Jump to content

Pronevjera


rock99x

Preporučene objave

Hvala, na odgovoru, a dali znate, može li se poremečaj ličnosti, nastao uslijed ovisnosti o klađenje, patološka ovisnost, dokazana, smatrati bitno smanjenom neubrojivošću, koja bi mogla biti bitna u kaznenom postupku, odnosno može li se počinjeno kazneno djelo pripisati nesvjesnosti pri činjenju kaznenog postupanja, osoba se trenutno nalazi na liječenju od ovisnosti o klađenju? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam odgovor ali mogu napisati kako to izgleda u praksi. Ne vjerujem da bi to bila olakotna okolnost. Bojim se da je ovisnost o kocki teško dokaziva. Može pomoći eventualno dokumentacija o liječenju od te ovisnosti u svrhu vještačenja ako bude zatraženo. Pojam "ovisnosti o kocki" sam čuo samo u teoriji iako zaista ne ponajem niti jednu osobu koja se liječila od te ovisnosti. 

 

Napominjem, ovo je samo mišljenje na temelju osobnih iskustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, možete mi reći kako to izgleda u praksi, jer ovdje se radi o osobi koja je počinila kazneno djelo u cijelosti samo radi ovisnosti o klađenju, osoba se nalazi samoinicijativno na liječenju, postoji medicinska dokumentacija koja potvrđuje da se radi o patološkoj ovisnosti o klađenju, u kom smjeru može ići postupak protiv ove osobe? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na to pitanje nalazi se u psihijatrijskom vještačenju, koje bi se sasvim sigurno provelo u dokaznom postupku. No, i tada, kada govorimo o bitno smanjenoj ubrojivosti, stoji ograda da ona ne smije biti samoskrivljena, a da bi došla u obzir kao osnova za fakultativno ublažavanje kazne.

"Obična" smanjena ubrojivost može biti tretirana kao olakotna okolnost, ali to zavisi o sucu.

Znači, nema univerzalog odgovora na vaše pitanje, jer odgovor se prvo nalazi u medicinskoj sferi i mišljenju vještaka, a potom ovisno o prethodnome, u sferi suca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija