Jump to content

Praksa kod kaznenih postupaka


telesisija

Preporučene objave

Ne znam kako bih ovo ukratko objasnila, ali zbunjena sam. Pokušat ću to nekako kronološki.

Krajem 10. mj prijavila sam bivšeg, priveden je i dorh je pokrenuo postupak pod spisom, zamislimo oznake A.

Puštaju ga nakon dva tjedna, ali tjedan dana kasnije ga policija opet privodi.

Zovem pol. postaju i kažu mi da nije vezano za moj slučaj te mi ne smiju dati informacije.

Bivši je mjesec i pol dana u zatvoru, informiram se kod kaznionice i dobijem informaciju da je pokrenut postupak, ali sad je to spis oznake B.

Zovem sutkinju na koju su me uputili i kažem joj oznaku spisa B, ali ona mi opisuje moj slučaj, dakle to bi bio spis A, pa mi kaže da mu je vjerovatno ukinuta mjera zabrane približavanja (koju nije imao) te da mu je možda produljen istražni koji je standardno 2 mj za takve slučajeve.

Zbunjuje me zašto bi se ista stvar vodila pod spisima različitih oznaka. Nekako mi je logično da ako su ga drugi put priveli, zbog počinjenja istog kaznenog djela, na osnovu kojeg je priveden prvi put, da bi to onda i dalje bio prvi postupak, i spis A. 

Kakva je praksa? Zar se za svaku promjenu (ukidanje mjera, produljivanje zatvora) otvara novi spis? Ne shvaćam. 

uređeno: od telesisija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Pitat ću ovdje, da ne otvaram novu temu, s obzirom na to da je usko vezano. Imat ću uskoro svjedočenje protiv bivšeg. Osim što sam dvaput davala izjave nitko me više ništa nije pitao. Jedino sam na ročištu za skrb čula od njega da on sve optužbe poriče. Očekivano. S obzirom na to da je on uvjerljiv lažljivac, zanima me ide li to doista na sudu da je moja riječ protiv njegove i tu sud važe? Imam pretpostavku što će sve govoriti u svoju obranu. Možda me i iznenadi, ne mogu znati. S druge strane, imam dokaze, fotografije ozlijeda, njegove poruke gdje mi se ispričava za udarce, iako ne specifično za dvostruko premlaćivanje, te na koncu imam snimku telefonskog razgovora s njim kad mi je jasno i glasno prijetio smrću. Ne znam trebam li nositi moje dokaze sa sobom na sud ili ne. On će imati odvjetnicu, ja imam, ako sam dobro shvatila tužioca. Trebam li kontaktirati tužioca? Ili samo kažem sudu da imam dokaze. Policijskog istražitelja dokazi nisu zanimali dok sam davala izjave.

uređeno: od telesisija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o tome za što ga se tereti, dovoljan će biti Vaš iskaz, jer se načelno vjeruje svjedoku s obzirom da ga zakon obvezuje da mora govoriti istinu i da mora iskazivati (jer u protivnom za davanje lažnog iskaza može kazneno odgovarati), a tim više, žrtve nasilnih kaznenih djela se načelno smatra da se ne bi izlagale strahu i ponovnoj viktimizaciji, da ne govore istinu. Dakle, očigledno sve što imate, imate u mobitelu. Možete reći da to imate i pokazati sucu na njegovo traženje, ali je moje mišljenje da će Vaš iskaz biti dovoljan za osudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s Ruby, mogu dodati da je pravo svakog optuženika da se brani kako god odluči, umije i zna, pa i lažima, a na sudu je da procijeni kome će vjerovati i s time se vi, ni bilo tko drugi ne treba zamarati.

Uostalom, teško mi je povjerovati u scenarij da DO ima samo vas kao jedinog svjedoka, zasigurno ima još svjedoka, ako ne očevidaca, onda onih po tzv. čuvenju, dakle kojima ste ispričali što se desilo, ili recimo liječnik, koji vas je zbrinuo prilikom dolaska na hitnu i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija