Jump to content
nolito

Seksualno zlostavljanje

Preporučene objave

Što savjetujete osobi koja je trpila seksualna zlostavljanja dok je imala od 13-18 godina,danas ima 24 godine da li da goni počinitelja starijeg od sebe 3 godine s obzirom da je i on u to vrijeme imao od 16-21 godinu.Zadnjih 6 godina ne dešava se ništa ali roditelji su zasnali tek sada.Da li je nastupila zastara i što treba tu uopće biti poduzeto?Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Premalo ste informacija napisali da vam se konkretno može nešto reći, ali dovoljno za načelno. Posebno je kritično doba 13-15 godina glede seksualnog odnosa. Posebno ako je u pitanju bio neželjenj odnos, a i neovisno o tome  ŠUTITI NITI SLUČAJNO. Odmah i hitno se obratiti državnom odvjetništvu ili policiji. U ovakvim slučajevima je bitan precizan i temeljiti iskaz, a to što je prošlo dosta vremena nije bitno jer je i za očekivati da se tako nešto teško prijavljuje radi pretrpljenje traume i slično. Zastara definitivno nije na vidiku ni za slučaj običnog spolnog odnosa sa djetetom mlađim od 15 godina, a kamoli da je bilo silovanja itd. Hitno poduzeti radnje!  Moram napomenuti kako nema kaznenog djela ako razlika u godinama nije bila veća od tri godine, ali s obzirom na to da spominjete zlostavljanje pretpostavljam da sekusalni odnos nije bio dobrovoljan.

Uređeno od atomic95

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zainteresirana je da ta osoba snosi posljedice,makar da ga netko od institucija ima u vidu da to sada ne čini nekom drugom.Međutim s obzirom da se takve osobe izvuku na zastaru,pa na tadašnje maloljetništvo i mlađe punoljetništvo ne zna koliko je pametno opet sve to proživljavati.Ne znamo kako to ide sa objavljivanjem jer ukoliko se odlući da ga sudski goni ne želi javnu objavu jer tek to pogubno djeluje na psihu a konačni rezultat nikakav.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije nastupila zastara, jer zastara u ovakvim slučajevima tek počinje teći od punoljetnosti žrtve, a i tada je (s obzirom da je za KD spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina zaprijećena kazna do deset godina) dvadeset godina. Ne znam odakle Vam informacija da se u ovakvim slučajevima počinitelji izvuku na zastaru, prije će biti slučaj da zbog proteka vremena nema drugih i dodatnih dokaza, slijedom čega je teško dokazati takva djela. Dakle, kao što su Vam rekli, prijaviti policiji i državnom odvjetništvu, dati temeljit i dokaziv iskaz, a u ovakvim se slučajevima isključuje javnost iz kaznenog postupka, te žrtva uživa i pomoć odjela za pomoć žrtvama kaznenih djela, gdje se posebno pazi i da se ne sretne s počiniteljem, da s njime skupa ne sjedi na sudskom hodniku i slično (o svim tim pravima trebate pitati državnog odvjetnika koji će biti zadužen za predmet).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako je već rečeno - premalo informacija iz kojih bi se mogla izvući konkluzija glede točnog kaznenog djela o kojem (kojima) bi se radilo, posebice imajući u vidu i najvjerojatniju primjenu ranijeg KZ-a (1997.), koji je bio dosta blaži i šturiji od aktualnog zakona po pitanjima spolnih delikata na štetu djeteta.

No, kao što je Ruby spomenula, kod ovakvih kaznenih djela, u pravilu, zastara miruje do punoljetnosti žrtve, tako da najvjerojatnije (99,99%) nije nastupila, stoga definitivno postoji mogućnost prijave. Nema nikakvog srama u tome, na policiji i na DORH-u postoje ljudi koji su specijalizirani za ovakve vrste delikata plus još i činjenica tajnosti postupka - sve to garantira zaštitu privatnosti i digniteta žrtve, stoga ako žrtva to želi, neka svakako prijavi, moja sugestija je otići do državnog odvjetništva i kaznenu prijavu podnijeti na zapisnik državnom odvjetniku. Žrtva to može učiniti u pratnji osobe od povjerenja, ako je to njena želja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×