Jump to content

Raspravna sposobnost


grecko

Preporučene objave

Poštovani

 

Podignuo sam privatnu tužbu za klevetu na kaznenom sudu. Moj problem je u tome što prvo optuženi ne dolazi na rasprave, a njegova supruga koja je drugo optužena dolazi na rasprave s medicinskom dokumentacijom psihijatra kojom opravdava nedolazak svojeg supruga. Tu medicinsku dokumentaciju uvijek donosi na sam dan rasprave zajedno s vrlo suvislim podnescima svojeg supruga u kojima me on i dalje kleveće i sramoti, traži iszuzeće suda, pa nakon toga izuzeće suca itd. Zbog toga se rasprave odgađaju, a meni se stvara trošak odvjetnika.

 

U medicinskoj dokumentaciji psihijatar navodi da tuženi ima Poremećaj prilagođavanja i Generalizirani anksiozni poremećaj. Budući se tuženi zastupa sam ne vidim načina kako ga primorati da dođe na sud. Sve klevete koje se tuženome stavljaju na teret, navedene su u njegovim podnescima raznim upravnim tijelima tako da nisu potrebni iskazi svjedoka.

 

Bez obzira na svoje dijagnoze prvooptuženi vrlo vješto manipulira sa sudom i dalje podnosi vrlo suvisle podneske kojima me kompromitira iako sam protiv njega podignuo tužbu. Očito misli da može pisati o meni što hoće i do kada hoće, te da mu kao psihičkom bolesniku sud ne može apsolutno ništa.

 

Imam nekoliko pitanja za koja mislim da su bitna:

 

 

  • Da li bi sudac trebao tražiti procjenu raspravne sposobnosti okrivljenika ili to moram tražiti ja i na čiji teret bi trebao ići trošak vještačenja budući je ovo privatna tužba.
  • Da li sudac treba okrivljeniku dodijeliti branitelja po službenoj dužnosti ukoliko se utvrdi njegova raspravna nesposobnost.
  • Što učiniti ako sudac utvrdi da je tuženi raspravno nesposoban, a tuženi i dalje fabricira podneske kojima me sramoti i kleveće

 

U ovoj cijeloj situaciji osjećam se potpuno nezaštićeno i bespomoćno. Da li se nešto uopće može poduzeti?

 

Hvala vam na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li bi sudac trebao tražiti procjenu raspravne sposobnosti okrivljenika ili to moram tražiti ja i na čiji teret bi trebao ići trošak vještačenja budući je ovo privatna tužba.

 

Možete sami to zatražiti, a glede troška vještačenja smatram da ćete ga morati predujmiti, pa poslije tražiti da vam se naknadi (jasno, u slučaju osude).

 

Da li sudac treba okrivljeniku dodijeliti branitelja po službenoj dužnosti ukoliko se utvrdi njegova raspravna nesposobnost.

 

To zavisi o razlogu raspravne nesposobnosti, ako je on sam kriv za to stanje, onda rasprava može ići dalje bez njega, ali uz postavljenog branitelja ex offo (tako je u "redovnom" postupku, a za postupak po privatnoj tužbi ZKP ne specificira ništa drugačije, pa bi trebalo vrijediti isto pravilo), ali ako za to stanje nije sam kriv, onda smatram da ćete morati pričekati prestanak njegove raspravne sposobnosti.

 

Što učiniti ako sudac utvrdi da je tuženi raspravno nesposoban, a tuženi i dalje fabricira podneske kojima me sramoti i kleveće.
Obuhvatiti ih tužbom u istom postupku.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..., ali ako za to stanje nije sam kriv, onda smatram da ćete morati pričekati prestanak njegove raspravne sposobnosti.

 

Hvala vam na brzom odgovoru.

 

Iz svega što mi je poznato, gotovo je sigurno da tuženi nije kriv za svoje stanje. Do ponovne raspravne sposobnosti tuženoga vjerojatno nikada neće doći, jer prema mojim saznanjima, on se dugi niz godina liječi od navedenih psihičkih problema. Kakva je sudska praksa u takvim slučajevima? Da li se nakon određenog vremenskog razdoblja tuženome može dodijeliti branitelj po službenoj dužnosti ili sudac jednostavno može prekinuti postupak?

 

Iako je tuženi vjerojatno raspravno nesposoban, to ne znači da je bio neubrojiv prilikom počinjenja kaznenog djela, odnosno pisanja brojnih podnesaka u kojima me kleveće. Svi ti podnesci su napisani vrlo suvislo i iz njih se ne bi moglo zaključiti da tuženi ima psihičkih problema. Da li mogu tražiti procjenu njegove ubrojivosti bez obzira na njegovu raspravnu sposobnost?

 

Prema onome kako sada stvari stoje čini mi se da moram čekati da tuženi ponovno postane raspravno sposoban (što se vjerojatno neće nikada dogoditi), a on cijelo to vrijeme može samostalno sudjelovati u raznim upravnim postupcima, pisati laži o meni u svojim podnescima, a ja samo mogu čekati njegovu ponovnu raspravnu sposobnost. Da li je to stvarno tako ili postoji ipak neka druga mogućnost kojom tuženog bar na neki način mogu spriječiti u daljem sramoćenju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspravna nesposobnost nije sinonim za neubrojivost. Uostalom, da je on kojim slučajem neubrojiv, vi ni ne biste mogli nastupiti kao ovlašteni tužitelj u postupku, budući u tom slučaju jedino državni odvjetnik može da inicira postupak.

 

Obzirom na vaše navode i obzirom da ovaj gospodin i dalje nastavlja u istom tonu, svakako bi bilo oportuno da ga se vještači, pa šta bude. Štete po vas, osim eventualno troška vještačenja - ne bude.

 

A i dalje vam ostaje postupak prema II-optuženoj i on će svakako ići dalje svojim tokom.

 

Za praksu vam nažalost nemam što za napisati, jer mi nije poznata ovakva situacija u postupcima po privatnoj tužbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tuženi gospodin me već dulje vrijeme maltretira na razne načine, od lažnih prijava policiji, Gradskom vodovodu, podizanja neosnovanih kaznenih prijava itd. Ovu tužbu sam podigao jer za moje navode iz tužbe postoje materijalni dokazi (urudžbirani podnesci) i mislio sam da cijeli postupak ne bi trebao dugo trajati jer je sve jasno i lako dokazivo.

 

Obzirom na vaše navode i obzirom da ovaj gospodin i dalje nastavlja u istom tonu, svakako bi bilo oportuno da ga se vještači, pa šta bude. Štete po vas, osim eventualno troška vještačenja - ne bude.

 

Mislim da ću tražiti psihijatrijsko vještačenje, ali bih prije konačne odluke ipak volio znati koliki su troškovi samog vještačenja. Da li možda znate na kolike troškove mogu računati?

 

Hvala vam na dosadašnjim odgovorima i srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da li mi netko može pojasniti, ako se utvrdi trajna raspravna nesposobnost optuženika u kaznenom postupku, kakav je nastavak suđenja istome, tj. da li se suđenje takvoj osobi može nastaviti i pod kakvim okolnostima? Okrivljenik inače ima branitelja, ali zbog posljedica pretrpljenog moždnog udara, koji je nastupio nakon pokretanja postupka, sa braniteljem sada ne može uspostaviti kontakt niti pratiti nastavak suđenja.

Nadalje, kakav je postupak ako se utvrdi privremena raspravna nesposobnost? Da li se glavna rasprava odgađa dok optuženik opet bude raspravno sposoban ili se postupa drugačije?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ukoliko se radi o privremenoj raspravnoj sposobnosti, koja je kratkoročne naravi, najvjerojatniji ishod bude da će se pričekati dok ona ne otpadne. Na tu okolnost ispitat će se sudski vještak.

U slučaju trajne raspravne nesposobnosti, imajući u vidu kazneno djelo za koje se vodi postupak, smatram da ima rezona da se protiv te osobe vodi postupak oduzimanja imovinske koristi ostvarene protupravnom radnjom, a više o tome vidite u čl. 560a (i dalje) ZKP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija