Jump to content

Kaznena prijava za emocionalno zlostavljanje djeteta


Misericordia

Preporučene objave

Nazalost u situaciji smo da je mene i supruga dijete koje ce uskoro napuniti 17 godina tuzakalo Hrabrom telefonu za toboznje emocionalno zlostavljanje (da smo vikali, branili joj aktivnosti, prijetili razbijanjem njezinih stvari i tako dalje). 

Hrabri telefon je to odmah javio Centru za socijalnu skrb.

U roku od dan-dva djelatnica Centra za socijalnu skrb naziva dijete na mobitel (mene i muza ne zove/mi nemamo pojma o nicemu), dogovara sastanak u jednome kaficu i zatim prati (odvodi) dijete na policijsku postaju da podnese kaznenu prijavu protiv nas. Nakon toga je odvode od kuce ali ne u srodnicku niti u udomiteljsku obitelj niti u ustanovu.

Da skratim pricu...Svi znamo kako ustanove kod nas funkcioniraju. CZSS su bog i batina a policija i sudovi i odvjetnistvo slijepo slusaju sve sto CZSS kaze. CZSS je na nas maksimalno nabrijan i vec su nam rekli da cemo biti osudjeni.

Ja nigdje ne pronalazim informacije o sudskoj praksi sto se tice emocionalnog zlostavljanja kod nas? Kad su vec naumili osuditi nas zanima me kakve su kazne. Da li nam stvarno prijeti zatvor? To su spominjali. Nismo nikad osudjivani za nista, nema nikakvih prijava za nasilje niti za ista drugo, i imamo jos djece (mladjeg uzrasta), svi su zdrava, normalna djeca, super ucenici... Sto se tice mladje djece da li mogu pokrenuti i postupak sto se njih tice? Obiteljski nadzor ili nesto? Jer trenutno ispada da djeca zive sa zlostavljacima.

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrabri telefon je očito smatrao da prijavu treba provjeriti te su obavijestili CZSS, a oni su po službenoj dužnosti bili obvezni provjeriti prijavu. Ne bih se baš složila da su ovako postupili bez ikakvog osnovanog razloga, a pogotovo ako je dijete izuzeto iz obitelji. Pitanje je što je sve dijete navelo u prijavi i kako će se ona od nadležnih institucija tretira, to tek trebat vidjeti tj. što Vam se sve stavlja na teret. Nadalje, sigurno ćete imati posljedice ovoga i u odnosu na drugu djecu, ne morat to biti ništa strašno, ali da će se pratiti njihov rast i razvoj u  obitelji, to svakako možete očekivati. Također, i ove mjere CZSS ovise o stanju kojega zateknu unutar obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem da su bili duzni provjeriti prijavu, ali da li su bili duzni odmah ukljuciti policiju?

Inace dijete su odveli po hitnom postupku da zivi kod prijatelja (ne kod udomitelja, niti u ustanovu, ni kod srodnika, nego kod prijatelja) bez nasega znanja i bez dostave rjesenja o imenovanju posebnog skrbnika. Dogodilo se da nas tog poslijepodneva nije bilo kod kuce pa su na temelju toga zakljucili da je dijete bez roditeljske skrbi. Nikoga nisu ni pokusali dobiti na telefon. Rjesenje o imenovanju posebne skrbnice su poslali skoli a ne nama. Na taj nacin smo saznali da uopce postoji. Takodjer nisu u roku od 72 sata pokrenuli postupak pred sudom za djetetovo zbrinjavanje.

Dijete su odveli prije mjesec i pol dana i jos nisu pokrenuli nikakav postupak na sudu. Odvjetnik je provjerio u pisarnici opcinskog suda prekjucer i rekli su mu da nema nicega. 

Na policiji su i meni i surpugu rekli da su djetetove optuzbe gluposti ali svejedno su sve proslijedili na ODO. 

Nas problem je sto ODO sad plese kako CZSS svira. Zato me zanima sto bi bila najgora kazna koju mogu ocekivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Koliko sam procitala radom za opce dobro se moze zamijeniti kazna zatvora do jedne godine. Vidim po sudskoj praksi da su takve kazne dosuđivane pedofilima. Što smo stvarno došli do toga da je npr. vikanje zbog pušenja i pijenja alkohola isto što i spolno zlostavljanje djece? Pročitala sam i da su takve kazne (RD) dobile u više navrata i osobe koje su npr. vozeći alkoholizirane skrivili prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama.

 

uređeno: od Misericordia
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija