Jump to content

Kad zastarijevanje počinje teći?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Nedavno sam ovdje postavio pitanje o zastari potrazivanja naknade stete uzrokovane neosiguranim vozilom.

Ukratko, Hrvatski ured za osiguranje me tuzi radi regresne naknade stete.

 

Ono sto je sporno je od kada pocinje teci zastarni rok, od dana nezgode, odnosno podnosenja odstetnog zahtjeva

ili od dana kada je isplacena steta?

 

Na prvom rocistu sam istaknuo prigovor zastare, no sutkinja je uvazila tumacenje HUO-a kako zastarni rok tece od dana njihove isplate a ne od dana nezgode, odnosno odstetnog zahtjeva. Medjutim, u Zakonu o osiguranju, cl. 91. stoji da je HUO duzan isplatiti stetu u roku od 60 dana, a oni su stetu isplatili nakon skoro 8 mjeseci.

 

Po njihovom tumacenju, oni su mogli isplatiti stetu nakon 5 ili 10 godina i tek tada bi poceo teci zastarni rok od 5 godina u kojemu imaju pravo traziti od mene naknadu stete, nije li to malo nelogicno?

 

Takodjer, vjerojatno greskom, odstetni zahtjev temeljem kojega je isplacena steta je datiran 4 dana PRIJE nego sto se dogodila nezgoda, je li to osnova za odbijanje tuzbenog zahtjeva?

 

Zahvaljujem na odgovorima, i sretan Uskrs svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bog!

istina je da zastara prema tebi teće od dana isplate štete oštećeniku, a ista iznosi 3 (a ne 5) godina prema tebi. Činjenica da je HUO isplatio oštećeniku štetu nakon 6 mjeseci ne mijenja ništa na stvari. Što se tiće datuma, isti je vjerovatno omaškom datiran prije, međutim ti imaš pravo uvida u originalnu dokumentaciju. Svakako, dobro promisli da li postoji uzročno - posljedična veza između nezgode i razloga na temelju čega oni traže regres prema tebi (alkohol, ne položen vozački...), jer ako nema tvoje direktne krivnje za nezgodu ti odgovaraš eventualno samo za prekršaj, ali ne i za štetu. Pazi i na visinu regresnog zahtjeva, jer je dozvoljeno ići u regres samo do visine 12 prosječnih mjesećnih plaća u RH (cca 40.000,00 kn) SRETNO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.

 

Nazalost, zastarni rok nije 3 vec 5 godina, barem tako pise ovdje: http://www.osiguranje.hr/pocetna.asp?br_vijesti=3537

Bas zbog toga me i zanima na temelju cega se tumaci da zastara tece tek od dana isplate ostecenog?

 

Uzrocno-posljedicna veza je u tome sto sam straga udario (ili bolje receno dotaknuo) nepropisno zaustavljen auto a cetiri dana prije toga mi je isteklo obvezno osiguranje. Polica obveznog osiguranja se, ako se produzi u roku od 30 dana od isteka, produzuje retroaktivno, tj. od datuma kada je istekla, pa bi prema tome polica pokrivala nezgodu, ali kvaka je u tome sto je auto te godine kupljen od drugog vlasnika pa je od dana isteka njegove police do dana otvaranja nove police na novog vlasnika ostala "rupa" od tjedan dana u kojem vremenu se dogodila nezgoda, a nije vrijedila ni stara ni nova polica.

 

Zato se auto tretira kao neosiguran, a buduci sam na prekrsajnom proglasen krivim jer "nisam drzao dovoljan razmak", HUO trazi regres isplacene stete. Iznos regresa je takodjer nerealno visok jer steta sigurno nije bila tolika, ali kvaka je u tome sto je ostecenom stetu procijenilo njegovo osiguranje (u ciju objektivnost imam razloga sumnjati), a isplatio HUO.

 

Dakle, postoji podijeljena odgovornost za nezgodu (koja je usput inscenirana zbog izvlacenja odstete za trzajnu ozljedu vrata), ali ja to jako tesko mogu dokazati jer je nasim sudovima najlakse proglasiti vozaca krivim zato sto "nije drzao razmak" ili "nije prilagodio brzinu uvjetima". Postoji i previsoko procijenjena steta od strane njegovog osiguranja, ali i to ce biti jako tesko dokazati, jer bih trebao platiti vjestacenje (za koje je upitno sto ce procijeniti nakon 7 godina), a nezaposlen sam i nemam novca za vjestacenje s upitnim ishodom.

 

Cini mi se da tumacenje zakona ide u tom smjeru da sam u svakom slucaju kriv (iako u 10 godina vozackog staza osim ove nezgode nikada nisam dobio ni kaznu za krivo parkiranje), pitanje je samo koliku cu stetu morati platiti, a ona s kamatama od 6 godina i sudskim troskovima, sigurno nece biti mala. Koliko vidim, jedini mi je izlaz zastara, i zato molim da mi netko odgovori na temelju cega se tumaci da zastara tece tek od dana isplate ostecenog, ako se zna da je HUO duzan isplatiti ostecenog u roku od 60 dana a to nije ucinio?

 

Zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija