Jump to content

Upravni postupak - izmjena rješenja


njapra

Preporučene objave

Kao pravnik koji provodi upravne postupku, često se susrećem sa situacijama u kojima imam upitnike nad glavom.

Jedna od takvih je i institut izmjene rješenja, koji ni na koji način nije uređen lex generalisom - Zakonom o upravnom postupku (osim odredbama koje se odnose na postupanje po žalbi, no moja situacija se odnosi na "mirnodobske" uvjete, ne na žalbu), dok određeni lex specialisi (npr Zakon o gradnji) sadrže posebne odredbe o izmjeni rješenja.

Konkretno, nedavno smo od resornog ministarstva (tadašnje MDOMSP) dobili uputu o postupanju u slučaju povećanja naknade za sve korisnike kojima je ranije priznato pravo na jedno od prava iz sustava socijalne skrbi. Iz upute proizlazi da smo svi bili dužni donijeti rješenje kojim se mjenja točka ranijeg rješenja (kojim je korisniku priznato pravo) koja se odnosi na visinu naknade koja im pripada. Pritom iz upute ne proizlazi pravni temelj za donošenje takvog rješenja, već samo uputa - napravite tako. Tako je i napravljeno, ali ja volim znati zašto se nešto radi tako kako se radi i koja je pravna osnova za takvo postupanje. Moje mišljenje je da je u takvom slučaju trebalo u postupku preispitivanja prava ukinuti staro rješenje i donijeti novo s novim iznosom naknade.

Pa eto, iako su male šanse da se itko na forumu bavi ovime, ako ima netko tko ima iskustva s ovakvim stvarima i voljan je podijeliti svoje mišljenje, bio bi zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, no Odluku o osnovi za izračun iznosa drugih prava iz socijalne skrbi donijet je 25.10.2014. (NN 114/2014) iznos 500,00 kn. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi člankom 5. i 7. mijenjaju se brojke 250 na 300, 100 na 120, 70 na 84  15.12.2017. a stupaju na snagu 1. travnja 2018. (NN 130/17). Ne razumijem pojam pravna osnova, pa valjda je to zakon. To je samo moje razmišljanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

O kojem se konkretno pravu radi, da znamo pročitati u Zakonu o socijalnoj skrbi relevantne odredbe?

Pravo na status roditelja njegovatelja (SRNJ), čl. 63. - 71. Zakona o socijalnoj skrbi. Izmjenama i dopunama ZSS-a iz lipnja ove godine podignut je iznos naknade za korisnike prava sa dotadašnjih 5 osnovica na sadašnjih 8 osnovica (osnovica = 500 kn).

 

prije 11 sati , scvrtil6 je napisao:

Nisam pravnik, no Odluku o osnovi za izračun iznosa drugih prava iz socijalne skrbi donijet je 25.10.2014. (NN 114/2014) iznos 500,00 kn. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi člankom 5. i 7. mijenjaju se brojke 250 na 300, 100 na 120, 70 na 84  15.12.2017. a stupaju na snagu 1. travnja 2018. (NN 130/17). Ne razumijem pojam pravna osnova, pa valjda je to zakon. To je samo moje razmišljanje.

Bojim se da niste razumjeli suštinu mog posta, ili je ja nisam dovoljno dobro naglasio. Radi se o procesnopravnom pitanju, ne o meritumu stvari. Nesporno je koji iznos korisnicima pripada, post je usmjeren na procesnopravno pitanje na koji način uskladiti iznose. Ministarstvo daje naputak da treba donijeti rješenje o izmjeni samo pojedine točke prijašnjeg rješenja (one točke kojom je uređena visina naknade), a za donošenje takvog rješenja (dakle, rješenja kojim se jednostavno mjenja točka prijašnjeg rješenja) ne nalazim nikakvo uporište u ZUP-u a niti u ZSS-u. Ne možemo samo mjenjati pojedine točke rješenja kako nam se i kada prohtije, takvo postupanje treba biti uređeno procesnim zakonom, kao što je npr. institut ispravka rješenja posebno uređen (čl. 104. ZUP-a). Netko bi rekao da nepotrebno kompliciram, ali ta situacija je dovela do toga da ravnateljica moje ustanove (nije pravnica i ne razmišlja o ovakvim pitanjima) sada ima ideju da i sve druge situacije slične naravi treba rješavati jednostavnom izmjenom pojedine točke ranijeg rješenja. Zato je i napisan post di prvenstveno tražim mišljenje upravnopravnih praktičara.

uređeno: od njapra
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ti članci ne definiraju kako u slučaju promjene osnovice provesti postupak. Ja bih to ovako definirala: upravni postupak se temeljem čl. 40. ZOUP-a pokreće ili na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti. Treba po službenoj dužnosti pokrenuti novi upravni postupak s obzirom da upravno tijelo ima saznanja da su se mijenjale osnovice i u tom novom postupku donijeti novo rješenje. Dakle, ne mijenjati postojeće rješenje, već donijeti novo u novom upravnom postupku pokrenutom po službenoj dužnosti. S obzirom da po ZSS stranke imaju obvezu u roku od 8 dana dojaviti promjenu okolnosti, upravno tijelo u ispitnom postupku nije dužno provoditi nikakve dokaze glede daljnjeg postojanja prava iz socijalne skrbi, već samo onu okolnost za koju je doznalo po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih se samo nadovezao sa konkretnim odredbama prema kojima pravna osnova postaje dosta jednostavna. Dakle, ZOUP propisuje načelo zaštite stečenih prava stranaka prema kojemu se pravomoćna odluka javnopravnog tijela a čime je stranka stekla određena prava, može poništiti, ukinuti ili izmijeniti samo u slučajevima propisanim zakonom. Kako se u ovom slučaju ne bi moglo govoriti o poništavanju ili ukidanju na način kako to propisuje ZOUP, ostaje izmjena propisana zakonom, u ovom slučaju podredno i Zakonom o socijalnoj skrbi i čl.36 st.1 i 36a. Dakle, prema navedenome bi se donijelo Rješenje o izmjeni rješenja gdje se u prvotnom rješenju točka x izreke mijenja i glasi... te dalje slijedi obrazloženje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija