Jump to content

Dioba bracne stecevine


MajaSpaja

Preporučene objave

Pozdrav. Razvod je u tijeku. pokrenut tuzbom s moje strane, zanima me, dali se nakon razvoda mogu nadat ikakvoj diobi stecevine. 9 godina braka, prije 6 god je muz uzeo kredit,ostalo je jos 4 god otplate.kredit  je bio 15000€, ulozeno u dovrsetak stana u kuci njegovog oca( svekar je vlasnik) automobil vrijednost 4000€ kupljen u braku prije 3 god(muz je vlasnik) Ja sam se odselila s djecom, bivsi muz  ne dozvoljava ni stvari da uzmem, ni svoje ni djecije. Zanima me,

1.imam li pravo na bracnu stecevinu, i koliko odprilike mogu ocekivat novcano, i dali uopce mogu ocekivat?

2.imam li pravo uzet svoje stvari,sad, i stvari svoje djece, koje su im bitne? Robu, igracke,Moje privatne stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost, (jos traje razvod)?

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan nije bračna stečevina, jer niste stekli suprug i Vi, već je vlasništvo njegovog oca, eventualno imate pravo na povrat ulaganja ako je kredit otplaćivan iz sredstava bračne zajednice. Automobil, po mom mišljenju, jest bračna stečevina i Vaše je vlasništvo u polovici.

Dječje osobne stvari imate pravo uzeti temeljem odredbe čl. 46. Obiteljskog zakona:

Posebne odredbe o zaštiti dobrobiti djece i obiteljskog doma

Članak 46.

(1) Pokretne stvari koje pretežito koriste maloljetna djeca ne uzimaju se u obzir prigodom razvrgnuća bračne stečevine, već ostaju u posjedu djece, odnosno onog roditelja s kojim će djeca stanovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da u stanu nemam sta trazit, niti bih. Al sto se tice ovog s kreditom to me zanima. 6 godina smo zajedno otplacivali kredit, koji je muz podigao, on je ostao u stanu i nastavlja placat kredit. Dali ja imam pravo na povrat novca? Mislim na tih 6 godina, jel mi pola pripada? 

 

Sto se tice ovih djecijih stvari i mojih osobnih, gospodin mi ih neda. Kako da dodem do njih? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se kredita tiče, ne mislim da imate pravo na taj iznos, jer su to troškovi bračne zajednice, za vrijeme dok je ona trajala, no možda netko misli drugačije.

Pozovite ga dopisom da odredi dan i datum kad ćete moći doći po stvari, u protivnom da ćete ga kazneno prijaviti za kazneno djelo povrede tuđih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

..Što se kredita tiče, ne mislim da imate pravo na taj iznos, jer su to troškovi bračne zajednice....

No, može tužiti vlasnika nekretnine, tj. bivšeg svekra, jer su sredstva kredita koja se smatraju bračnom stečevinom, uložena u njegovu nekretninu, dakle u nekretninu treće osobe, te od njega zatražiti povrat polovice uloženog...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 32 minuta, Željac047 je napisao:

No, može tužiti vlasnika nekretnine, tj. bivšeg svekra, jer su sredstva kredita koja se smatraju bračnom stečevinom, uložena u njegovu nekretninu, dakle u nekretninu treće osobe, te od njega zatražiti povrat polovice uloženog.

Da,no takav zahtjev može biti okidač bivšem suprugu na zahtjev da se kredit utvrdi bračnom stečevinom,i po isplati kredita u cijelosti zahtijeva od bivše supruge isplatu njenog dijela kredita za period od prestanka bračne zajednice do zatvaranja kredita.

Nadalje,vlasnik nekretnine je ovlašten zahtijevati isplatu prosječne najamnine radi stjecanja bez osnova(ušteda),naravno za period koji nije u zastari,prema kojem zahtjevu polovina najma pada na teret bivše supruge(snahe).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija