Jump to content

Otvaranje tvrtke (j.d.o.o.) bez zaposlenih uz već postojeći d.o.o.


toni007

Preporučene objave

Pozdrav svima,

trenutno sam samozaposlen u tvrtki (d.o.o.) sa još dvije osobe gdje smo svo troje vlasnici u 1/3 te smo svi prijavljeni na direktorski minimalac.

Želja mi je osnovati vlastitu tvrtku (j.d.o.o.). Tvrtka j.d.o.o. bi se bavila sličnom ili istom djelatnošću kakvom se bavim u trenutnoj d.o.o., no nisam siguran da li će mi takav poslovni poduhvat zaživjeti pa u početnom stadiju (otprilike 3 mj.) ne bih zapošljavao osobe.

Moje pitanje je, da li bi takva tvrtka koja bi se većinom bavila savjetovanjem i posredovanjem u poslovanju mogla iste poslove izvoditi bez zaposlenih, te da li bi kod eventualnih uplata/isplata kod posredovanja (unutar 3 mjeseca) mogao snositi kakve pravne posljedice ako nemam zaposlenih?

Da li bi vlasništvo nad novom tvrtkom j.d.o.o. bilo vidljivo knjigovodstvu u trenutnoj d.o.o., tj. da li bi kod bilo kakvih isplata ili pisanja odluka moje vlasništvo u j.d.o.o. bilo vidljivo suvlasnicima u d.o.o. jer ne želim da isti znaju za moj poslovni poduhvat.

Pokušao sam naći slične teme na stranici, ali nisam uspio, a ako sam promašio temu molim Vas da me uputite u ispravnu.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , toni007 je napisao:

Moje pitanje je, da li bi takva tvrtka koja bi se većinom bavila savjetovanjem i posredovanjem u poslovanju mogla iste poslove izvoditi bez zaposlen

 

Posredovanje možete ali savjetovanje ne.

prije 1 sat , toni007 je napisao:

te da li bi kod eventualnih uplata/isplata kod posredovanja (unutar 3 mjeseca) mogao snositi kakve pravne posljedice ako nemam zaposlenih?

Da, porezni nadzor vam može utvrditi da ste bili u nekoj vrsti prikrivenog radnog odnosa pa će vam odrediti koliki iznos doprinosa trebate platiti i to će biti vaš osobni trošak, a ne firme.

prije 1 sat , toni007 je napisao:

Da li bi vlasništvo nad novom tvrtkom j.d.o.o. bilo vidljivo knjigovodstvu u trenutnoj d.o.o., tj. da li bi kod bilo kakvih isplata ili pisanja odluka moje vlasništvo u j.d.o.o. bilo vidljivo suvlasnicima u d.o.o. jer ne želim da isti znaju za moj poslovni poduhvat

Ne bi bilo vidljivo ali ako nekome bude dosadno i gugla vaše ime izbacit će mu taj novi j.d.o.o. Doslovno ako stisnu iz zabave vaše ime u sudskom registru dovesti će ih to vaše nove firme. Što se tiče isplata dobiti i slično ne bi trebalo biti vidljivo knjigovodstvu nove firme

Čisto preporuka otvorite firmu preko sustava e građani jer će vas koštati 10x manje i da ako ne želite da se otkrije na nekog 3 pa kasnije lako prebacite firmu na sebe nazad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

Na egrađani me još samo jedan korak dijeli do registracije imena i otvaranje tvrtke, ali sam prije htio provjeriti neke od nejasnoća.

Ne znam da li ovo pitanje spada u novu temu, ali ako je moguće bio bih zahvalan na odgovoru. Da li kod sastavljanja ugovora o najmu prostorije u privatnoj kući gdje sam ja vlasnik iste, moram navesti da trošak režija snosim ja kao privatna osoba, te da li korištenje informatičke opreme koja je u privatnom vlasništvu za posredovanje u novoj tvrtki moram isto navesti u ugovoru ili me takve stvari nitko neće pitati? Da li se takav ugovor mora nositi na poreznu, te da li ja kao privatna osoba moram plaćati porez na isto? 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate navesti da snosite troškove sami, kasnije ako poželite možete razmjerno unajmljenoj kvadraturi priznavati troškove komunalija. Ne morate navesti ni opremu u ugovoru.

Ugovor o najmu se nosi na poreznu (ne mora biti ovjeren kod JB) te će po primitku tog ugovora stizati vam mjesečne uplatnice za iznos poreza i prireza kojeg trebate platiti (vidjet će se i na PKK). Do 31.12.2020. plaćati ćete 12%+prirez na iznos najma, a od 1.1.2021. 10+plus prirez.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, Miljko je napisao:

Ne bi bilo vidljivo ali ako nekome bude dosadno i gugla vaše ime izbacit će mu taj novi j.d.o.o

Bilo bi vidljivo, u povezanim Subjektima.
Da, npr, netko od 2 suvlasnika, ili Knjigovođa, nešto provjeri u sudskom registru, vaše zajedničke firme,
kod vašeg imena bi u zagradi, crvenim slovima pisalo ( pogledaj povezane subjekte )
i, jednim, KLIKOM, na Crvena slova, odvede ga na Riješenje o vlasništvu firme - svi podaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija