Jump to content

Izlazak iz dobrovoljnog mirovinskog fonda


Danas1234

Preporučene objave

Poštovani,

Član sam dobrovoljnog mirovinskog fonda, što bih željela prekinuti i podići do sad uplaćene novce (prvo, selim iz Hrvatske, drugo, radi se o smiješnom iznosu od nekih 5-6 tisuća kn). Kažu mi da moram imati najmanje 50 godina, pozivaju se na zakon iz 2014-e. Kad sam sklapala ugovor, 2009-e, mislim da mi je službenica rekla kako ću moći prekinuti članstvo i dići novce kad god želim (uz neku nadoknadu njima, što mi je ok), mislim, nisam sigurna. Kad imam vremena , tražim po starijim zakonima, al se ne snalazim, pa su moja pitanja;

-        Ako u starijim zakonima, konkretno u onom koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora, nije navedena dobna granica, da li se na mene primjenjuje taj zakon ili današnji?

-        Da li je u zakonu koji je vrijedio 2009-e navedena dobna granica za podizanje uplaćenih sredstava?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Sivko, ne mislim ja na banku, mislim baš na državu. Glupo mi je sad raspravljati, kad ne znam što je bilo (je li prije postojala mogućnost izlaska iz fonda ili ne), al svejedno - izlazak iz dobrovoljnog fonda trebao bi biti moguć, inače više nije dobrovoljno.

Poštovana Ruby_Danderfluff, nemam općih uvjeta (imam sve papire od tog dana; izračun mirovine, otvaranje trajnog naloga, ugovor, ugovor za dozvoljeni minus.... mislim da opće uvjete nisam dobila), imam samo ugovor u kojem se spominje izlazak iz članstva na način koji ja, ne-pravnik, mogu različito tumačiti; Prvo se navodi da se članstvo može prestati i prije isteka ugovorenog trajanja "jednostranom pisanom izjavom fondu" koja mora sadržavati info o računu na koji član prenosi svoja sredstva. Dakle, to je ukratko to - ne navode se konkretno uvjeti pod kojima se članstvo može prekinuti, niti se navodi o kojoj vrsti računa je riječ, ali sljedeće dvije rečenice kažu; Ukoliko član prije isteka ugovorenog trajanja izjavi da prekida članstvo radi prijenosa sredstava u fond drugog društva, naplaćuje se naknada, ukoliko prelazi u fond istog društva, naknada se ne naplaćuje. Naravno, ne navodi se što će se dogoditi ako član prenese novce na svoj vlastiti račun, što mi (opet ne-pravniku) znači puno ali i ništa :) .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Država nema ništa s time nego fond jer će fond isplaćivati mirovinu iz III stupa.

Znači dozvoljen je izlazak samo ako se prijeđe u drugi fond.

I kad se počelo i s obveznim mir fondovima bila je odredba da se dio novca može podići kad se ode u mirovinu ali su i to promjenili.

Ta lova stoji i čeka da se ispuni 50 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sad država nema veze, kad država donosi i mijenja zakone? Uostalom, to ste i sami rekli u drugom komentaru.
Samo sam htjela pojasniti na koga sam mislila kad sam napisala da će mi reći kako lova nije moja - pa lex agrogor i sve povezano s tim (lažiranje izvješća na temelju kojih su fondovi odlučivali investirat, i nikom ništa) mi govore kako se upravo to može dogoditi, uopće me ne bi čudilo da dođe do toga da mi (država, kroz zakone) kažu, ne da ništa nisam zaradila nego da mi je sva uložena lova propala i da sam tome sama kriva jer "tako je to s investicijama" i nitko me nije tjerao da uđem u treći stup.
I nije meni žao love, mali iznos srećom, al je kap u moru ovog "igranja države" zbog kojeg sam odlučila seliti sebe i obitelj, krivo mi je malo.

Hvala vam, poštovani Sivko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija