Jump to content

Isplata dijela imovine


kresivo

Preporučene objave

Brat i ja smo suvlasnici obiteljske kuće.Za nadograđene djelove potrebna je legalizacija.Sve troškove nadogradnje snosio sam ja.Građevinsku dozvolu i sve ostale potrebne papire i plaćanja za legalizaciju početnog objekta (još prije rata)snosio sam ja.Došlo je do svađe.On ne želi platiti polovinu svih troškova izgradnje i legalizacije,a hoće polovinu svega.Dao sam zahtjev za legalizaciju.Mislim opet sve platiti sam da ne dođe do kazni i rušenja.Međutim želim da on to sve namiri.Službene razdiobe poslije ostavinske nije još bilo.Ja živim u s obitelji u dijelu kuće a njega nema već 16g.Ne brine ni o čemu, ne plaća nikakve račune tj. totalna nebriga za zajedničko vlasništvo.Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je kuća izgrađena i dograđena sa građevinskom dozvolom i po uvjetima gradne (u zadanim gabaritima) čemu legalizacija ? bespotrebno nabijanje troškova.

 

za sva povečanja vrijednosti nekretnine (dograđivanja) trebali ste imati suglasnost suvlasnika. za sve radove koje prelaze redovito održavanje trebali ste suglasnost suvlasnika. za sva dograđivanja, održavanje i poboljšice trebate imati dokaze, račune i/ili svjedoke.

 

sudskim putem tražite razvrgnuče suvlasništva.

tražite priznavanje vlasništva nad večim djelom nekretnine radi ulaganja i povečanja vrijednosti nekretnine ili isplatu djela uloženog, sa zakonskim kamatama.

svaki suvlasnik dužan je doprinosito redovitom održavanju nekretnine.

tužbom od suvlasnika možete tražiti povrat ulaganja. zastara 5 godina.

ali suvlasnik može tražiti dio najamnine (za svoje suvlasništvo). zastara 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste me do kraja sve razumjeli.Otac je započeo gradnju davno prije rata i nije imao građ. dozvolu. Ja sam taj dio(prizemlje i kat)dovršio i legalizirao(platio sve potrebno da to bude legalno i ucrtano u katastar).Podigao sam visoko potkrovlje još dok je on bio živ ali isto nisam radio s dozvolom. Zato treba legalizacija.Brat za sve to nije dao ni centa a pomagao je radom jako malo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Poz. Zivim u kuci u kojoj moje vlasnistvo iznosi 1/4. Majka je ziva i ona ima isto 1/4 kuce. Imam dvoje seste koje ne zive u toj kuci. Prilikom legalizacije mlađa sestra je starijoj dali ili prepisala svoj dio kuce. Sada starija sesta ima polovicu kuce a prije 21 god je otisla iz te kuce i nije nicim doprinjela niti pomagala. Sada nezeli isplatiti moj dio kuce. Znaci tu 1/4 koja meni pripada. Naravno da porez i komunalije placam ja. Sto poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije da me nemoze isplatiti, nego nezeli. Imaju pokretnine i nekretnine vrijedne dosta novaca. Nitko nigdje ne radi, a voze se novi auti, traktori , kombajni. Sve je to uvezeno, a nista nije pr8javljeno na njen Opg. Cetiri je god na bolovanju, a jos nije bila na komisijskom vjestacenju. Znaci podmazuje doktoricu, sto sam i osobno vidio. Kuverta, a u njoj 200e. Dali je porezna moze nekako blokirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
prije 1 sat , Sandukan je napisao:

Poz. Samo da se javim. Sada sestra mjenja plocu i svoj dio kuce zeli prepisati ili darovati mom najstarijem sinu koji ima 14 god. Dali prihvatiti njenu odluku i sto je sve potrebno od papirologije?

sin je malodoban a Vi ste njegov skrbnik. treba Vaš potpis za primitak dara. ako je dar bez nekih uvjeta prihvatite ga. dobro proučite  ugovor. ako Vam odgovaraju uvjeti darovnog ugovora prihvatite ako ne ne potpisujte darovni ugovor. porez plaća daroprimatelj odnosno njegov staratelj. porez  je 4% od  vrijednosti  darovane nekretnine (po procijeni porezne).  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Sandukan je napisao:

Sada sestra mjenja plocu i svoj dio kuce zeli prepisati ili darovati mom najstarijem sinu koji ima 14 god. Dali prihvatiti njenu odluku i sto je sve potrebno od papirologije?

Zašto ne bi prihvatili?

Ugovor u ime djeteta potpisuju njegovi roditelji kao zakonski zastupnici. I za ovaj ugovor nije nužno da je sačinjen u formi javnobilježničkog akta, ali je poželjno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina porez na promet nekretnina ne plaćaju bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Iz navedenog proizlazi da bi darovanje između Vas i Vaše sestre bilo oporezivo porezom na promet nekretnina u visini 3%, dok bi darovanje između Vas i Vašeg sina bilo oslobođeno poreza na promet nekretnina jer ste srodnici u uspravnoj liniji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija