Jump to content

Obveza plaćanja zakupa


Monopolist

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Otvaram JDOO, tako da sam dužan sklopiti ugovor o zakupu sa samim sobom kao fizičkom osobom. Planiram uredno plaćati porez/prirez na taj iznos. Ono što me zanima je - bi li kršio zakon kada ne bih isplaćivao iznos zakupa na žiro račun fizičke osobe, ako fizička osoba (ja) nema problema s tim? Tvrtka je novonastala i dok ne počne poslovati u plusu, to mi predstavlja nepotreban trošak, pa bih to volio izbjeći, ako je moguće.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da Monopolist planira sklopiti ugovor o najmu te plaćati porez na taj ugovor, ali njegova firma ne bi njemu isplaćivala najamninu u početku. Dakle, trošak bi postojao ali bi njegova firma njemu dugovala najamnine neko vrijeme, dok firma ne bude u mogućnosti platiti taj trošak.

uređeno: od NutCoco
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skužio sam odmah šta on želi ali je problematično zbog poreznog nadzora. Možda je najbolje da se stavi godišnja najamnina i da se jednokratno plati porez na najam (što je mislim nemoguće). Ukoliko firma nema novaca da se isplati najamnina na kraju godine taj iznos najma se otpiše na ime prihoda, pokretač teme plati porez i gotovo. Problem je u tome što onda diže poreznu osnovicu (ako je bude), ukupne prihode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vaš jdoo taj trošak je trošak temeljem sklopljenog ugovora o zakupu, neovisno o tome isplaćivali vi sebi navedeno na žiro račun ili ne. Znači obveza prema vama s jedne strane i trošak s druge strane bi se trebali knjižiti u poslovne knjige isplatili vi sebi novac ili ne. Ukoliko si ne isplatite, obveza koju vaša firma ima prema vama ostane na kraju godine ( pa će se ili s vremenom isplatiti ili otpisati ) no u slučaju da ostane na kraju godine kao obveza imat ćete lošije pokazatelje u slučaju potrebe za kreditom. Ali, ako mislite da ovaj ugovor najradije ne bi uopće ni knjižili kao obvezu tj. trošak kako bi imali bolje poslovne rezultate to je onda sasvim drugačiji pristup :-) . Ja ne vidim razlog našto ne bi ( osim zbog kredita ) jer i evidentiranje obveze i lošiji poslovni rezultat ima svoje prednosti u poreznom smislu ( porezna olakšica budućih razdoblja ). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija