli objekat je pod kamerama osim WC-a (ja se nadam). Ako prijateljica radi svoj posao, ne vidim razlog zašto joj smeta, a vjeruj, poslodavci imaju pametnijeg posla nego pregledavati svakodnevne snimke svojih zaposlenika. Snimke ce pogledati koji kadar i to je to...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikakvih zapreka za postavljanje video nadzora i to bez obzira o kakvoj djelatnosti ili vrsti poslova se radi. Video nadzor, u pravilu, ne bi smio biti postavljen u prostorije poput WC-a, kupaonice, garderobe isl, ali i za to postoje iznimke. Naručitelj usluge video nadzora mora od izvršitelja (npr. firma koja se bavi ugradnjom tehničke zaštite ili zaštitarska firma koja obavlja video nadzor) zatražiti posebnu oznaku koja se stavlja na samom ulazu u prostor i glasi "OVAJ PROSTOR JE POD VIDEO NADZOROM". Ima raznih varijanti takvih oznaka (od firme do firme), ali osnova im je, u pravilu, ista. Pogrešno je tumačenje da video nadzor služi samo protiv pljački i upada izvana. Svom poslodavcu možete više nauditi nekakvim štetnim aktivnostima iznutra. Postoje firme u RH u kojima se radnici i radnice, prije ulaska u tzv. čisti prostor, moraju skinuti do kraja. Takve garderobe ne smiju biti pod video nadzorom, ali takve radnice i radnike neposredno nadziru i pregledavaju zaštitari odnosno zaštitarke, već prema tome koga se nadzire. Za Vašu informaciju, utemeljitelj zaštitarstva je Henry Ford I. Zaštitare je formirao kako mu radnici ne bi iznosili sredstva za rad i predmete rada iz tvornice, a ne zbog upada izvana. zastita@rsrh.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego sto sam postavila ovo pitanje, pokusala sam odgovor iskopati negdje na netu. Ali nista od toga. U NN nema nista. Zakon o radu ne spominje tako nesto, mozda bi se ovo moglo nekako uklopiti u Zakon o zastiti na radu....ne znam vise.

Probala sam pitanje postaviti i jednoj firmi za postavljanje takvih uredjaja, ali bojim se da njihov odgovor necu docekati :-)

U biti, na stranicama vecine njih ne nalazi se nista posebno osim naravno, clanka iz Kaznenog zakona o nedozvoljenoj uporabi osobnih podataka. I to je to.

 

No, bilo kako bilo, vrlo sam zahvalna na bilo kakvoj pomoci, kao i uopce na dobroj volji da mi netko pomogne :-)

 

Ako ista pronadjem, javim ovdje :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Da li postovani edi_biograd misli pri tome na clanak KZ-a :

 

 

Neovlašteno snimanje i prisluškivanje

 

Članak 131.

 

(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje ili snimi razgovor ili izjavu koji mu nisu namijenjeni ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana ili tko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu.

 

(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti,

 

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

 

(4) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga.

 

(5) Posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka oduzet će se.

 

 

* * *

 

... i jos jedno pitanje, tko ima vlastenja (po zakonu) za snimanje, dakle, tko ne bi prekrsio navedeni clanak ?

 

Unaprijed hvala na odgovoru !

 

Lijepi pozdrav, B.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još je bivša Jugoslavija bila pristupila nekim međunarodnim ugovorima i konvencijamakao članica MOR međunarodne organizacije rada.

Uglavnom u tim konvencijama se to regulira pod pojmom zaštite digniteta radnika.

Tretiraju se dva problema:

1. Ovlasti čuvara /unutarnje službe sigurnosti/

ČUVARI NISU OVLAŠTENI KONTROLIRATI PONAŠANJE RADNIKA OSIM ONIH PONAŠANJA KOJI BI SE MOGLA ODNOSITI NA POSAO ZAŠTITE IMOVINE POSLODAVCA

2: Snimanje

svugdje u svim aktima i zakonima članica MOR postoji izričit propis kojime se ZABRANJUJE UPOTREBA INSTALACIJA ZA AUDIO I VIDEO KONTROLU RADI DALJINSKEE KONTROLE PROCESA RADA

Konvencije koje je prihvatila bivša Juga na snazi su i u RH. kao pravnoj slednici.

Samo

TUKCI u Zagrebu su "zaboravili" to ugraditi u zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerojatno će vam ovo biti od pomoći:

Mjere tehničke zaštite osiguranja stambenih i poslovnih prostora regulirane su Zakonom o privatnoj zaštiti dok sredstva i naprave za provođenje regulira Pravilnik o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite

e pa - tim je pravilnikom određeno da je vlasnik ili korisnik objekta u kojem je ugrađen video nadzor dužan osigurati da se na vidnom mjestu pri ulasku u štićeni objekt kao i u unutrašnjosti prostorija obznani posjetiteljima da se prostor nadzire sustavom tehničke zaštite.

 

mislim da se tom odredbom dovoljno ostvaruje zaštita prava na privatnost i da ako postoji oznaka - snimanje ne može biti neovlašteno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da se može ! Bio sam u dosta firmi i imaju u uredima postavljene kamere. Pa čak nije niti bilo natpisa "ovaj porstor je pod video nadzorom".

 

Način na koji se to može legalizirati je donošenje pravilinka - posebnog ili unjeti o pravilnik o radu. također dopušteno je i snimanje rada na pc. naravno također se to može urediti pravilnikom.

 

a može se sve fino unjeti i u ugovor o radu i to je to !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija