Jump to content

Otkaz od strane radnika jer ide služiti vojni rok


Marcela13

Preporučene objave

Pozdrav!

Prijavila sam se na javni natječaj za prijem kandidata za časnike u vojsci. U slučaju da prođem testiranje, trebala bih ići na dobrovoljno služenje skraćenog vojnog roka idući mjesec i odmah nakon toga na obuku za časnike koja traje 10 mjeseci, nakon čega bih se zaposlila u vojsci.

Problem je u tome što ja trenutno radim u jednoj firmi i morala bih dati otkaz i odraditi otkazni rok, a ne znam hoće li biti dovoljno vremena za to. Tu sam radila prvo 5 mjeseci i 28 dana na ugovoru na određeno (probni rok) i nakon toga su me zaposlili na neodređeno (taj ugovor je sklopljen prije 11 mjeseci). Zanima me gleda li se to sad kao da radim kod ovog poslodavca godinu i 5 mjeseci (sveukupno)? U tom slučaju bi mi otkazni rok bio 1 mjesec. Ili se gleda samo zadnji ugovor koji je i trenutno na snazi, ovaj na neodređeno, nakon probnog roka? Po njemu radim "samo" 11 mjeseci, što bi mi skratilo otkazni rok na 2 tjedna.

 

Kako god bilo, za slučaj da ne stignem odraditi otkazni rok, mogu li dati izvanredni otkaz? Bi li se to smatralo opravdanim razlogom? Ovo mi je zadnja šansa da upadnem u vojsku jer imam 30 godina, što je gornja dobna granica, a takvi natječaji izlaze jednom godišnje. I ne mogu dogovoriti s novim poslodavcem (vojskom) da sve te korake odradim nekad kasnije (nakon odrađivanja otkaznog roka) jer to nije moguće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkazni rok bi Vam bio mjeseca dana, osim ako nije drugačije uređeno kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, te osim ako Vas poslodavca ne oslobodi obveze odrađivanja otkaznog roka.

Međutim, ako želite slijediti svoje snove, tada imate i drugu opciju za rješenje ovog problema, a to bi bilo da ne dođete odraditi otkazni rok. Istina je da se u tom slučaju izlažete opasnosti da poslodavac iskoristi svoje pravo na zahtjev za naknadu štete koja mu je uslijed ovakve situacije nastala. Ali u praksi su ovakvi postupci rijetki, jer su dugotrajni i teški, a poslodavac mora puno toga dokazati, a pogotovo mu je teško dokazati visinu štete. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija