Jump to content
ivan792

Zakon o obavljanju studentskih poslova - rupa u zakonu?

Preporučene objave

U članku 10. zakona o obavljanju studentskih poslova stoji:
(5) Posrednik ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

 

Pošto sam ja tri puta promjenio studijski program, tj. četvrti put sam redovno upisao prvu godinu različitog studija, ispada da sam rupa u zakonu, zar ne?
Ne bih se htio igrati sa zakonom jer se pri učlanjenju u servis potpisuje izjava kojom potvrđujem da ne spadam u spomenutu kategoriju, a i u zakonu također stoji da je studentski servis koji krši novi zakon dužan platiti do 100 000 kuna kazne što im sigurno ne bih htio učiniti.

Međutim, iako je očito da su se s ovom stavkom htjeli ograditi od ljudi koji iz godine u godinu upisuju studij samo radi iskorištavanja prava (što nije bio moj slučaj, već mi je život bio svakakav i nisam znao što radim), zakonodovac nije jasno definirao od koje se skupine studenata želi ograditi. Vjerojatno su mislili na ljude koji su po dva ili više puta promjenili studijski program. Pošto je meni treći put, a u zakonu se takav slučaj nigdje ne spominje, znači li to da ja zbog rupe u zakonu ipak imam pravo na rad odmah na prvoj godini trenutnog studija?

Svakako ću danas provjeriti u student servisu, ali me zanima mišljenje pravnih stručnjaka ili studenata sa sličnim iskustvom.

Lijep pozdrav i unaprijed hvala! :-D

Uređeno od ivan792

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio lussia
   Pozdrav! Naime naišla sam na problem vezano za ostvarivanje prava rada preko studentskog servisa, na sc-u me upućuju da zovem ministarstvo, a ono mi ne odgovara na e-mail niti na pozive.
   Nalazim se u situaciji da sam 22.07. upisala drugi preddiplomski studij kao izvanredni student (stručni studij računovodstva i financija Split, Kopilica). Jedan preddiplomski studij sam već završila u roku kao redovni student, prije 2 godine (Zdravstveno veleučilište Zagreb). Sada imam 23 godine i po drugi put upisujem 1. godinu preddiplomskog studija, što po zakonu o radu ne predstavlja problem za ostvarivanje prava na studentski rad.
   Kada čitam zakon, ne nailazim na nijednu prepreku za ostvarivanje prava rada preko sc-a, koja se po zakonu ostvaruju od dana upisa na studij.
   No kada sam došla na student servis, rekli su mi da u sustavu ne piše da su mi ostvarena studentska prava i da mi iksica nije aktivna pa mi ne mogu omogućiti upis.
   S e-građanina sam preuzela potvrdu o statusu studenta (jer je referada fakulteta na godišnjem), što znači da sam u ministarstvu obrazovanja upisana kao student.
   Nije mi jasno gdje je nastao problem i nitko me ne može uputiti kako ga riješiti, stoga molim savjet.
   U nastavku ću citirati spomenute članke iz zakona o obavljanju studentskih poslova...
    
   ps. Smatram da je problem u ISVU ili ISSP sustavu po kojima još nemam prava studenta i pretpostavljam da će se ona ostvariti od početka akademske godine. Ali, pravo rada na sc imamo od upisa na studij, koji je u mom slučaju već obavljen, stoga želim početi raditi odmah, a ne tek za koji mjesec.
    
    
  • objavio ameliedelis
   Pozdrav! Imam jedno pitanje vezano za godišnji odmor. Zaposlena sam 27.11. 2019. U firmi na određeno, ugovor mi istječe 31.7. Pa me zanima koliko dana imam pravo na godisnji? S tim da su prva 2 mj bila probni rok. Isto tako me zanima smije li mene poslodavac poslati na godišnji 3 dana ranije? Rekao mi je u petak.da mogu u ponedjeljak na godišnji. I za kraj, ako ja odlučim ne produžiti ugovor, mora li meni poslodavac isplatiti te dane godišnjeg kojeg nisam iskoristila? Hvala unaprijed!
  • objavio depeche
   Poštovani,
    
   bila bih vrlo zahvalna kada bi mi netko pomogao pravnim savjetom vezano uz situaciju u kojoj se nalazi moj otac. Naime, on je u svibnju ove godine u RH ostvario pravo na mirovinu, dobio je rješenje po kojemu mu se isplaćuje mizerni mjesečni iznos mirovine.
   Međutim, kada je u 90.-ima izgubio posao u RH, zaposlio se u inozemstvu i tamo radio dugi niz godina. U ožujku ove godine, inozemni poslodavac je procijenio da moj otac više nije za rad, ali još nema 67 godina (ima 66) te ne može niti u mirovinu jer zakon te inozemne države također šalje u mirovinu sa napunjenih 67 godina. Situaciju su riješili tako što su mojeg oca stavili na neku vrstu čekanja mirovine dok ne napuni 67 godina te mu njihovo mirovinsko isplaćuje mjesečni iznos i tako će činiti sve dok ne navrši 67 godina i ne ode u mirovinu kada će dobivati iznos mirovine. Mojeg oca zanima je li po zakonu moguće da on dobiva i mirovinu u RH i iznos inozemnog mirovinskog dok ne ostvari pravo na inozemnu mirovinu? Mora li javiti nekome da je u takvoj situaciji ukoliko je navedeno protivno nekakvom zakonu ili propisu? Brine da će, ukoliko je u kakvom prekršaju, morati vraćati jedan od ta dva iznosa, a to nikako neće biti u mogućnosti jer iznosi nisu visoki.
    
   Puno hvala na odgovorima.
  • objavio Ragnarok
   Poštovanje, molio bih konzultaciju vezanu uz određenu situaciju:
    
   GLAVNO PITANJE:
   Moram li vratiti regres koji mi je isplaćen sa zadnjom zarađenom plaćom koji bivši poslodavac sada traži nazad jer tvrdi da su ga isplatili greškom?
    
   OKOLNOSTI ZAPOSLENJA:
   Bio sam zaposlenik (učitelj na zamjeni - ugovor na određeno vrijeme do povratka djelatnice s bolovanja) jedne OŠ,
   radio sam od 3.9. 2018., (odnosno, zbog prisilnog prekida za Božić - zbog kratkoročnog vraćanja djelatnice koju sam mijenjao, ponovno od 14.1. 2019.) i "Radni odnos zaključuje se dana 15.7. 2019. godine".
    
   OKOLNOSTI SITUACIJE:
   Priča je takva da sam znao da mi je to zadnja godina u toj školi i zbog toga sam usmeno tražio jedan dan godišnjeg odmora kako bi se kvalificirao za regres, što je ravnateljica odbila, ali naknadno, kada je saznala da radim do 15.7., obećala je regres.
   Kao što je navedeno, u 8. mjesecu isplaćena mi je plaća za odrađeni dio 7. mjeseca, regres i isplatili su mi razmjerni dio godišnjeg odmora. Sve je to bilo u redu i u skladu s dogovorom. Krajem 8. mjeseca dobivam poziv od škole gdje me se obavješćuje da:
   "Nismo ti smjeli isplatiti regres uz isplatu razmjernog godišnjeg odmora. Morat ćeš ga vratiti".
   Naknadnim istraživanjem, saznajem da na regres ima pravo samo onaj djelatnik koji stvarno koristi godišnji odmor i to je interpretacija koja mi je servirana. Škola mi nije dala godišnji odmor kada sam tražio, a iako su mi obećali regres, na kraju nisu ispunili zakonsku osnovu za njega i sad ga traže nazad. Kasnije saznajem da je drugim djelatnicima godišnji odmor "pušten" s 15.7., ali meni nisu dali ni dan da bi bili u skladu s uvjetom za regres.
   U prilogu šaljem obavijest o odobrenim sredstvima za isplatu regresa (Ministarstvo znanosti i obr.) kako bih obrazložio njihovu tvrdnju gdje navode da "...je pravo na regres za godišnji odmor uvijek vezano uz stvarno korištenje godišnjeg odmora te pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora."
   Uz određenu konzultaciju, rečeno mi je da se pozovem na sljedeće:
   Članak 80. Zakona o radu (na snazi od 2017. godine) slovi: Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.
   Dok članak 229. (Najteži prekršaji poslodavca) slovi:
   (1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:
   i stavak 33) ako s radnikom sklopi sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora (članak 80.)
   Da nadodam:
   nikakav sporazum konkretno nije sklapan ni usmeno niti napismeno. Jedino što konkretno je rečeno jest:
   - ravnateljičino obećanje da ću dobiti regres (usmeno).
   - na moj upit gdje mi je rješenje za godišnji, tajnica je rekla da ga za mene nema, jer će me isplatiti. (Tada nisam znao da je 1 dan godišnjeg uvjet za regres)
   - da mi u OBAVIJESTI O PRESTANKU RADNOG ODNOSA NA ODREĐENO VRIJEME stoji da mi "Radni odnos zaključuje se dana 15. 07. 2019. godine", a ostalim kolegama u rješenju o kolektivnom godišnjem stoji da je godišnji počeo s danom 15. 07. 2019. godine.
   I konačno, molim za konzultaciju...

   ovo što mi je rečeno da, ako to dobro intepretiram, oni nisu smjeli mene isplatiti za godišnji, već mi omogućiti godišnji odmor s obzirom da se znalo na početku godine da se kolegica vraća u 6. ili 7. mjesecu te su pravovremeno mi mogli odobriti godišnji i samim time "pokriti" uvijet za regres.
   Ako to jest zaista tako, kako to da službeni dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja se izravno kosi time navodeći: 
   "...je pravo na regres za godišnji odmor uvijek vezano uz stvarno korištenje godišnjeg odmora"
    
   Čime se voditi na kraju? Zakonom o radu ili tim dopisom, što mi je činiti, moram li vratiti regres i ako ga ne vratim, postoje li moguće sankcije, odnosno, ako me odluče tužiti, mogu li se u stvarnosti pozvati na članak 80. Zakona o radu ili ima neka rupa u cjelokupnoj logici svega navedenog?
   Hvala svima koji unaprijed pročitaju ovaj poduži tekst i izuzetno bih cijenio svaku intepretaciju i savjet vezan uz napisano!
   Regres za 2019. godinu OŠ, SŠ.pdf
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...