Jump to content

Alimentacija baki


jasna ri

Preporučene objave

Poštovani, bivša partnerica sina prijeti mi ovrhom na mirovinu za uzdržavanje unuka. Navodno tužba je već pokrenuta.Tvrdeći da imam visoku mirovinu i sretstva na deviznom računu (ostavština mojih roditelja) očekuje i sve zaostatke od sina.Dijete ne nosi moje prezime(sin ga je priznao, ali majka ne dozvoljava). korisnik sam obiteljske mirovine cca 1700 kn (potvrda s porezne). Na njoj je i mini kredit od 500 kn. Nemam pokretnina, od nekretnina stan u kojem živim. Od nedavno tu sa mnom živi i sin.Namjera mi je s kćeri sačiniti Ugovor o doživotnom uzdržavanju.Sinu je određena alimentacija od 1067 kn(unuk je star 5 god). Ne plaća je redovito iz razloga, nemogućnost zaposljenja, te nemogućnost stalnih, redovitih prihoda.Djetetu, u biti ništa ne nedostaje. Otac ga redovito oblači, brine o svim njegovim potrebama, kupuje sve potrebno, budući da unuk boravi kod nas po 3 mj. ljeti, a o blagdanima po 1,5 mj.Majka živi sa svojim partnerom u drugom gradu.Otac i majka su momentalno na sudu oko skrbništva. Do sad su imali pola-pola, a otac sad želi kompletno. Dijete je na soc. skrbi izjavilo da želi kod tate.Pitanja: 1.Može li mi se ovršiti mirovina (s obzirom na mala primanja), bez da me se obavijesti, pozove na sud?Koji je tijek postupanja, da bi došlo mi do ovrhe? 2. Tko dokazuje moje imovinsko stanje? Apetiti majke su preveliki kao i tvrdnja o mojim prihodima. Namjerava tražiti i sve zaostatke od sina.Podaci s porezne(do kojih i njezin odvjetnik može doći) kazuju suprotno. 3. Može li mi se ovršiti jedina nekretnina(a ja na cesti) s obzirom na postojanje Ugovora o doživotnom uzdržavanju s kćeri? 4. Ukoliko me se i pozove na sud, kako stići tamo. Udaljenost mog prebivališta i unukovog cca 100 km. Mogu li tražiti dati iskaz pri nadležnom sudu moga grada?

Nije tema, ali s unukom imam predivan odnos pun ljubavi.Činjenica je da će ga ovakav neprijateljski i agresivan majčin stav nepovratno emotivno uništiti. Unaprijed hvala na odgovoru, lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema navedenom Vaš sin ne uzdržava dijete prema odluci, a ako roditelj ne uzdržava dijete, tada su ga dužni uzdržavati baka i djed po tom roditelju. Tako da majka može pokušati ostvariti ovo pravo. Prije svega mora pokrenuti sudski postupka tužbom, a na koju ćete imati prilike dati svoj odgovor. Vezano za iskaz, on se može dati i pred dugim sudom, ali na zahtjev suda koji vodi postupka da mu taj Vama bliži sud pruži pravnu pomoć u vidu saslušanja. U svakom slučaju, sud donosi presudu kojim se odlučuje o Vašoj eventualnoj obvezi, a ako je ne budete poštivali tek tada se temelju nje pokreće ovršni postupak. Također, slijed ovršnog postupka ovisi o raznim okolnostima, tako da je sada preuranjeno o tome raspravljati. I ne bi bilo loše da u buduće otac sva sredstva sa kojima raspolaže, uplaćuje na ime alimentacije, a umjesto da djetetu kupuje odjeću i ostale stvari koje navodite. Tako će smanjiti svoj dug, jer se sve ovo što daje smatra darom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ljepa na odgovoru. Shvatila sam sve što me je zanimalo. Najvažniji dio, a to da ću imati priliku dati svoj odgovor na tužbu. Dakle nema ovrhe preko noći, ne padaju ljudima na mirovene tek tako, a da niste niti znali, kako se piše po medijima. Što se tiče sina, toko sam i mislila, dar je dar, a dug je dug i mora se platiti.Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada je bitno da preuzimate preporučenu poštu koja Vam dođe, jer to je taj dio kada ljudi kažu da nikada nisu ništa primili, a primanja ili računi su im blokirani. Naime, kada ne preuzimate preporučenu poštu ona se oglašava preko oglasne ploče i takva dostava se nakon proteka roka od 8 dana smatra urednom, a Vi zapravo uistinu ne znate o čemu je riječ i proteknu Vam rokovi npr. za odgovor na tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija