Jump to content

prava roditelja i rad s polovicom rad.vremena radi njege djeteta


fasana

Preporučene objave

Poštovani, imam nekoliko pitanja vezana uz rad s polovicom radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, a na koja ne nalazim odgovore, niti ih igdje mogu dobiti, pa bi cjenila ukoliko me može neko uputiti u prava, ili bar pravni izvor gdje pronaći informacije o sljedećem?

-ima li drugi roditelj (znači onaj koji radi puno radno vrijeme), pravo na korištenje povremenog bolovanja radi njege/pratnje djeteta radi kojeg jedan roditelj koristi rad s polovicom radnog vremena i pod kojim uvjetima?   (npr.ukoliko roditelj koji radi s polovicom radnog vremena zbog prirode svoje bolesti nije u stanju odvesti dijete na kontrolni pregled, ili ukoliko je dijete trenutno toliko bolesno da ne ide u školu, a roditelj koji radi na pola radnog vremena ne može na bolovanje i godišnji);  🤔

-na koji način se evidentira korištenje godišnjeg odmora od strane poslodavca za djelatnika koji radi s polovicom radnog vremena radi njege djeteta ukoliko godišnji odmor iznosi cijeli kalendarski mjesec- da li u tom slučaju poslodavac isplaćuje čitavu plaću, te ne šalje potvrdu HZZO-u za isplatu polovice, ili je isti obračun kao i za sve ostalo vrijeme kad se normalno radi? 🤔

 Unaprijed hvala na odgovorima.  😏

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, Vaš upit spada u domenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (Zakona o rodiljama i roditeljskim potporama) te Zakona o radu.

Ukoliko jedan roditelj koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta s teškoćama u razvoju, drugi roditelj može koristiti bolovanje iz razloga koje ste naveli.

Prema mojem dosadašnjem iskustvu, za korištenje godišnjeg odmora isplate teku jednako kao i u mjesecima koje ste radili.

Osobno za sva pitanja poput Vaših kontaktiram TEB poslovno savjetovanje jer tamo rade stručnjaci koji su apsolutno u toku sa svime i rado odgovaraju na "nestandardna pitanja" tako da bih i Vas za sve navedeno uputila da se obratite njima.

Sretno!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija