Jump to content

Upis izvanknjižnog vlasništva neupisanog supružnika


Preporučene objave

Poštovani,

Riječ je o stanu dijelom plaćen u gotovini a dijelom kreditom. Zbog silnih zahtjeva banke i gomile komplikacija, kupoprodajni ugovor glasi na bračnog druga pa je on ujedno i samovlasnik. Iako bi u praksi trebalo biti jednostvano najčešće je jako komplicirano pa se unatoč činjenici da nitko ne može na drugoga prenijeti više prava nego ima, na sudovima i u sporovima uvijek stanje u "zemljišnim" stavlja ispred svih drugih prava, zakona i sl. što dovodi u koliziju i treću stranu a drugog suvlasnika ostavlja na milost i nemilost upisanog supružnika (zemlj-knjiž vlasnika). Suvlasničko pravo može svaki od suvlasnika uknjižiti u ZK ali nigdje ne nalazim temeljem čega se isto može napraviti ako se radi o izvanknjižnom vlasniku tj. supružniku koji nije upisan u ZK. U trenutnoj situaciji upisani vlasnik/bračni drug raspolaže nekretninom koja predstavlja bračnu stečevinu tj. upravlja svojom voljom i svojim udjelom i udjelom neupisanog bračnog druga.

Molim Vas informaciju što je potrebno napraviti, pribaviti da bi se u ZK upisao izvanknjižni vlasnik tj. drugi bračni drug. Ne znam koji dokument treba priložiti (možda vjenčani list), vjerojatno uz to ide neki Zahtjev. Unaprijed hvala

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bracni drug bi Vam trebao darovati pola nekretnine i s tim ugovorom se mozete upisati u ZK. Necete platiti porez na promet nekretnina.

Zbog kojeg tocno razloga zelite to uciniti, "osim" sto cete biti navedeni u ZK kao suvlasnik? Dva najcesca razloga:

 - U slucaju da bracni drug stan zeli prodati, Vi morate dati suglasnost bez obzira sto niste upisani kao vlasnik, jer je stan bracna stecevina. Pogledajte clanak 32. i 37. Obiteljskog zakona. Prema obiteljskom zakonu ste Vi takoder trebali dati suglasnost za kredit, ako je za kredit podignuta hipoteka na taj stan.

 - U slucaju razvoda, opet bez obzira sto niste vlasnik, ali je stan bracna stecevina, dogovorno ili preko suda ce se odrediti sto ce biti sa stanom.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , miroslav6 je napisao:

U slucaju da bracni drug stan zeli prodati, Vi morate dati suglasnost bez obzira sto niste upisani kao vlasnik, jer je stan bracna stecevina. Pogledajte clanak 32. i 37. Obiteljskog zakona. Prema obiteljskom zakonu ste Vi takoder trebali dati suglasnost za kredit, ako je za kredit podignuta hipoteka na taj stan.

To je samo na papiru, u praksi uopće ne funkcionira tako. Jedan stan je prodan bez suglasnosti drugog, i kredit je uzet bez suglasnosti iako je hipoteka na stanu - druga strana je u potpunosti isključena i od strane institucija i od samovlasnika.  Nije bitno tko je naveden u ZK ako se ljudi dogovaraju ali to što me štiti hrpa različitih zakona nije osiguranje da se stan ne proda bez mog znanja što se i dogodilo. Ili da se uzme druga hipoteka na stan za druge potrebe. A kad se to dogodi, što mogu? Sjesti i plakat. U drugim zemljama (manje naprednim od naše) jedan drug ne može bez PISMENE suglasnosti prodati ništa što je na njegovo ime ako je u braku iako stan ne mora nužno biti bračna stečevina. Zato se moram hitno osigurati a ne znam kako to učiniti jer tko kaže da mi želi dati darovni Ugovor ? Mogu li staviti Zabilježbu braka u ZK ili tako nešto ako se ne mogu direktno upisati? (Članak 3t Obiteljskog govori o ponišetnju braka)

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije li apsurdno da je jedina moguća opcija za reguliranje vlasništva (suvlasničkog udjela) i upis u ZK nekretnine ( koja je ionako pola moja po "Zakonu" ) da "bračni drug da darovni ugovor za pola nekretnine" ? Što više čitam zakone i primjere iz prakse to je više jasno da smo totalno nesređena država, zakoni pobijaju jedni druge a ako želiš ostvariti ili regulirati (bolje rečeno), svoje pravo onda unatoč tim zakonima moraš moliti nekoga da ti pokloni nešto što je po Zakonu tvoje, ne kužim. Molim Vas pomoć ako postoji neka druga opcija koja mi omogućava upis/zabilježbu u ZK a da ne moram MOLITI darovni ugovor? Hvala :)

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

image.png.4eba3adaaf97be195c4ae957faa47d08.png

Bracnog druga mozete tuziti za naknadu stete.

prije 2 sati , Moca Chino je napisao:

U drugim zemljama (manje naprednim od naše) jedan drug ne može bez PISMENE suglasnosti prodati ništa što je na njegovo ime ako je u braku iako stan ne mora nužno biti bračna stečevina.

Ocito se mora i u nasoj zemlji isto to napraviti (ako jest bracna stecevina), ali sto ako osoba izjavi da nije u braku? Ocito je problem u toj osobi, a ne u zakonu, makar se slazem da bi se zakoni uvijek mogu poboljsati.

Cudi me da banka nije trazila suglasnost oba bracna druga, jedino ako je opet izjavljeno isto.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , miroslav6 je napisao:

Bracni drug bi Vam trebao darovati pola nekretnine i s tim ugovorom se mozete upisati u zk

Po tom darovanju bi suprug mogao ostati bez svoje polovice jer bi supruga tvrdila da je darovao svoju polovicu , a da je druga polovica njezina bračna stečevina. Vrlo delikatna situacija. Supruga bi trebala tražiti priznanje bračne stečevine od muža pa makar i putem suda, a ne darovanje.               Zakonodavac bi trebao donijeti obvezu upisa bračne stečevine u zemljišne knjige u trenutku stjecanja nekretnine i takvih problema u budućnosti nebi bilo.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 16 sati , miroslav6 je napisao:

Bracni drug bi Vam trebao darovati pola nekretnine

Citirani postupak je nepovoljan po obe strane, o čemu se na forumu več pisalo. 

Obiteljski zakon u odredbama čl. 36 st. 4. propisuje način upisa prava vlasništva glede konkretne situacije, međutim zemljišno knjižni uredi po tom pitanju su još uvijek "zbunjeni". 

 

prije 4 sati , ivistipe je napisao:

jer bi supruga tvrdila da je darovao svoju polovicu , a da je druga polovica njezina bračna stečevina

Tako je, ovo iz razloga što  ne može darovati nešto što je već njeno. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Banka nije tražila nikakve Izjave 100%, nije mi cilj oštetiti muža nego zaštiti sebe baš iz razloga što su zem-knj odjeli zbunjeni pa mi se dogodi da nemam pravo niti pitati za nekretninu jer "ne glasi na moje ime" i to sam doživjela. Negdje sam pronašla da se može tražiti Zabilježba postojanja braka koja se upisuje u ZK ako već ne može ništa drugo.

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 35 minuta, Matrix je napisao:

Obiteljski zakon u odredbama čl. 36 st. 4. propisuje način upisa prava vlasništva glede konkretne situacije, međutim zemljišno knjižni uredi po tom pitanju su još uvijek "zbunjeni". 

Hvala :) ...u koracima to bi izgledalo:

1. napraviti Izjavu koju oboje potpisujemo ili samo on ali njegov potpis mora biti ovjeren kod bilježnika sukladno čl36/st4 OZ-a

2. predati Prijedlog ili Zahtjev na ZK-e da se upiše "nova vlasnička struktura" temeljem ovjerene Izjave kod bilježnika

Am I right? Thank youuuu

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 22 minuta, ivistipe je napisao:

Izvadite povjesni zk izvadak da se vidi vrijeme i način stjecanja nekretnine, priložite vjenčani list i zatražite upis polovice vlasništva u zemljišne knjige temeljem bračne stečevine i obiteljskog zakona. Bit će zanimljivo obrazloženje kako će rješiti predmet, a ne mogu vas odbiti.

To ce biti ta plomba koja se dugo nece rijesiti. :D Bilo bi super da sam u krivu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 9 sati , ivistipe je napisao:

a ne mogu vas odbiti

Odbijanje je sasvim izvjesno, jer uz prijedlog nedostaje valjana isprava kao temelj upisa. 

 

prije 9 sati , Moca Chino je napisao:

napraviti Izjavu koju oboje potpisujemo ili samo on ali njegov potpis mora biti ovjeren kod bilježnika sukladno čl36/st4 OZ-a

2. predati Prijedlog ili Zahtjev na ZK-e da se upiše "nova vlasnička struktura" temeljem ovjerene Izjave kod bilježnika

Točno, u suprotnom je neminovna tužba za utvrđenje i diobu bračne stečevine. 

 

prije 13 sati , Moca Chino je napisao:

Jedan stan je prodan bez suglasnosti drugog, i kredit je uzet bez suglasnosti iako je hipoteka na stanu - druga strana je u potpunosti isključena i od strane institucija i od samovlasnika

Pod citiranim okolnostima postoji mogućnost da se ugovor o kupoprodaji pobija tužbom ili pak zahtijevati naknadu štete. 

 

prije 9 sati , Moca Chino je napisao:

pa mi se dogodi da nemam pravo niti pitati za nekretninu jer "ne glasi na moje ime" i to sam doživjela

Što reč na ovo osim da se grubo kosi sa odredbama čl. 7 ZZK

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...