Jump to content

Promjena prezimena u djeteta


imbehind

Preporučene objave

Dragi svi, zanima me slijedeće:

Nedavno sam saznao da osoba za koju sam smatrao da mi je otac, nije moj biološki otac. Ta osoba, moj očuh, odavno je rastavljen od moje majke. E sad, ja imam preko 40 godina i nosim njegovo prezime. Obzirom na moj posao i okolinu, velik mi je problem mijenjati postojeće prezime. Međutim, nikako ne želim da moja maloljetna kćer nosi prezime osobe s kojom nema nikakve biološke veze, pogotovo iz razloga što ni ja ni cijela moja obitelj odavno nije u nikakvom kontaktu sa mojim očuhom.

Dakle, zanima me da li postoji mogućnost promjene djetetovog prezimena i ako postoji, koja je procedura da promijenim prezime djetetu, a sebi ostavim prezime očuha?

Supruga je suglasna, ali ne znamo što nam je činiti.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredbe čl. 6-8. Zakona o osobnom imenu (boldani dio) -

" Članak 6.

Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime.

Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

Nadležni ured dužan je u postupku promjene osobnog imena za podnositelja zahtjeva zatražiti dostavu uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije.

Promjene osobnog imena koje su hrvatskim državljanima odobrene po propisima drugih država, a kojim se više ne služe jer su stekli novo osobno ime, upisuju se u maticu rođenih bez provođenja postupka promjene osobnog imena.

Članak 7.

Maloljetnom djetetu promijenit će se osobno ime na zahtjev oba roditelja ili posvojitelja, a na zahtjev skrbnika uz suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb.

Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojega dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja.

U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, na spor roditelja primjenjuju se odredbe posebnog zakona kojima se uređuju obiteljski odnosi. Odluku nadležnog tijela roditelj će priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djeteta.

Suglasnost iz stavaka 1. i 2. ovog članka nije potrebna kad prebivalište drugog roditelja nije poznato ili kad je lišen roditeljske skrbi ili potpuno lišen poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja.

Za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina potreban je njegov pristanak.

Članak 8.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime u smislu članka 2. ovog Zakona.

Promjena osobnog imena neće se odobriti osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti."

 

Doduše, vodite računa da promjena imena neće imati utjecaja na prava i obveze, kako vas, tako i moguće, danas-sutra vaše kćeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ako dobro shvaćam, za promjenu imena samo djeteta, uz pristanak oba roditelja, nema nikakvih prepreka. Također, u zakonu, osim čl. 8 ne piše ništa u smislu ograničenja izbora prezimena tako da smo slobodni za dijete odabrati prezime koje različito od onog koje nosimo mi roditelji (supruga je već promijenila prezime i uzela svoje djevojačko).

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako, jedino će zahtijev biti odbijen ako bi se predloženim osobnim imenom (prezimenom) vrijeđala i ugrožavala prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, s time da, ako je dijete starije od deset godina, pita se i njega, dakle i ono mora dati svoju privolu za promjenu prezimena, baš kao što Vam je to detaljno obrazložio poštovani G-man...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija