Jump to content

Pristupni put


Tomis030

Preporučene objave

Planiram kupiti građevinsko zemljište , koje ima ucrtan put (posebna čestica). Taj put vodi do ukupno 6 građevinskih čestica i suvlasnici tog puta su u određenim omjerima vlasnici tih 6 čestica.

Ono što me brine je to da vlasnik zemljišta koje bih htio kupiti ima u suvlasništvu taj put ali samo suvlasništvo 5/100 , dok neki imaju 40/100 iako im je potreban manji dio puta do njihove čestice.

Nigdje nije naznačeno točno koji dio puta pripada kome nego samo suvlasnički omjeri (bar u zemljišnim knjigama).

Da li je to sve skupa u redu ili  tu negdje postoji potencijalni problem?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima

uređeno: od Tomis030
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Za  odgovor se obratite nadležnom uredu za graditeljstvo (koji izdaje građ.dozvole za to područje) i pitajte :ako kupite tu česticu i suvlasništvo na zajedničkom putu da li će suvlasništvo biti dovoljno kao pravni interes za ishođenje građevinske dozvole na građ. čestici ili čete trebati imati i suglasnost ostalih suvlasnika puta za korištenje puta. Mislim da ovdje omjeri suvlasništva nisu bitni. 

Također vam savjetujem da prije kupnje bilokakve građ.parcele angažirate arhitekta da vam unaprijed provjeri sve uvjete gradnje za parcelu, 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , regard je napisao:

da li će suvlasništvo biti dovoljno kao pravni interes za ishođenje građevinske dozvole

Neće biti dovoljno suvlasništvo, odnosno prije izdavanja građevinske dozvole trebati će riješti pristup parceli (suglasnost ostalih suvlasnika). Najbolje bi bilo da svi suvlasnici osnuju pravo prolaza na čestici puta kao poslužne nekretnine za svoju k.č.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , mutavi je napisao:

Neće biti dovoljno suvlasništvo, odnosno prije izdavanja građevinske dozvole trebati će riješti pristup parceli (suglasnost ostalih suvlasnika). Najbolje bi bilo da svi suvlasnici osnuju pravo prolaza na čestici puta kao poslužne nekretnine za svoj

Slazem se sa vama! Ja nisam bila sigurna u to pa nisam spominjala. Mene zanima kako se osniva pravo prolaza tj pravo sluznosti puta? Pretpostavljam zajednickim ugovorom koji se predaje u gruntovnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , regard je napisao:

Mene zanima kako se osniva pravo prolaza tj pravo sluznosti puta? Pretpostavljam zajednickim ugovorom koji se predaje u gruntovnicu?

Da, pravnim poslom se pravo služnosti osniva uknjižbom toga prava u ZK.

prije 16 sati , mutavi je napisao:

Najbolje bi bilo da svi suvlasnici osnuju pravo prolaza na čestici puta kao poslužne nekretnine za svoju k.č.

Samo što ovo nije izvodivo jer ako je netko suvlasnik nekretnine ne može tu imati i pravo služnosti a iz razloga što se služnost izvodi iz višeg prava (su/vlasništva) koje ga između ostaloga već ovlašćuje na posjedovanje i korištenje nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se ovdje mogu nadovezati s pitanjem oko pristupnog puta.

Već više desetljeća za pristup na jednu našu poljoprivrednu parcelu koristimo dvije male čestice koje služe kao pristupni put. Kako je do toga došlo? Moji dida i baka su kupili tu parcelu od vlasnika kojemu je to bilo nešto kao trnac. Uglavnom ta se parcela nalazila iza njegove kuće, pa je bilo uređeno da moji koriste njegovo dvorište za pristup. S vremenom je taj prodavatelj ulovio priliku da kupi dvije male čestice na sasvim suprotnoj strani te parcele, tako da izbjegne situaciju da se koristi njegovo dvorište. Na te dvije male čestice se ulazilo s (tada) poljskog puta i pristup nije bio upitan. Ono što je jako važno je činjenica da su moji s tim prodavateljem sklopili sporazum na općini, uredno ovjeren i potpisan u kojemu stoji da će se od sada koristiti novim putem preko tih i tih čestica, odriču se dosadašnjeg puta i vlasnik tih dviju malih čestica im dozvoljava da na temelju tog sporazuma uknjiže pravo služnosti puta. Svi sretni i zadovoljni, godine su prolazile i sve je štimalo do pred nekoliko godina. Doznala sam da je pred nekoliko godina, pred kraj života, prodavatelj prodao te dvije pristupne čestice, a novom vlasniku uopće nije rekao da za te čestice postoji nekakav sporazum. Moji dida i baka tada više nisu bili živi. Novi vlasnik (koji je inače već ranije postao vlasnikom susjednih parcela i na njima podigao kuće, građevinski poduzetnik) počeo je prigovarati što koristimo njegovu zemlju i uopće ne pomaže što sam mu rekla da za to imamo sporazum koji nam omogućava neometano korištenje tog puta. Nažalost, moji nikada nisu uknjižili služnost i samo pretpostavljam da za to postoji više razloga. Kao prvo, već je i usmeni dogovor nekada vrijedio, a kamoli pisani sporazum, pa su možda mislili da za uknjižbu nema potrebe. Drugo, možda su mislili da će, budući da je sve sklopljeno na općini, općina poslati papire na uknjižbu. Treće, možda su i predali zahtjev, a da iz nekog razloga nije proveden. Ovom trećem dajem najmanje šanse. Kako je stvar postala ozbiljna i opasna jer je novi vlasnik vrlo nasilan, prijeti i vrijeđa, ozbiljno sam se dala u potragu među bakinim papirima i našla sam original tog sporazuma. Sklopljen je 1975. g.

Budući da taj sporazum nije nikada razvrgnut, znači li to da ja i sada još uvijek mogu zatražiti uknjiženje prava služnosti, uz valjda predočenje rješenja ostavinskih rasprava kojima bih dokazala da sam ja potomak tih i tih ljudi koji su potpisali sporazum, a i tako sam gruntovno provedena kao vlasnica.

(Inače, kako su okolne parcele također vlasništvo tog nasilnika, vidim da malo-pomalo gricka i našu parcelu, pomiče granice pristupnih čestica i ako tako nastavi, te čestice neće više niti voditi direktno na našu parcelu, nego na jednu od njegovih... ali to je već drugi problem. Vjerojatno ću morati tražiti i iskolčenje.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija