Jump to content

Dokazivanje očinstva i smanjenje alimentacije


Jethro

Preporučene objave

1. podnio bih tužbu za dokazivanje očinstva i za smanjenje alimentacije ako se dokaže da je dijete moje.

iznos sadašnje alimentacije je određen u siječnju 2018. kada sam normalno radio i temeljem prošlogodišnjih primanja, no na bolovanju sam često, možda neću ići više na posao i invalidska mirovina je 1/4 moje plaće. do te odluke sam na bolovanju i primam pola plaće.

2. da li ikako moram biti na ročištu za utvrivanje očinstva? jasno da mi moraju uzeti slinu ili krv radi dna, no ne moram biti prisutan istovremeno sa djetetom i majkom pri uzimanju uzorka, no mogu li stalno slati odvjetnika na ročišta? ne želim sresti tu osobu ni pod razno.

3. može li se oboje objediniti jednom tužbom?

4. da li tužba i odgovor na tužbu ne smiju sadržavati neke stvari iz intimnog života? npr. postoji li pravilo što može, a što ne može sadržavati tužba, ili odgovor na tužbu?

hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ako su Vam se primanja smanjila od dana kada je donesena sadašnja odluka za plaćanje uzdržavanje djeteta, morate sudu, koji je i donio sadašnju odluku, podnijeti tužbu u kojoj tražite promjenu odluke na način da se odredi uzdržavanje temeljem sadašnjeg (ne budućeg) primanja, što morate potkrijepiti i dokazima...

Tužba za dokazivanje (osporavanje) očinstva je drugi predmet i nema veze sa tužbom za promjenu odluke o visini uzdržavanja, no, trebali bi napisati koliko Vam je dijete staro i na čemu temeljite osporavanje očinstva (na kojim činjenicama i kada ste doznali za njih), tako da bi Vam se moglo adekvatno odgovoriti da li uopće imate zakonske mogućnosti podnijeti takvu tužbu...

Što se tiče podnesaka koje pišete sudu (tužba i odgovor na tužbu), proučite čl. 106. i čl. 186. ZPP-a (Zakona o parničnom postupku), sve Vam je u tim člancima razjašnjeno što isti moraju sadržavati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav željac,

1. ne znam od kada sud uzima referencu primanja. ako me traže primanja u posljednjih 12 mjeseci, ista stvar. 8 mjeseci po starom i 4 po novom i eventualno sniženje od 200 kn. pa neću valjda svaki mjesec revidirati okolnosti? plaća mi je pala za 50%, a uskoro će i za 75%!!!!

2. dotičnu nisam ni poznavao, svega nekoliko sati, no njen stav i priče me navode na to. dijete je malo starije od 14 mjeseci i sa majkom nikada u životu nisam živio i u ikakvoj zajednici bio. nemam i ne želim imati ikakav kontakt s njom ikada, blokirao sam njen telefon, njene rodbine i prijateljica telefone, a i mail adresu sam joj odnedavno filtrirao. zato bih slao odvjetnika. prepoznao bih je i to nije upitno, no dodatna činenica je da je već (ima još jedno dijete od nekog stranca kojeg muze za alimentaciju, identična prča kao sa mnom) je znana na zavodu za genetiku, ali u zemljii koja je nebitna, ne u RH. abortitala je desetak puta, a što je rodila, krivo je procijenila. bavi se tim, što reći? zar sama činjenica da je ne poznajem i da nikada s njom nisam imao ništa, kamoli zajednicu - nije dovoljna? istina, činjenice su isplivale po rođenju djeteta te sam transparentno bio protiv krštenja djeteta, iako je tinjala nada da je moje. upisan sam u rodni list djeteta. ne znam kako se sada preziva i gdje stanuje ni dijete ni mama. nisu me to dužni izvijestiti, jer nemam skrbništvo.

hvala na uputi za formu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da neće svaki mjesec, ali ako namjeravate zatražiti smanjenje uzdržavanja uvijek imate pravo na to temeljem smanjenja Vaših prihoda što potkrijepite izvodom iz porezne uprave za određeni period, kao i možebitnim drugim dokazima (platnim listama isl.)

Pošto od Vaše strane postoje osnovi sumnje da niste biološki otac djeteta, možete (nije Vam prekasno) pokrenuti postupak za osporavanjem očinstva, ali pazite, ako se DNK analizom utvrdi da ste Vi biološki otac, svi troškovi, a koji nisu mali, dapače, padaju na Vas, sada je na Vama da procijenite i sami donesete odluku, jer Vi najbolje znate na čemu temeljite te sunnje..

Sretno i sa jednim i sa drugim postupkom.

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija