Jump to content

Kazna zatvora (ROD) i UBER


Imperator

Preporučene objave

Po novom Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu kojim se legalizira rad ubera, kao uvjet za obavljanje djelatnosti je propisan popis kaznenih djela za koja obrtnik ne smije biti pravomoćno kažnjen, ali uveden je i uvjet da "ne smije biti pravomoćno osuđen za druga kaznena djela na kaznu zatvora".

Osoba koja namjerava otvoriti obrt za prijevoz putnika (UBER partner) jest pravomoćno osuđena po glavi kaznenog zakona koji nije na popisu kaznenih djela u Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i osuđena je na zatvorsku kaznu odnosno na rad za opće dobro (ROD) koju je u potpunosti odslužila, a zatvor (iznutra) nije niti vidila.

Moje je pitanje što znači biti osuđen na kaznu zatvora u smislu tog zakona?

https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2018/04 travnja//88 - 1.pdf

Čl. 16. st. 1.

uređeno: od Imperator
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rad za opće dobro izriče se kao zamjena za kaznu zatvora do godine dana (je li tako?), a u ZPCP stoji da dobar ugled nema fizička osoba kojoj je izrečena kazna zatvora dulja od godine dana, tako da dileme nema. Inače, kad ne bi bilo tako, s obzirom da rad za opće dobro zamjenjuje kaznu zatvora, po meni bi se trebao tretirati kao da je izrečena kazna  zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

Rad za opće dobro izriče se kao zamjena za kaznu zatvora do godine dana (je li tako?)

Jeste, rad za opće dobro nije nikakva posebna vrsta sankcije, već način izvršenja izrečene novčane kazne u iznosu manjem od 360 dnevnih iznosa ili kazne zatvora u trajanju manjem od godine dana.

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Inače, kad ne bi bilo tako, s obzirom da rad za opće dobro zamjenjuje kaznu zatvora, po meni bi se trebao tretirati kao da je izrečena kazna  zatvora.

U načelu se slažem, iako se to u pravilu onda specificira kao kazna bezuvjetnog zatvora, a to onda u slučaju zamjene radom za opće dobro ne bi potpadalo pod taj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija