Jump to content

Autopraonica uz stambenu zgradu


Dajna

Preporučene objave

Pozdrav, zanimalo bi me mišljenje nekog kompetentnog prije no što krenemo u daljnje akcije...Naime, u blizini moje zgrade, 20-ak metara od vrtnih i balkonskih ograda, nedavno je otvorena samoposlužna autopranica koja radi 0-24, 7ndana u tjednu. Udarno u poslijepodnevnim i večernjim satima, te naravno vikendom. Između nas i objekta nalazi se prazno zemljište, dakle otvoren prostor u svakom smislu. Buka koju proizvodi nerijetko istovremeno upaljenih sedam miniwashova i još nekoliko usisavača je nesnosna. Boravak u vrtu je postao pasija, u sobi koja je okrenuta na tu stranu ne možemo imati otvorena balkonska vrata jer konstantno u cijelom stanu čujemo tu nesnosnu buku. Do vrtova i stanova nam dopire miris deterdženata, navečer se skupljaju vozači s nabrijanim autima iz kojih trešte narodnjaci - ukratko, kvaliteta života i vrijednost stanova nam je ozbiljno narušena. S vlasnikom smo razgovarali u nekoliko navrata, maše nam s dozvolama koje ima i nikako ne pristaje na naše molbe da digne zaštitni zid koji bi buku umanjio na podnošljivu. Mislili smo da po noći neće biti toliko prometa, ali tad pak često peru taksisti... Govorimo o buci koja nam budi djecu. S obzirom na sve navodne dozvole koje ta autopraonica ima za ovakav rad, osjećamo se nemoćni. Zna li netko ovdje više o našim stanarskim pravima? A i ljudskim, usudila bih se reći, jer živci su nam pri kraju. 

Hvala svima na odgovoru 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Radi se o imisijama buke i plinova (ispušnih, deterdženata), koju bi trebalo izmjeriti s Vaših balkona. Bilo je ovdje na forumu nekoliko tema o buci iz kafića, ta situacija nije nimalo različita od ove u pravnom smislu, po mom mišljenju. Tu imate presudu Europskog suda za ljudska prava Oluić protiv Hrvatske koja Vam može predstavljati putokaz (nemojte je zamijeniti sa Olujić protiv Hrvatske :)  Čije je zemljište na kojemu je izgrađena ta instalacija? 

Isto tako, svakako treba zvati policiju svaki put kada netko remeti javni red i mir ("trešte narodnjaci"), to će kroz neko vrijeme obeshrabriti skupljanje.

Dakle, jedan je put skupnom građanskom tužbom suvlasnika zgrada prisiliti vlasnika autopraonice da poduzme dužne mjere radi sprječavanja buke i drugih imisija, drugi je put to činiti neizravno putem svih mogućih inspekcija i prijavama policiji, treći put je ili prihvatiti situaciju ili se iseliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav. 
Da ne otvaram novu temu. 
Trenutno smo u izgradnji obiteljske kuće, a susjed u prikupljanju papira za izgradnju samoposlužne autopraonice. 
Nalazimo se u M1 zoni pa mu je dopušteno makar mi nema smisla ju gurati između kuća i malih poljoprivrednih gospodarstava, ali šta možemo. 
Znam da mora poštivati nivo buke, da će se to mjeriti i da ju mora uvući 5 metara od međe. 
Problem je što je on već počeo sa izgradnjom prilaza do te autopraonice koji je udaljen od naše međe 35cm. Da li netko zna da li i taj prilaz treba ulaziti u tih 5 metara i da li se možemo žaliti na to?
Neće mi toliko biti ni problem buka iz praonice (nadam se) koliko konstantno prolaženje auta ispred i pokraj kuće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija