Jump to content

Priznata ozljeda na radu -odšteta


Hižica

Preporučene objave

Poštovani 

Osoba je prijavila ozlijedu na radu koja je priznata od HZZO-a,ugovor o rad je bio je na određeno vrijeme ,radi se ozlijedi prijelom dijela zdjelične kosti s minimalnim pomakom,kontuzija trtične kosti i kuka. Do pada je došlo zbog nepostojanja protuklizne zaštite/podloge. Kome se obratiti za naknadu štete? 

Postoji li besplatna pravna pomoć u smislu pokretanja i zastupanja postupka ,, obzirom na loše financijsko stanje oštećene osobe?

Ugovor o radu je prekinut 31.12. neovisno o tome što je u pitanju priznata ozlijeda ,na radu što napraviti?

Hvala na odgovoru i  lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpotstavljam da ugovor nije prekinut nego je istekao sa 31.12.? To je velika razlika i potpuno druga priča. Ljudi to poistovjećuju. Naime, ako je ugovor na neodređeno, radnik nije smio dobiti otkaz za vrijeme trajanja bolovanja po osnovi ozljede na radu i to se prijavljuje inspekciji rada. Ako je u pitanju istek ugovora, onda poslodavac nije napravio po tom pitanju nikakav propust.

Inspekcija zaštite na radu je napravila nadzor po ozljedi? Opet jako bitno. Kako da znate? Pa, ako jesu, onda bi uzeli i pisanu izjavu ozlijeđenog, za početak. Ako ga nitko ništa nije pitao, znači da inspekcija nije izašlana teren. Možda nije ni morala (nije ako radnik nije zadržan u bolnici).

Sve skupa je to jako skliski teren. I u jako puno slučajeva radnici misle da imaju pravo na odštetu, da je poslodavac uvijek kriv za ozljedu, međutim zakonski nije tako. Vrlo lako se može okrenuti sve na štetu radnika, pa će još i plaćati troškove postupka ako dođe do suda. Puno premalo informacija imam za još detaljniji odgovor.

Ako je radnim osiguran od strane poslodavca za slučaj ozljede na radu, što sumnjam, onda ima pravo na tu odštetu. Ako nije, jer to nije zakonska obveza poslodavca, može se probati s njim dogovoriti vansudski, ili ga tužiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija