Jump to content

Drzavnoodvjetnicka odluka


L.Wolf

Preporučene objave

Postovanje,

Molio bih nekoga tko je upuceniji u ovakve istrage i procese ako bi mi mogao objasniti sto poruka dolje tocno znaci..

"Takodjer vas obavjestavam da je u ovom predmetu rok za donosenje drzavnoodvjetnicke odluke jedan mjesec od dana opisa dovrsetka istrage u upisnik kaznenih prijava"..(istraga je zavrsena..to je prva poruka) 

Sto drzavnoodvjetnicka odluka donosi i kako se dalje postupak odvija..?

 

Hvala 

Lp

uređeno: od L.Wolf
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meritorna državnoodvjetnička odluka jeste ili optužnica ili rješenje o obustavi istrage/odbačaju kaznene prijave.

Dakle, radi se o odluci, kojom DO rješava kaznenu prijavu, ili podizanjem optužnice i "preseljenjem" predmeta pred sud ili obustavom istrage/odbačajem kaznene prijave, pa postupak tu staje uz mogućnost da žrtva preuzme kazneni progon, osim ukoliko DO nije odbacio kaznenu prijavu primjenom načela svrhovitosti (oportuniteta), gdje takve mogućnosti nema.

U vašem slučaju konkretno, istraga je završena i sada DO ima načelan rok od mjesec dana da podigne optužnicu ili obustavi istragu/odbaci kaznenu prijavu. Iznimno, zbog opravdanih razloga u složenijim predmetima, taj se rok može produljiti za maksimalno 2 mjeseca. Ako DO "premaši" taj rok, predmnijeva se da je odustao od progona protiv okrivljenika i u pravilu je tu priča gotova (osim ako postoji mogućnost da žrtva preuzme progon te ga preuzme ili ako postoji neka od osnova za podnošenje zahtjeva za obnovu kaznenog postupka iz čl. 500. ZKP-a).

Zasada, nema vam druge doli pričekati protek tog roka i redovito zaprimati poštu, ako štogod dođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
prije 13 sati , L.Wolf je napisao:

5.6. istraga je upisana u registar i pise da je rok za donosenje odluke 1 (jedan) mjesec..koji je istekao danasnjim datumom.

Sto sad ocekivati? 

Ili podizanje optužnice ili Riješenje o obustavi istrage, tj. odbacivanje kaznene prijave, no, kako je i poštovani G-man napisao, istražni rok se može produžiti još za dva mjeseca ako se radi o težim i složenijim kaznenim djelima....

Ako DO potvrdi optužnicu, proslijeđuje predmet na sud, te sud dalje nastavlja voditi kazneni postupak u kojem se DO pojavljuje kao stranka u postupku koja zastupa žrtvu KD-a...

Ako DO donese rješenje o obustavi istrage, tj. odbaci kaznenu prijavu, upućuje žrtvu da osobno može preuzeti kazneni progon protiv počinitelja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Jednostavnim dopisom sudu na broj predmeta K-XY/18, iako pretpostavljam da je to sud od vas tražio iz razloga jer se ovdje radi o slučaju obvezne obrane, u kojem slučaju ako sama niste odredila odvjetnika, on će vam biti dodijeljen (i vjerojatno već jest) po službenoj dužnosi rješenjem predsjednika suda.

No, to nije zapreka da sama opunomoćite odvjetnika, koji će vas braniti u postupku i o tome obavijestite sud i DORH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija