Jump to content

Progon seksualnog uznemiravanja po službenoj dužnosti (novi kazneni zakon)


ivanbek

Preporučene objave

Koliko vidim, prema novom kaznenom zakonu koji se sprema, seksualno uznemiravanje će se progoniti po službenoj dužnosti i neće biti zastare. Znači li to da netko tko ima saznanja o takvom kaznenom djelu će moći podnijeti prijavu i ako nije on sam žrtva tog djela - primjer: menadžer u nekoj tvrtci koji seksualno uznemiruje više zaposlenica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ivanbek je napisao:

Koliko vidim, prema novom kaznenom zakonu koji se sprema, seksualno uznemiravanje će se progoniti po službenoj dužnosti i neće biti zastare.

Zastare kaznenog progona će svakako biti, jedino što ne bi bilo "zastare" prijedloga za progon budući za isti žrtva ima 3 mjeseca od saznanja za djelo i počinitelja (dakle, od samog čina uznemiravanja) da ga izjavi.

, ivanbek je napisao:

Znači li to da netko tko ima saznanja o takvom kaznenom djelu će moći podnijeti prijavu i ako nije on sam žrtva tog djela - primjer: menadžer u nekoj tvrtci koji seksualno uznemiruje više zaposlenica?

Ukoliko bi došlo do takvih izmjena, tada kaznena prijava podnesena od bilo koga, pa i tzv. anonimka, biti će uzeta u rad DORH-a i poduzet će se odgovarajuće mjere. Trenutno je angažman DORH-a na predmetu vezan pravodobnim prijedlogom za progon žrtve (bez toga, DORH ne može ući u predmet).

Smatram da će definitivno doći do odgovarajućih izmjena zakona vezano uz navedeno KD (realno i treba, nakon nekih recentnih događaja u nas), ali u kojoj mjeri, vidjet ćemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija