Jump to content

Obdukcijski nalaz


moonie53

Preporučene objave

Poštovani,

nisam sigurna pod koju temu da ovo stavim, pa pišem ovdje.

Molila bih Vas lijepo za pomoć.

1. Ubraja li se pod medicinsku dokumentaciju iz Članka 24. Zakona o Zaštiti prava pacijenata i obdukcijski nalaz?

Članak 24.

U slučaju smrti pacijenta, ako to pacijent nije za života izrijekom zabranio, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima bračni drug pacijenta, izvanbračni drug, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra te zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta.

Obdukcija je zatražena preko crvene uputnice koju je izdao liječnik obiteljske medicine, a na molbu obitelji pokojnika. Patologija je do danas izdala jedino Potvrdu o smrti na kojoj piše da se radi o prirodnoj smrti od bolesti. Dakle, ne radi se o nasilnoj smrti. Piše li u kojem Zakonu ili Pravilniku da se obdukcijski nalaz može dobiti jedino sudskim putem kako nam tvrde na patologiji? Kažu da mi to svejedno nećemo ništa razumijeti, jer piše na latinskom jeziku. Pokojnica NIJE dala pisanu izjavu da se protivi uvidu u medicinsku dokumentaciju nakon smrti.

2.  Tko je dužan zvati mrtvozornika nakon smrti osobe? Naime, naišla sam na podatak na Središnjem državnom portalu da su službene osobe dužne zvati mrtvozornika (https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/smrt-i-nasljedjivanje/postupak-kod-smrtnog-slucaja/506). Je li to točno? Ako je, piše li to gdje u kojem Zakonu ili Pravilniku? U slučaju da je hitna pomoć izašla na teren, proglasila smrt, jesu li oni bili dužni zvati mrtvozornika ili obitelj? Radi se o prirodnoj smrti koja se dogodila u vinogradu.

 Hvala unaprijed na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija