Jump to content

Paušalni obrt - velika dilema?


Hrcoola

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam jednu veliku dilemu, za koju ni moj odvjetnik nije siguran je li u skladu sa zakonom ili ne...

Imam u svom vlasništvu četiri tvrtke....u dvije sam zaposlen po pola radnog vremena. 

Dvije od četiri tvrtke imaju potrebu informatičkih poslova svakodnevno (održavanje web stranice, osvježavanje i sl.) 

Pošto sam jednoj tvrtci u kojoj sam zaposlen na 6 sati naveden kao direktor, a u drugoj 2 sata kao administrativni radnik, zanima me mogu li otvoriti paušali obrti i od svoje dvije tvrtke koje svakodnevni zahtijevaju informatičke poslove iste naplatiti kao paušalac.

Hoću li doći u sukob sa Zakonom? Prema dostupnim informacijama to je prije nekog vremena bila uobičajena praksa, ali je sada postrožena.

Molim mišljenje i zahvaljujem se na čitanju

 

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bi trebalo biti problema ali ovo je jako sklizak teren. problem je što nisu jasno definirani kriteriji što je prividni radni odnos pa ovisno od inspektora do inspektora se razlikuju mišljenja o ovom što vi imate. po meni ne ovo nije prividan radni odnos jer ste zaposleni u svojim firmama, posao nije fiktivan već se stvarno obavlja samo se postavlja pitanje preko čije ćete opreme raditi održavanje? poželjno je da kupite laptop (ili što već vam treba) i da preko te opreme radite održavanje jer ovako je nezgodno jako s aspekta porezne kontrole.

dodatni problem može nastati što vam mogu istraživati stalno zbog sumnje na poreznu utaju (da preko paušala izvlačite novce i smanjujete poreznu osnovicu). koliko znam nije protuzakonito da obrt i firma (e) istog vlasnika posluju ali posao mora biti stvarno obavljen i mora biti dokaziv 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Posao je lako dokaziv i svakodnevan po nekoliko sati. 

Ima jedan problem.. firma kojoj bi izvršavao te usluge ima registriranu djelatnost održavanja web stranica i za jednu općinu održava web stranicu. Taj posao odrađujem ja...sad, paušalni obrt bi trebao za tu firmu odraditi posao koji ona odrađuje za nekog drugog u sklopu svoje djelatnosti.

Svakako bi na sebe(obrt) kada počne djelatnost uzeo opremu za rad.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče Zakona o trgovačkim društvima, vidite čl. 248. a ZTD-a, koji govori o sukobu interesa. Ako ste Vi za sva četiri društva i direktor i jedini osnivač, onda nema problema, ali ako niste, neka suglasnost za obavljanje poslova radije daju drugi članovi društva. Slažem se s Brkicom, sklizak teren, posebno pazite da naknade koje biste naplaćivali svojim društvima za obavljeni rad ne budu nerazmjerno veće nego što je na tržištu uobičajeno za tu vrstu usluga, ako se to uopće može definirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija