Jump to content

slobodni dani


markun

Preporučene objave

ljubazno molim za mišljenje.  Poslodavac bi pustio svog djelatnika 2 dana slobodno u svrhu gašenja požara koji trenutno haraju u dalmciji i blizu njegovog mjesta jer je djelatnik dobrovoljni član vatrogasnog društva. Može li se samo napisati da zbog toga i toga razloga poslodavac daje radniku npr.. dva slobodna dan, ali poslodavac želi da mu bude plaćeno kao da je radio? S druge strane, nameće mi se pitanje , što ako se djelatniku nešto doogodi pa da ne bi to iskoristio i tražio ozljedu na radu ?

 

ako može kakvo objašnjenje ili uputa...puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je, više se radi o angažmanu poslodavca da ga se pohvali, a s druge strane opet ne uzme broj dana od GO. Dakle poslodavac može slobodno dodati dva dana više po svojoj vokji i MOže li se staviti rečenica u rješenju kojom se poslodavac oslobađa odgovrnosti za ozljedu ili se to podrazumijeva ako je na plaćenom dopustu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a eto, zbog poslodavca da se zaštiti jer je u strahu....može li se staviti plaćeni dopust iako u pravilniku ne stoji da se ima plaćeni dopust dopust upravo za ovaj slučaj? Ili je možda dovoljno napisati rješenje kojim mu se daje dva plaaćena  slobodna dana zbog izvandrednog slučaja i to je to? Bez ulaženja u  plaćeni dopust ili godišnji...Bi li to držalo vodu?  hvala Vam na strpljenju  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, privatni sektor, iako je poslodavac uvijek u strahu nekakvom pa voli biti siguran. Napisati rješenje o slobodnim danima temeljem odluke poslodavca a plaća će ići kao da je radio i to je to...ako se što i desi npr. na požarištu, a vodi se kao da je radio, pretpostavljam da  neće tražiti ozljedu na radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni bi tu situaciju bilo najelegantnije pokriti plaćenim dopustom po članku 86. ZOR-a, koji kaže da "tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji".

Plaćeni dopust koji bi se radniku dao za gašenje požara bi se mogao podvesti pod osobne potrebe.

Radniku se tako ne oduzimaju dani godišnjeg odmora, plaćeno mu ja kao da je na radu, a imate neku evidenciju na rješenju o plaćenom dopustu da radnik nije ta 2 dana na radnom mjestu.

Ako je poslodavac baš u strahu nek se dogovori s radnikom da radnik napiše nekakakv zahtjev u slobodnoj formi tipa " ja, xy, molim poslodavca xz da mi u razoblju 24. i 25. kolovoza 2017. omogući korištenje plaćenog dopusta u svrhu gašenja požara" i potpiše ga.

Poslodavac napiše rješenje kojim se to omogućuje i to bi po meni bilo dovoljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima. Djelatnik se vratio raditii nakon dva dana i srećom nije mu se nista dogodilo za vrijeme gasenja pozara. Da li je onda dovoljno sad za kraj mjeseca napisati rjesenje da je poslodavac dao nagradna dva dana kao da je radio,bez da se spominje plaćeni dopust ili godisnji odmor? To je poslodavac htio staviti samo u slučaju da mu se nesto dogodilo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija