Jump to content

Problem sa satnicom


Sokrekran

Preporučene objave

Pozdrav !
Ovako,imam jedno pitanje za Vas,da mi provate u nacelu objasniti ovo sta cu Vam napisati.
Mjesec ozujak sam u minusu s radnim satima oko 90 a travanj oko 115 ,radnih sati i ovo je sve posljedica karantene koja je bila na snazi za otok Murter.
Znam da je drzava poslodavcu isplatila nase place,a poslodavac trazi sad od nas da mu vracamo te iste radne sate koje nismo odradili zbog karantene.
Ne primaju sezonce,ne primaju uopce djelatnike. Djelatnici koji su bili na određeno,nakon isteka ugovora ,poslani su kuci.
Dakako,to se odrazilo i na moje sad trenutne radne sate.
Radimo smjene od 2x12 h,pa 4x8h i s time,da imam samo jedan dan slobodan. Izgovor za ovo je ,da ako ne zelimo dradit tih 2x 12h ,da necemo imati pravo ni na taj jedan slobodan dan
Jedan dio tjedna se radi ,3 x dnevne smjene i onda 3x nocne smjene s time da nam je slobodan radni dan ,isti onaj kad izađemo iz zadnje nocne smjene,te nakon tog dana se ponavlja opet 3x dnevno radno vrijeme ,pa opet nocne. tim redosljedom.
Zelim da mi  odgovorite na mail,na sve ovo napisano ,jer raditi priko 200 i nesto sati mjesecno,padati s nogu od umora,fizicki jakog zahtjevnog posla,s time da pojedine kolege imaju ozljede koje traju i vise od mjesec i pol dana.
Na bolovanje ne idu jer nema tko da ih zamjeni . Kazu da je manjak ljudi zbog Corone i sl.
Poziv direktora ili sefa sektora je neizbjeza kad ste na bolovanju.
Ocekivam Vas odgovor,savjet a za sve ovo postoje pisani dokazi,radni sati i sl.
Veliko Hvala !
uređeno: od Borbena7
Nepotrebno komentiranje i upotreba velikih slova
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Problem sa satnicom

Po čl. 95. Zakona o radu, radnik ima pravo na naknadu plaće za razdoblja kad opravdano ne radi - zbog zakonske zabrane, prekida rada koji je prouzročen na strani poslodavca ili iz drugog razloga za koji radnik nije odgovoran. Dakle, nema obveze na "povrat" neodrađenih sati. Tim više što je poslodavac za Vas i Vaše kolege vjerojatno ostvario potporu za očuvanje radnih mjesta koja mu je isplaćena da Vas zadrži u radnom odnosu.

Sve preko punog radnog vremena što odrađujete, trebalo bi Vam biti plaćeno kao prekovremeni rad. No prekovremeno možete raditi i više od zakonom dopuštenih 10 sati tjedno, što je prekršaj koji treba prijaviti inspekciji rada. Naravno, osim pod uvjetom da kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu nije dopušteno nešto drugačije od ovoga ili ako je radničko vijeće nešto drugo ispregovaralo s poslodavcem, no kod malih poslodavaca nema niti radničkih vijeća, niti kolektivnih ugovora, a pravilnik o radu ne bi trebao biti nepovoljniji od zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija