Jump to content

Alimentacija


skaz2102

Preporučene objave

SUPER! ZNACI UOPCE NIJE BITNO TO STO MAJKA DJETETU NISTA NE KUPUJE OD ODJECE, DO KNJIGA I OSTALIH STVARI POTREBNIH ZA SKOLU, STO MAJKA VEC GODINAMA NIJE SA SVOJIM DJETETOM ZA BOZIC, USKRS... I STO JEDVA CEKA DA ZAVRSI NASTAVA PA DA DIJETE DEPORTIRA OCU SVE DO DANA NOVOG POCETKA NASTAVE NAKON PRAZNIKA (UZ TROSAK PRIJEVOZA KOJI IDE NA TERET OCA) SVE JOJ TO TREBA BITI JOS PLACENO?!

KONKRETNO,OVOG LJETA OTAC JE BIO U BOLNICI, A ONA JE DIJETE POSLALA MENI -NJEGOVOJ DRUGOJ SUPRUZI KOJA SAM I SAMA IMALA DOVOLJNO BRIGE ZA SVOJE MALO DIJETE OD 10 MJ. I BILA SAM U 7.MJ TRUDNOCE S DRUGIM DJETETOM. MISLIM DA JE ONA MENI DUZNA ZA SVE TO, JER PORED SVEGA OPISANOG NIJE BILO LAKO BRINUTI SE JOS I ZA MUSKO DIJETE OD 10 GODINA!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovana,

 

Prije svega ne znam zašto pišete velikim slovima (pročitajte pravila legalisa). Pitanje alimentacija-održavanje susreta s djetetom je vječita, bolna i vruća tema na legalisu. Samo da pojasnimo, uzdržavanje se plaća majci, da, ali za potrebe djeteta. Također shvaćam da neovisno o tome što je dijete dodijeljeno na skrb majci i otac plaća uzdržavanje, oni gotovo podjednako brinu o njemu. Ukoliko su okolnosti takve kakve navodite može se zatražiti smanjenje uzdržavanja na temelju evidentnih, promijenjenih okolnosti, tim više što sad imate 2 djece u braku. Međutim, ja bih pokušao sagledati stvar iz drugog aspekta. Ako malo prošetate ovim legalisom uočit ćete da postoji mnoštvo očeva koji nemaju prilike održavati susrete s djetetom ni u termine kako je dosuđeno, a kamoli izvan toga. Da ima očeva koji ni na Božić, ni Uskrs, ni Novu godinu nisu sa svojim djetetom, a željeli bi to jako, a u većini slučajeva i dijete. Da su im uskraćeni i godišnji odmori s djetetom. U vašem je slučaju evidentno da je majka većinu svojih obveza prepustila ocu. I donekle mi je jasno vaše nezadovoljstvo. Međutim, ukoliko otac i dijete imaju lijepi odnos, a što je veoma bitno za njegov psihofizički razvitak, onda pokušajte učiniti nešto da smanjite uzdržavanje, pa time i materijalne troškove koje ste do sada imali. Ukoliko dijete sa zadovoljstvom dolazi k ocu pokušajte pronaći neki drugi modus, kako se ono ne bi osjećalo odbačenim, jer je očito da je u ocu našlo i podršku i sigurnost. Pokušajte porazgovarati sa suprugom da se pitanje uzdržavanja i održavanja susreta promjeni na način da se pronađe zadovoljavajuće rješenje za svih vas. Srdačan pozdrav Vida

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je isto kao i pitanje: ako roditelj koji plaća alimentaciju kupi djetetu odjeću , jer mu ovaj drugi to ne kupuje, namjerno ili zašto tko zna, ima li pravo odbiti od alimentacije taj iznos? Meni je odvjetnik rekao da sačuvam sve račune i da odbijem dio od alimentacije pa nek se buni tko hoće. A kad dođe do problema na sud s računima!

U svakom slučaju tužite za smanjenje aliment. zbog promijenjenih okolnosti, možete već jer ste trudni i sačuvajte i priložite sve račune za odjeću da se vidi da otac plaća više toga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na savjetu! Vidite, nikad mi nije palo na pamet da čuvam račune ni za neke skuplje stvari kao što je npr. raunalo, mp3 player, mikroskop, teleskop... , a pogotovo ne za odjeću. Uvijek smo gledali na to kao na stvari koje idu djetetu, a ne njoj. Međutim, što mi više popuštamo, ona više iskorištava! Da ne spominjem situaciju koja je trajala dvije godine (2002. i 2003.): alimentaciju smo joj davali na ruke, jer je njoj tada tako bolje odgovaralo, međutim ona je 2004.digla tužbu u kojoj je navela kako u te dvije godine nije dobila ništa i kako smo joj dužni 16 000,00 kn, pa to sada ponovo plaćamo svaki mjesec uz alimentaciju. U tom periodu dijete je bilo 1. razred o.š. i cijelu školsku godinu je proveo kod nas; ona je izmišljala razne obaveze, a cijela briga oko djeteta i škole je bila na meni!! Iz svega toga izvukli smo samo dobru pouku!

Savjet svima: Nikada ne dajte novac za alimentaciju na ruke!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma znam, ali zašto niste lijepo rekli mužu da vi nemožete pored svoje dvoje djece voditi brigu i oko djeteta iz prvog braka pogotovo kad je on (vaš muž) u bolnici i ionako nije sa djetetom iz prvog braka, nego ste sve lijepo na sebe natovarili, a bivša žena se lijepo sunča i odmara?! Zauzmite se malo za sebe!? A ne da vas uza sve to još i pljuva! Pouka vas je vrlo skupo koštala, mogli ste i bez duga od 16.000 kn. Nema povjerenja, ja kad posuđujem novac kod vlastitog oca pišemo potvrdu, čisto da ne bi zaborqvili koliko što: MOgu mi se svi smijati ali čist račun duga ljubav, a ne da se pitam što sam i koji obrok kad vratila.Piša a ne pamti!

Sretno vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Marina, sto se tice alimentacije, ostali forumasi su dali prakticne i korisne informacije. Sto se tice 10-godisnjeg sina Vaseg supruga, cini se da o njemu govorite samo kao o teretu. Biti u visokoj trudnoci i jos s malom bebom, uz muza koji je u bolnici - je vrlo tesko, to mogu razumjeti. No, da je sin Vaseg supruga i Vas sin, biste li ga gledali kao takvo opterecenje i biste li uopce pomisljali da je grozno sto je bivsa supruga poslala dijete Vama. To dijete sigurno osjeca da ga vlastita majka salje od sebe, i to mu mora biti strasno. Vi imate priliku postati mu najvaznija zena u zivotu dok ne odraste i pruziti mu mnogo sto mu ne pruza njegova vlastita majka. Nisam vrijedan toga da uopce zamisljam kako vam mora biti (jer nisam u vasoj situaciji), ali samo zamislite (kad vam je najteze) kako li je tek tom desetogodisnjaku... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirane, uvjerena sam da gospođa ima itekako razumijevanja za dijete jer bi ga svaka druga "maćeha" poslala majci. Ona je ipak brinula o njemu, a možete li zamisliti kako je njoj.

Ja ju razumijem, ona bi trebala shvatiti i muža injegovu bivšu, a tko će nju razumjeti?

I ne, ne mislim, pogotovo ako ste muškarac, da znate kako je biti u visokoj trudnoći i brinuti se o svom djetetu i o djetetu svog muža, kojeg btw. ne smiješ krivo ni pogledati da ne bi pogrešno shvatio i okomio se na "maćehu". Nije isto biti sa svojim i tuđim djetetom: svom ćeš narediti a s tuđim djetetom(možda zvuči ružno ali to jest tuđe dijete) moraš polako dok u sebi kiptiš jer te ne sluša ili sluša na jedvite jade, a to je nepotreban stres za trudnicu. Bila, vidjela,provala....no hard feelings. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Agent, :-) zapravo smo rekli isto i oboje dajemo podrsku gospodji.

Moja namjera je bila i, i dalje je, dati jos jednu perspektivu tome. Ne kao jedini moguci recept, vec jednostavno mogucnost za razmisljanje. Jer, situacija u kojoj je gospodja nece nestati, a obiteljski odnosi ce se razvijati iz godine u godinu.

Sto se tice ovog sto spominjete da "dijete svog muža se ne smije krivo ni pogledati da ne bi pogrešno shvatio i okomio se na "maćehu". Nije isto biti sa svojim i tuđim djetetom: svom ćeš narediti a s tuđim djetetom(možda zvuči ružno ali to jest tuđe dijete) moraš polako dok u sebi kiptiš jer te ne sluša ili sluša na jedvite jade" - imam drugacije misljenje. Upravo je najkvalitetniji odnos da se prema tom djetetu postavljamo kao prema svom (a ne s nekom "trpecom" paznjom i s pogresnim vjerovanjem da od njega moramo trpiti vise nego od svog djeteta) , i vjerujem da dijete upravo i cijeni pristup kojim se prema njemu ponasa kao prema osobi, a ne kao prema "nekom prema kome moramo imati vise strpljenja".

Naravno, to uvijek ostaje izbor samih nas, kako cemo se postaviti. I kako vidimo drugu osobu/dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopšte mi nije jasno od kud vam samo takva ideja pa da dajete majci novac na ruke,a da vam ona barem ne napiše priznanicu za taj novac?! Što se tiče računa za kupljenu robu nemojte se previše nadati da do nečega dođe da će vam sud uzeti u obzir za smanjivanje alimentacije jer je to ipak bila vaša dobra volja da kupujete te stvari djetetu, kao što ste nabrojali komp. teleskop, mp3player i ne spadaju u stvari neophodne za život. Kada dijete več toliko provodi vremena kod vas, ne vidim razlog zašto onda vi ne zatražite skrbništvo na njim pa da tada bivša od vašeg muža plaća alimentaciju vama,tj. vašem sadašnjem mužu?! I još jedna stvar mi je malo nejasna, tko vas može prisiliti da se brinete za njegovo dijete u tom stanju u kojem jeste i to duži period kada je on u bolnici,ako vi to ne želite. Dakle sve u svemu ja bi na kraju razmislio o dobivanju skrbništva nad djetetom jer u krajnjem slučaju vi ne gubite skoro ništa kad djete je i ovako puno više kod vas,a dobivate još eventualno alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E moj Škorpione, Mirane....taman joj fali da je dijete s njima non-stop. Taman joj fali muškić u pubertetu koji će mrziti cijeli svijet pa i nju jer su ga odvojili od majke.Mama je mama pa bila bolja ili gora od tate. Dijete bez majke je siroče i htjeli vi to priznati lili ne tako ti je.

A to da se treba ponašati prema djetetu mog muža kao prema svom je nemoguće, jer prvom prilikom kad mu nešto narediš ono će s pravom reći: ma nisi mi ti mama ni tata. Jadan mali ima i mater i oca pa da ga još netkotreći tlači? ma definitivno nije lako ni djetetu, ali ...

Ja sam u istoj situaciji, ne istoj ali sličnoj, i kad sam god shvaćala dijete kao svoje, velika greška. Učila sam s njim, brinula se, a samo sam dobivala packe. Dijete me umalo nije zamrzilo što ga sad i ja vikendom tlačim školom, učenjem, skraćivanjem izlazaka(diže mi se kosa na glavi kad moj suprug curiu u pubertetu pusti da izađe u disko do sitnih sati..). Prestala sam i pokušavam što manje grintati, osim ako stvarno ne pretjera(spavanjem do 13 h subotom ii slično..)

Ma eto, snaći će se već žena kako može...

Pozdrav svima!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega hvala na podršci!!

Da raščistimo sintagmu "dijete teret"! Naime, meni to dijete nije teret, ako ćemo tako pričati često su mi veći teret vlastita djeca - dijete od godinu i pol stalno nešto treba, a beba od 2 mjeseca svaka 2 sata sisa..Još ako su uz to bolesni jako nam je veselo!! Međutim, teret postoji u nekim odnosima!! Na primjer, kada svom djetetu, koje je još praktički beba kažem:sada ideš na nonu ili ne smiješ u patikama na krevet, ono me posluša, ali kada djetetu koje nije moje kažem:odi se istuširat, on mi odgovori:"kod moje mame se tuširam samo subotom" (ako je mjesec bez praznika to su dvije subote ukupno, jer ostale dvije je kod nas - znaci kod nje je tuširanje za njega dva puta mjesečno!) ili kad mu se ne sviđa ručak:kod moje mame ne moram jesti što mi se ne sviđa, ona mi naruči pizzu!" Naravno da u sebi kipim, a ne smijem niti povisiti ton, nego moram strpljivo čekati da mu otac dođe kući i da mu eventualno on naredi!! To je dragi moj Mirane taj teret, teret u odnosima, jer ne mozes nikada prema djetetu druge majke kao prema onom koje ti rodiš!!

I kad smo već kod tereta, on je po svemu sudeći najveći teret svojoj vlastitoj majci! Jer kao što sam već navela sve praznike dijete je kod nas. Ajde oduzet ćemo školske praznike, ali opet koja majka ne želi svoje dijete pored sebe kada je obiteljski blagdan? Kako netko moze slaviti Božić bez svoga djeteta? Kako netko može na djetetov rođendan poslati dijete u drugo mjesto, a svi prijatelji su mu tamo gdje ide u školu i onda dijete dođe i kaže: hoćeš li mi ti napraviti tortu jer moja mama ne zna?!" Kako majka moze otici na more bez svog djeteta? Srce me boli kad na sve to pomislim!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što nismo svi isti....

 

Zato što neki ljudi ne vole sebe , pa ne mogu voljeti ni druge...

 

Zato što neki ljudi nemaju tzv. emocionalno sjećanje, tj. teško im se prisjetiti osjećaja koje imaju (?) prema bliskoj osobi ako ona nije tu.....

 

Zato što se neki ljudi doimaju kao roboti stvoreni da pojaćaju svaku bol ili patnju bliske osobe.....

 

Zato što nisu svi ljudi odgovorni i racionalni i logični kakvim ih tretira pravosudni sustav, pa i šire....društvo...

 

Zato jer postoje poremećaji osobnosti i zato jer se o njima tako malo zna,.........

 

 

http://rapidshare.com/files/4103798/SWOE.pdf.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavlja se pitanje pa zašto je zadržala dijete?! Odgovor je jasan - ALIMENTACIJA! (Prvu godinu, nakon razvoda dijete je bilo s ocem dok se rješavao razvod i dok se nije utvrdila alimentacija. Nijednom u tih godinu dana nije ga posjetila, a tada je bio samo dvije godine.) Od strane te žene izigrana sam već sto puta (iako sam fakultetski obrazovana, a ona ima samo o.š.-navodno zbog rata) i sada čvrsto odlučujem da više nema šanse!!

Već sam spominjala da je mali cijeli prvi razred bio kod nas, a novac smo joj davali na ruke. Suprug je (tada mi još nije bio suprug) radio nešto na crno, a ja sam imala odličan posao na terenu, koji sam mogla raditi kad hoću i kako hoću, pa sam ga radila kad je mali u školi ili kad mu je otac kod kuće. Tada sam odslušala zadnju godinu i ostalo mi je 6 ispita do kraja. Ona je, kada je jednom prilikom pročitala na autu ime moje firme, digla prijavu protiv te firme zbog neplaćanja alimentacije. Ja sam naravno dobila otkaz, jer kakva bivša žena, kakvo dijete, kakva alimentacija kad su svi u firmi znali da nisam udata. Od tada sam stalno radila neke ubitačne poslove, jer, nije se imalo novaca i sada napokon -hvala Bogu na mojoj djeci i blaženom porodiljnom dopustu- pišem diplomski (zadnji najteži ispit dala sam jesenas, na dan poroda a učila sam cijelo ljeto u nemogućim uvijetima). Međutim, kada sam ja na porodiljnom opet fali novaca jer većinu toga donosim ja u kuću (provizija). U firmi sam na minimalcu, pa je i porodiljni minimalan. Starije dijete ima kronični bronhitis, ali nisam bila u mogućnosti odvesti ga na more, jer kao što sam već rekla od 3000kn koje suprug dobije 1000kn je alimentacija i 500kn odlazi na trošak prijevoza odlaska po dijete i vraćanja nazad. Dok se "prva mama" kupala ljetos na moru s našim novcem i dok je sinu slala poruke kako umire od dosade, ja sam se kupala u znoju i umirala od posla sa stomakom do zubi i trudila se da ih nekako odvedem na kupanje do neke prve bare. Kada sam rodila dijete od 2400 svi su se pitali: kako tako mala kilaža? Zar je moglo biti drugačije uz toliko poslova i još više stresova? Ultrazvuk mozga bebe nije bio baš najbolji, a i motorika je malo slabija pa moramo na vježbe. Eto šta se dogodi kad uvijek misliš prvo na sve druge a onda na sebe i na dijete koje nosiš!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u pravu ste ovo nisu stvari neophodne za život, ali upravo zato sam ih istaknula jer ona tvrdi da sve to djetetu treba. Računalo mu je trebalo za školu, kao, (na kraju to računalo više koristi njen ljubavnik nego dijete) i godinu dana nas je maltretirala za računalo. Onda je trebao mikroskop i teleskop za školu zbog slobodnih aktivnosti na koje ide, mp3 player je dobio kao poklon, a sada ga planira upisati u glazbenu školu i traži instrumente i to 2 različita!!

Što se tiče skrbništva - samo bi mi još i to trebalo!! Kao što sam rekla čim mu nešto ne paše poziva se na mamu, tako da bi se sve lomilo preko mene!! Alimentaciju ne bih dobila nikad jer se ona jadna vodi kao nezaposlena i bez imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ženo u pravu si ,zato sam si dao nik name kakav je,jer današnji zakon za takozvane brižne majke dopušta da mogu svoje dijete pretući i to priznati policiji ,A ONI NIŠTA KAKO DA JE REKLA DOBAR DAN.A da sam ja kao otac to napravio već bih sjedio u zatvoru.a o plaćanju alimentacije da i negovorim,BIVŠA SUPRUGA MI JE DALA BROJ SVOG DEČKA (TEKUĆI RAČUN) DA UPLAĆUJEM ALIMENTACIJU.kADA SAM NAZVAO DOBIO SAM ODGOVOR ZAJ.... SAM SE!!!!!!!!Pa pojedina gospoda bolje da ćute na forumu da majke troše novce na djecu.Sva sreća pa sada je djete kod mene!!!!!!!!!!!!!!!! :čekić: :oops:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija