Jump to content

parcelacija okucnice


anonimno

Preporučene objave

etazni sam vlasnik stana u kuci sa jos dva etazirana stana.Kuca je sagradjena 70-tih godina na zemljistu koje se vodilo kao drustveno vlasnistvo,a velicina te parcele je 350 m2.Sad sam pokrenula razvrgnuce suvlasnistva nad okucnicom Da li ce Sud cijepati parcelu(okucnicu) na tri dijela s obzirom na tri etazna vlasnika u kuci proporcionalno velicini etaziranih stanova ,ili ce s obzirom na velicinu parcele (350m2) samo odrediti idealne dijelove okucnice koji pripadaju na koristenje svakom stanaru?.Koja je najmanja cestica koja se moze cijepati na vise samostalnih ,novih cestica?Nigdje nisam pronasla taj odgovor,a vidim da vise osoba ima to pitanje.Molim tko zna da nam pomogne! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Hvala na odgovoru.Samo jos mi nesto nije jasno.Kad sud odredi idealni dio okucnice svakom od suvlasnika da li ce to znaciti da napr.ja zabranjujem koristenje tog mog dijela ostalim stanarima kuce ,kao i obrnuto ,oni meni.?Hvala!

U parcelaciji zemljista imate:

1. zemljiste pod zgradom >m2 po udjelima

2. zajednicki dijelovi okucnice > m2 po udjelima

3. eventualno posebni dijelovi okucnice ako postoji

>po posebnom dijelu koji se posebno bojom oznaci

 

Kod vas se vjerojatno radi o zajednickim djelovima okucnice u 350m2, pa se to posebno ne pracelira vec dijeli u zamisljenom idealnom dijelu gdje svatko od vlasnika stana ima pristup i bez posebnih ograda i ogranicavanja u bilo kom pogledu kretanja vlasnika po zajednickoj okucnici, te bez zabrana u onemogucavanju pristupa u idealnom dijelu iste.

 

Naime nitko od vas vlasnika ne moze drugom vlasniku sprijecavati da upada ili ulazi u zajednicki dio okucnice koji je u idealnom dijelu.

 

Ukoliko se jedan od vlasnika pokusa posebno ograditi u istoj okucnici trebao bi traziti suglasnost druga dva vlasnika uz dogovorenu naknadu, a ako bez suglasnosti to ipak ucini jedan odvlasnika onda se radi o smetanju posjeda, pa ga druga dva ili pak

samo jedan od vlasnika mogu utuziti, da vrati sve to u prvobitno stanje ili u idealni dio okucnice. Pozdrav :coffe: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jednom Hvala!,vidim da ste nesebicni u pruzanju savjeta.Slobodna sam stoga postaviti vam jos jednu moju dilemu.Sve ovo sto ste mi opisali ,tu situaciju imam i sada.Svi smo suvlasnici okucnice,nitko nikome ne moze nista braniti,svatko svakoga mora pitati za suglasnost oko nacina koristenja okucnice.Sad ne vidim smisao podnosenja prijedloga za razvrgnucem suvlasnistva nad okucnicom,ako ce sud utvrditi nnacin koristenja iste na nacin kako ste objasnili.S obzirom da su nam naruseni medjususjedski odnosi i ne mozemo se dogovoriti o mirnom uzivanju na svojim dijelovima,zato sam i pokrenula razvrgnuce.Sad ispada da necu s tim dobiti nista ukoliko nemam dijelic svoje zemje gdje mogu postaviti ljeti stol za sjedenje a da se ne moram bojati da ce mi susjed ispred mene namjerno proci bezbroj puta iako ima i drugi prolaz jer ispada da mu nista ne mogu zabraniti.Jesam li u pravu ili sam ipak krivo protumacila vas odgovor? Hvala unaprijed na tumacenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

više nije moguće parcelacija zemljišta u građevinskoj zoni, bez lokacijske dozvole, a lokacijska se izdaje za potrebe gradnje, kada se u sklopu rješavanja imovinsko pravnih odnosa prije izdavanja građevin.dozvole formira nova građevinska parcela, ili za potrebe formiranja građ parcele za već izgrađen i upisan objekt. kod vas je već formirana građ.parcela za postojeći objekt i parcelacija u cilju razvrgnuća suvlasništva nije moguća. etažiranjem postajete knjižni vlasnik svog stana i njegovih pripadajućih prostora (podruma, garaža i sl.) tako da vi ne možete zabraniti suvlasniku da prolazi gdje god hoće na toj parceli.

 

razvrgnuće u ovom slučaju je samo bacanje novca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...
možete povezati neki nesamostalni dio te nekretnine s vlasništvom određene etaže pa na opisani način možete imati dio dvorišta kao dio određene etaže

 

da li je moguće povezati neki dio dvorišta s vlasništvom određene etaže ispred koje se taj dio dvorišta nalazi bez suglasnosti drugog suvlasnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

imam slična pitanja, a što je dijelom odgovorio matrix:

1. susjed do svoje kuće prelazi preko moje parcele. u zk i katastru nema ništa, nikakvog prava služnosti, no kaže da mu je to vlasnik dozvolio prije 50 godina. nema ništa napismeno, a i da ima, do kada ta dozvola može vrijediti i da li je prenosiva, te ako je, na koga?

2. isto tako, taj isti susjed ima suvlasništvo (sa mnom, a ja sam većinski suvlasnik 2/3) moje okućnice do koje da bi došao mora preći preko mojeg zemljišta. nije suvlasnik kuće, no na čestici postoji pomoćni objekt kojega je suvlasnik u 1/3. postoji li ikako način sudskog uređenja suvlasništva, uređenje korištenja, razvrgnuća suvlasništva i sl.? s obzirom da sudski dogovor nije moguć...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija