Jump to content

Naknada za grobno mjesto!


Tomag

Preporučene objave

Molio bih za jedan savjet vezano za naknadu za grobno mjesto. Naime, prije 17 godina, zbog bolesti vodio sam sina u inozemstvo na operaciju srca. Tu operaciju nije prezivio. Buduci da su mi svi troskovi puta i lijecenja sina bili placeni od strane HZZO-a (jer se takva operacija u to vrijeme nije izvodila kod nas) tako su mi bili podmireni svi troskovi u vezi dopreme lijesa i sahrane. Buduci da mi sin nije sahranjen na gradskom groblju (vec u okolici grada) tada nije bilo potrebno placati pristojbu za ukop i tu stavku HZZO nije niti podmirio. Medjutim, sada opcina, na cijem se dijelu groblje nalazi, nakon 17 godina trazi od mene naknadu tih troskova. Molio bih za savjet: Da li moram to platiti (po nekakvom zakonu ) i ako moram da li to jos uvijek moze ici preko HZZO-a?

U nadi za pomoc, iskreno zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da mi nije baš jasno. Da bi se netko ukopao mora imati grobno mjesto. Tko ga je platio?HZZO nikada nije kupovao grob.Znači vi ili je na vaš neki predak ukopan sin?

Ako se radi o samom ukou, vidim da vam je sve ostalo plaćeno, što ima općina sa tim?

Provjerite gdje su pogriješili i šta im pada na pamet nakon 17 g. tražiti neka svoja potraživanja?

Gdjue vam je račun od troškova sahrane, tamo mora biti navedeno do detalja što su radili i naplatili.Psrovjerite račun, pročitajte ga par puta.

Mirogoj izdaje račun za svaki korak! I ne znam da bi se nakon toliko godina sjetili nečeg što su zaboravili naplatitil..Mislim da se radi o administrativnoj grešci, a kod nas ih je u zadnje vrijeme u svim državnim službama previše u zadnje vrijeme. Npr. čovjek umre 23.01.1007. i takav Smrtovni list i Izvod iz matične knjige umrlih dobijete.SRAMOTA!

Kod vas je greška, nedajte se veslat!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan.

 

U vrijeme kada je sin bio sahranjen na groblju koje teritorijalno pripada ovoj opcini (prije 17 godina) nije se naplacivao ukop. Dakle HZZO nije niti platio taj trosak jer se u to vrijeme nije naplacivao, vec samo troskove prijevoza iz inozemstva, kovceg i ostalu opremu.

Medjutim sada opcina, zeli srediti stanje na groblju i uvodi obavezu placanja za grobno mjesto cak i za ona na kojima je ukop bio prije 15-20 godina. Za nova potrebno je uplatiti jednu cijenu a za ona zatecena, cijena je upola manja.

Zanima me da li imaju na to pravo, i ako imaju da li i taj trosak moze ici na HZZO buduci da je preko njih isla naplata troskova sahrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da naknada za grobno mjesto i u manjim mjestima funkcionira već duže vrijeme. npr. jedna osoba koju sam poznavala pokopana je 1996. g., u vrijeme kad se nije trebalo niti kupiti grobno mjesto, a bome niti plaćati grobna naknada. naravno, obitelj od pokojnika je čini mi se, par godina poslije smrti, počela dobivati uplatnice na ime naknade za grobno mjesto. nije to ništa novo. prilično nejasno postavljate pitanje, jer postoji razlika između troškova ukopa i naknade za grobno mjesto. naknada se, ako se ne varam plaća jednom godišnje. to nije niti 100,00 kn. znam, nekome je i to puno. otiđite u općinu i raspitajte se. mislim da hzzo nema nikakve veze s tim. ali provjerite :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tri su vrste naknada:

1.) Naknada za dodjelu grobnog mjesta koja se plaća jednom (prije ukopa) Upravi groblja (to je prihod jedinice lokalne samouprave). Ta se dakle plaća kada Vam se grobno mjesto dojeljuje na korištenje na neodređeno vrijeme o čemu su Vam dužni izdati rješenje.

2,) Godišnja grobna naknada - koju plaćaju korisnici grobnih mjesta jednom godišnje Upravi groblja ili jedinici lokalne samouprave i tu koriste za održavanje groblja. Prve godine biste trebali dobiti rješenje, a u narednim godinama (pod uvjetom da nije došlo do nekih izmjena) dovoljne su samo uplatnice.

3.) Naknade za uslugu ukopa - koje su zapravo plaćanje za uslugu koncesionaru ili tr. društvu (ugl. onome koji obvalja pogrebne poslove). Za to bi Vam trebali izdati račune.

 

Na koju se naknadu pitanje povrata odnosi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Općina uvodi obvezu plaćanja za grobno mjesto, čak i za ona kojima je ukop bio prije..."

U vašoj općini se konačno sređuje groblje i moram priznati da poprilično kasnite za ostalim selima, mjsetima i gradićima. Općina vam ne naplaćuje ukop već grobno mjesto koje koristite, u kojem je vaš sin i ono će glasiti na vas.Što znači da je vaše vlasništvo od kad dobijete rješenje da se grob piše na vaše ime i vi ćete plaćati godišnju naknadu.

Milly vam je lijepo objasnio kome što ide. HZZO je snosio što je trebao, nikada nikome nije kupovao grobno mjesto.

Sami govorite da je cijena za novi grob veća od vaše.

Ako dobro shvatih,nude vam da kupite grob gdje je vaš sin, ili ga mogu ponuditi drugom koji želi grobno mjesto.

(Po godinama ne mogu to učinit) To vam je kao stan.Dobili ste ga od firme, a onda ste ga morali otkupiti ili ne. Zbog nesređenik komunalija masu sela je kasno rješavala groblja. Znači koristite grob, sad ga kupite, jeftinije nego netko tko ga kupuje za "sutra".

Nadam se da sam vam pomogla. Znate, ljudi još danas ne znaju da se iza nečije smrti tko posjeduje grob isti mora prijaviti kao nekretnina, kao zemlja, kuća, stan.

Nadam se da sam pomogla i da ste u mogućnosti kupiti grobno mjesto, jer trebat će vam danas sutra. :cry:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Općina uvodi obvezu plaćanja za grobno mjesto, čak i za ona kojima je ukop bio prije..."

 

 

Da, radi se o ovome. Istina, sredjivanju evidencije grobnih mjesta pristupilo se prije 5-6 godina. Jednom prilikom su me gospoda iz opcine telefonski nazvali da im dam sve podatke o sinu. Kada je bio ukop, nije bilo potrebno nikome ostavljati podatke. Znaci prije 5-6 godina upisali su te podatke u knjige i nito, nitko vise nije slao uplatnice za odrzavanje groblja, nikakva rijesenja, iako sam saznao da drugi uredno dobivaju i podmiruju te obaveze. Medjutim, jednom prilikom sam se posvadjao sa osobom koja je zaduzena za sredjivanje knjiga i odmah sutradan sam dobio uplatnicu za grobno mjesto. Ponavljam, ne bjezim od obaveze da placam naknadu za odrzavanje groblja (dapace, mislim da je to u redu i pravedno) ali ne mogu shvatiti da moram nesto platiti sto se prije 17 godina nije naplacivalo. Zanima me da li je osoba koja mi je poslala uplatnicu za grobno mjesto to ucinila neopravdano, odnosno da li postoji zakon koji to opcini omogucava retroaktivnu naplatu .

 

 

Hvala jos jednom svima koji su sudjelovali u razjasnjavanju ovoga moga problema! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za Vašu problematiku primjenuje se Zakon o grobljima. Evo Vam link na isti:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1998/2290.htm

 

Moram priznati, da mi i dalje nije jasno jel općina od Vas traži podmirenje naknade za dodjelu grobnog mjesta ili godišnje grobne naknade.

Rekla sam da ste za prvu svakako morali dobiti rješenje, a za drugu naknadu je dovoljno da su Vam izdali uplatnice. Međutim, na Vaš zahtjev Općina Vam je dužna izdati rješenje i za plaćanje godišnje grobne naknade (jer se radi o općem upravnom postupku - objašnjenje Informator 4756/1999).

Ako se radi o godišnjoj grobnoj naknadi za koju Vas se tereti za 5, 6 godina unatrag - ne radi se o retroaktivnom obračunu, nego o naplati dospjelih potraživanja (odnosno Vaše obveze). I to je u redu, jer je općina dužna brinuti se za naplatu prihoda. Dakle, ako ste korisnik grobnog mjesta, a niste platili tu naknadu - dužni ste je platiti. Ako je naime ne platite 10 godina, grobno mjesto će se smatrati napuštenim i može se ponovo dodjeliti na korištenje (pod određenim uvjetima, koje možete iščitati u Zakonu o grobljima).

 

Što se tiče onog dijela da morate platiti nešto što se nije plaćalo pred 17 godina.... pred 17 godina neke stvari su se financirale drukčije nego danas, drveće je bilo manje,nije bilo auto-cesta, imali smo mjesne zajednice, groblja su bila manja, imali smo druge zakone koji su se objavljivali u nekim drugim službeim glasilima....što-šta je bilo drukčije. Pa i mi smo bili drukčiji. Danas, imamo zakone kakve imamo i dužni smo ih poštivati i plaćati svakakve namete. Eto...to nam je svima zajedničko.

 

BVB!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima koji su izdvojili svoje (danas dragocijeno) vrijeme i pokusali mi objasniti sto je u pitanju.

 

Pozdravljam Vas, iako mi jos uvijek nije jasno : Dozvoljava li zakon opcinama (i koji je to clan zakona) da naplacuje naknadu za dodjelu grobnog mjesta za osobu koja je umrla davno prije kada se takva naknada nije naplacivala. Jasno mi je da moram placati naknadu za odrzavanje, ali za dodjelu grobnog mjesta... Znam, pomislit cete "ovaj bas gnjavi" ali ne mogu se pomiriti sa takvim cinjenicama ... Lijep pozdrav! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija